Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Η 1η ηλεκτρονική περιοδική έκδοση του προγράμματος Life Άνδρου – Φύση & Βιοποικιλότητα

87a760d52b451e8183571826e98263e5

Οι σκοποί και οι δράσεις του προγράμματος Life Άνδρου, που υλοποιείται με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφονται στην πρώτη ηλεκτρονική περιοδική έκδοσή του, υπό την επιμέλεια του κ. Γιάννη Μηνδρινού.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Life, είναι να επικεντρώσει τις δράσεις του στις πλέον άμεσες απειλές που αντιμετωπίζουν τα είδη προτεραιότητας του προγράμματος, στα ενδιαιτήματα, δηλαδή, αναπαραγωγής και τροφοληψίας τους.

Η μείωση και εγκατάλειψη των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών σε περιθωριακές εκτάσεις και αναβαθμίδες του νησιού, αλλά και η μείωση των πληθυσμών των κύριων θηραμάτων τους, καθώς και η υποβάθμιση των παράκτιων υγροτόπων της Άνδρου, ήταν –και σε ένα βαθμό παραμένουν ακόμα- απειλές που προκαλούν πιέσεις στον πληθυσμό των Μαυροπετριτών και του Σπιζαετού.

727497092b451e8183571826e98263e5

Αναβίωση παραδοσιακών καλλιεργειών στην Άνδρο

Όπως υπογραμμίζεται, το πρόγραμμα Life στόχευσε στην αναβίωση γεωργικών πρακτικών σε εγκαταλειμμένους αγρούς που βοήθησαν στην αύξηση των πληθυσμών των άγριων θηραμάτων του Σπιζαετού (πέρδικες – λαγοί – μικρόπουλα). Η ομάδα του Life συνεργάστηκε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέλοντας να εμβαθύνει στις πρακτικές που ακολουθούσαν οι παλιοί αγρότες. Βρέθηκε σε κάθε οικισμό του νησιού και συζήτησε με αγρότες, καταγράφοντας πολύτιμες πληροφορίες. Επίσης, προχώρησε στη συλλογή και διάσωση τοπικών ποικιλιών κηπευτικών, σπαρτών, κλπ, τις οποίες διατηρεί στην εγκεκριμένη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τράπεζα σπόρων της Άνδρου.

Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, καθώς μέσα στους αγρούς που καλλιεργούνται από την ομάδα του Life και γύρω από αυτούς παρατηρείται αύξηση των πληθυσμών του λαγού και της πέρδικας.

Απελευθέρωση τεσσάρων μαυροπετριτών

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην απελευθέρωση τεσσάρων μαυροπετριτών στις περιοχές Κορθίου και Γαυρίου, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι μαυροπετρίτες είχαν τραυματισθεί και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποκαταστάθηκαν πλήρως τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν (χάρη στην πολύτιμη βοήθεια της ΑΝΙΜΑ), επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον, σε δύο εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, αλλά και μαθητές από την κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Άνδρου κλο που λειτουργεί κάθε χρόνο στην περιοχή «Τρομάρχια».

Έκθεση με τις δράσεις του Life στο Μπατσί

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το πρόγραμμα LIFE είχαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Μπατσίου, που είναι ένα από τα πλέον τουριστικά μέρη της Άνδρου και κάθε καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες επισκέπτες.

Οι επισκέπτες γνώρισαν τις δράσεις του προγράμματος, μέσα από φωτογραφίες και έντυπο υλικό. Παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ διάρκειας μισής ώρας με θέμα το πρόγραμμα και το περιβάλλον της Άνδρου, ενημερώθηκαν για τους τρόπους που μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής στο πρόγραμμα, πληροφορήθηκαν τι μπορούν να κάνουν αν βρουν τραυματισμένο πουλί και πώς μπορεί να βοηθήσει το Κέντρο Πρώτων Βοηθειών του προγράμματος και έμαθαν πώς ένα πρόγραμμα το οποίο ασχολείται με το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα μπορεί να «δέσει» με τον περιβαλλοντικό τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού.

Σημειώνεται ότι η έκθεση συνεχίζεται μέχρι και τον Οκτώβριο. Λειτουργεί κάθε Παρασκευή & Σάββατο: 18:00-22:00.

Πηγή: http://www.koinignomi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!