Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Η αγορά της Άνδρου κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους – Νεότερα στοιχεία

13227165_677205255767560_6810306911724287775_n

Η περίληψη της εισήγησης της Ομ. Καθηγήτριας Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ κ. Λυδίας Παλαιοκρασσά-Κοπίτσα στο Γ΄Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Συνεχίζονται οι εργασίες του Γ”  Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, που διεξάγεται στη Σύρο, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή 29 Μαΐου.  

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν  πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από Κυκλαδίτες, Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τα νησιά των Κυκλάδων και την Άνδρο είναι οι εξής:

-Περιβάλλον Φυσικό και Ανθρωπογενές (γεωλογία, γεωαρχαιολογία, χλωρίδα, πανίδα, παλαιοβοτανολογία, φυσική ανθρωπολογία, διατροφή, υγεία κτλ)

-Αρχαιολογία: νέες έρευνες στις Κυκλάδες, ειδικές μελέτες για τη Σύρο

-Συντήρηση, αναστήλωση, διαχείριση αρχαιοτήτων, μνημείων και μουσείων

-Αρχιτεκτονική – Οικισμοί

-Ιστορία – Δημογραφία

-Φιλοσοφία – Λογοτεχνία – Πνευματική Ζωή – Τέχνες

-Οικονομία, Μεταφορές, Επικοινωνία, Πόροι και Εμπορικά δίκτυα

-Κοινωνική Ανθρωπολογία, Λαϊκός Πολιτισμός, Κοινωνία, Δίκαιο: ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές

Το Andros Portal σας παρουσιάζει την περίληψη της ομιλίας της κ. Παλαιοκρασσά-Κοπίτσα ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις που αφορούν στην Άνδρο. 

Η αγορά της Άνδρου κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους – Νεότερα στοιχεία

Οι ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών στο χώρο της αγοράς της αρχαίας ομώνυμης πρωτεύουσας της Άνδρου έχουν φέρει στο φως δέκα κτήρια και τέσσερις πλακόστρωτες οδούς, που εκτείνονται σε δύο άνδηρα. Τα τέσσερα κτήρια και οι τρεις οδοί χρονολογούνται στους ελληνιστικούς χρόνους.

Στα κατάλοιπα αυτά διακρίνονται δύο οικοδομικές φάσεις, η σημαντικότερη από τις οποίες ανάγεται στην περίοδο της κατοχής του νησιού από τους Περγαμηνούς, από το 199 έως το 133 π.Χ. Τότε οικοδομήθηκαν δύο στοές και ένα κτήριο, με μνημειακό πρόπυλο και περίστυλη αυλή στο εσωτερικό.

Η μια στοά, δωρικού ρυθμού, αποκαλύπτεται στο κάτω άνδηρο, ενώ η δεύτερη στοά και το κτήριο με το πρόπυλο στο άνω.

Στην ανακοίνωση θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα των ερευνών των τελευταίων χρόνων, που αφορούν στο κτήριο με το πρόπυλο και στη στοά στο κάτω άνδηρο.

Στο πίσω μέρος της στοάς αποκαλύπτεται κρήνη, συνδεδεμένη με δίκτυο αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης, οι τοίχοι της οποίας είναι επιχρισμένοι με κονίαμα, σε δύο στρώματα, που καλύπτονται με λευκό, ερυθρό και κυανοπράσινο χρώμα.

Τα κονιάματα και τα χρώματα αναλύθηκαν εργαστηριακά, προκειμένου να διαπιστωθεί η σύστασή τους, ενώ εκπονήθηκε μελέτη συντήρησης των καταλοίπων της κρήνης.

Για να διαβάσετε την περίληψη της εισήγησης του του Αρχιτέκτονα Μηχανικού Ξενοφώντα Βαλτά με θέμα «Μια εκδοχή του λήμματος – Άνδρος» πιέστε τον παρακάτω σύνδεσμο:  

Μια εκδοχή του λήμματος – Άνδρος

Διαδώστε!

2 Σχόλια

  1. Pingback: Ιχθυαγορά στην Παλαιόπολη της Άνδρου: μια πρώτη προσέγγιση – Androsportal – Η φωνή της Άνδρου

  2. Pingback: Στρόφιλας Άνδρου: Η διάσωση ενός μεγάλου νησιωτικού νεολιθικού οικισμού (4500-3200 π.Χ.) – Androsportal – Η φωνή της Άνδρου

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!