Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Η ανάγκη ίδρυσης Γραφείου Ενημέρωσης Αγροτών στην Άνδρο

Στο νησί μας μπορεί να μην υπάρχει έντονη οικονομική δραστηριότητα προερχόμενη από τον πρωτογενή τομέα και δη από την αγροτική παραγωγή, όμως υπάρχουν ενδιαφέρουσες υφιστάμενες αγροτικές μονάδες και φυσικά αρκετές δυνατότητες για περαιτέρω αγροτική ανάπτυξη είτε μεμονωμένα είτε μέσω συνεργασιών (συνεταιρισμοί, κλπ).

Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η Άνδρος έχει πολλούς θησαυρούς πάνω της, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι και ανεκμετάλλευτοι. Το κυριότερο αγαθό της είναι το νερό, το οποίο υπάρχει σε αφθονία, δίνοντας της έτσι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων νησιών, τα οποία παλεύουν με διάφορους τρόπους (φράγματα, αφαλάτωση, κ.α.) να καλύψουν τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης. Αναρωτιέμαι όμως τι λάθος κάνουμε και δεν έχουμε στραφεί προς τον πρωτογενή τομέα. Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι προσπαθούμε μεμονωμένα να αναπτύξουμε παραγωγή, χωρίς όμως να έχουμε κάνει κοστολόγηση στα έξοδα μας και έτσι θεωρούμε ότι δεν συμφέρει να ασχοληθεί κάποιος με την γεωργία. Την ίδια στιγμή αν κάνει κανείς μια έρευνα θα διαπιστώσει ότι σε γειτονικά νησιά υπάρχουν συνεταιρισμοί οι οποίοι κάνουν μέχρι και εξαγωγές. Τελευταία, η Τήνος παράγει γάλα συσκευασμένο μέσω συνεταιρισμού. Στην Άνδρο οι συνεταιρισμοί είτε έχουν κλείσει είτε πνέουν τα λοίσθια.

Η ερώτηση είναι απλή, όσο και η απάντηση. Αν πάω ατομικά να αγοράσω ζωοτροφές ή αγροτικά εφόδια, τι τιμή θα πάρω και ποια θα είναι η τιμή αν η ποσότητα είναι εκατονταπλάσια, δηλαδή μέσω συνεταιρισμού; Νομίζω πως δεν χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση. Έτσι λοιπόν κερδίζω από την καλύτερη τιμή λόγω ποσότητας, άρα μειώνω τα έξοδα μου, άρα αυξάνω τα κέρδη μου. Είναι απλό…  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ. Το ξέρετε ότι οι συνεταιρισμοί πρέπει να αγοράζουν μια μεγάλη ποσότητα από την παραγωγή του μέλους τους αλλά και το μέλος υποχρεούται να αγοράζει μια συγκεκριμένη ποσότητα α υλών από τον συνεταιρισμό;;;; Σκεφτείτε λοιπόν κάτι εύκολο. Η ετήσια παραγωγή π.χ. πατάτας ενός αγρότη (κρινόμενη πάντα από την ζήτηση) είναι Χ. Αν όμως ο συνεταιρισμός αγοράζει όλη την παραγωγή του, εκείνος δεν θα σκεφτεί επενδυτικά και θα επενδύσει ώστε να μεγαλώσει την παραγωγή του και να την κάνει Χ επί 2, 3, 4;;;

Επιπροσθέτως, σε λίγα χρόνια που θα συμπληρώσουν 5 έτη, από την έναρξη ή ένταξη τους στα βιβλία, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος, θα τους επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος (σημείωση, υπάρχει προεκλογική εξαγγελία ότι θα καταργηθεί κάποια στιγμή), το γνωστό 650άρι. Αυτοί που θα ανήκουν σε συνεταιρισμούς και θα είναι ενεργά μέλη θα έχουν όμως απαλλαγή. Να ένα ακόμη κίνητρο λοιπόν για να μειώσουμε τα έξοδα μας.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που θεωρώ ότι υπάρχει έντονο και ειδικά στο νησί μας, είναι η ανάγκη για ενημέρωση των αγροτών, μέσω εξειδικευμένων γραφείων, τα οποία υπάρχουν σε πάρα πολλές αγροτικές περιοχές. Στα γραφεία αυτά γίνεται ενημέρωση για τα επενδυτικά προγράμματα, για επιδοτήσεις και πάρα πολλά άλλα θέματα που αφορούν την αγροτική οικονομία. Στο Κόρθι υπάρχει ένα, κατά κάποιο τρόπο παρόμοιο, γραφείο ενημέρωσης της Ένωσης Κυκλάδων. Όμως δεν είναι αρμόδιο να ενημερώνει όλους τους αγρότες και όχι σε τόσο μεγάλη έκταση θεμάτων. Θεωρώ επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου γραφείου. Θα δώσει σίγουρα ώθηση σε νέους αγρότες και θα ενημερώνει καλύτερα τους ήδη δραστηριοποιούντες στην γεωργία.

Η βασική ανάγκη να αναρτήσω αυτό το άρθρο, προήλθε από τα τηλέφωνα που έχω δεχθεί κατά καιρούς από πολλά μέρη της Ελλάδος και από διάφορους αναγνώστες. Επίσης, από ερωτήσεις που μου έχουν γίνει πάνω σε θέματα λογιστικά. Σίγουρα ο λογιστής σας ξέρει καλύτερα, αφού η λογιστική δεν είναι η κολυμπήθρα του Σιλοάμ, υπό την έννοια ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Επιγραμματικά θα αναφέρω ορισμένα θέματα που σας απασχολούν:

  • Είμαι συνταξιούχος αγρότης και έχω αγροτικό αυτοκίνητο. Μπορώ να το κρατήσω; Φυσικά και μπορείς, με την προϋπόθεση να δηλώνεις εισόδημα από αγροτική παραγωγή. Επίσης, δεν υπάρχει μείωση της σύνταξης, όπως πιστεύουν ορισμένοι
  • Δηλώνω αγροτικά εισοδήματα. Δικαιούμαι αγροτικό αυτοκίνητο; Ναι, εν δυνάμει όλοι όσοι δηλώνουν αγροτικό εισόδημα μπορούν να έχουν αγροτικό αυτοκίνητο. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να τις συζητήσετε με τον λογιστή σας.
  • Παίρνω επιδοτήσεις. Πρέπει να κάνω κάτι στην εφορία; Ναι, το λιγότερο έναρξη σαν αγρότης ειδικού καθεστώτος και στην πορεία έλεγχο κάθε έτος για το ύψος των επιδοτήσεων. Αν ξεπερνάει τις 5.000€, έχετε υποχρέωση μετάταξης στο κανονικό καθεστώς.
  • Πριν λίγα χρόνια εντάχθηκα στο μέτρο 6.1 των νέων αγροτών. Έπρεπε να μπω στο κανονικό καθεστώς; Ναι,  το μέτρο αυτό λόγω τους ύψους των χρημάτων που δίνει και λόγω της φύσης του (πρόγραμμα βελτίωσης), γεννάει την υποχρέωση ένταξης στο κανονικό καθεστώς, τουλάχιστον για ένα έτος.

Επί τη ευκαιρία της τελευταίας ερώτησης, θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στο μέτρο 6.3, στο οποίο γύρω στα 50 άτομα από την Άνδρο εντάχθηκαν πριν λίγο καιρό και κακώς υπήρξε η ενημέρωση ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση για να μεταταχθούν στο κανονικό καθεστώς. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, αφού και το μέτρο 6.3 είναι για βελτίωση παραγωγής και όσοι δεν πρόλαβαν μέχρι 30/01/2020 να πάνε στο μητρώο της εφορίας να ενταχθούν, θα το πληρώσουν είτε με 100,00€ (πρόστιμο μητρώου), αν διαβάσουν το παρόν άρθρο σύντομα, είτε με άλλα 100,00€ ή 250,00€ (πρόστιμα ΦΠΑ) για κάθε τρίμηνο που θα καθυστερούν να πάνε να κάνουν ένταξη είτε με 2.500,00€ συν τα πρόστιμα του ΦΠΑ, αν προλάβει και σας καλέσει η εφορία για έλεγχο.

Μιλώντας για έλεγχο, θα σας τονίσω ότι θα πρέπει να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τον λογιστή, γενικότερα αλλά και ειδικότερα όταν σας καταθέτουν τις επιδοτήσεις. Ο λογιστής δεν μπορεί να έχει ενημέρωση από το βιβλιάριο σας για τα χρήματα που σας καταθέτουν και προέρχονται από επιδοτήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνει γνώση έτσι ώστε να προβαίνει σε αντίστοιχους χειρισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσουν σύντομα οι διασταυρώσεις για όσους είχαν πάρει άνω των 5.000€ επιδότηση και δεν προέβησαν σε ένταξη στο κανονικό καθεστώς, καθώς επίσης και για όσους έλαβαν επιδοτήσεις που αφορούσαν το προηγούμενο έτος, εισπράχθηκαν μετά την υποβολή της ετήσιας δήλωσης και δεν προχώρησαν, ως όφειλαν, σε συμπληρωματική δήλωση μέχρι το τέλος του έτους. Για παράδειγμα: Το 2019 ο Χ υπέβαλε δήλωση για το φορολογικό έτος 2018, τον μήνα Μάιο. Τον Οκτώβριο του 2019, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε χρήματα που αφορούσαν το έτος 2018. Ο κύριος Χ λοιπόν, αφού έλαβε αυτά τα χρήματα μετά την κατάθεση της αρχικής δήλωσης του έτους 2018, έπρεπε να πάει μέχρι 31/12/2019 στην εφορία και να καταθέσει συμπληρωματική δήλωση, χωρίς πρόστιμο, για τα υπόλοιπα χρήματα που έλαβε. Πόσοι άραγε το έκαναν;;;;;

Φυσικά αυτά τα προγράμματα δεν χαρίζουν χρήματα. Για να ενταχθεί κάποιος σε τέτοιο πρόγραμμα, έχει καταθέσει σχέδιο βελτίωσης της παραγωγής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάποια χρόνια θα πρέπει η παραγωγή να έχει αυξηθεί όσο αναγράφεται μέσα στο σχέδιο βελτίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν!!!!! Πόσοι άραγε το γνωρίζουν αυτό;;;;

Ανέφερα ελάχιστα από τα προβλήματα που υπάρχουν και τα συναντάμε καθημερινά. Σίγουρα ο λογιστής σας ξέρει, μπορεί να σας βοηθήσει και να σας κατευθύνει, αρκεί να τον ενημερώνετε τακτικά. Πέρα όμως από το λογιστή, το τονίζω για μια φορά ακόμη, πρέπει να συσταθεί άμεσα ένα γραφείο ενημέρωσης είτε από τον Δήμο είτε από την Περιφέρεια είτε από οποιονδήποτε άλλο φορέα. Οι απαιτήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία είναι διαρκώς αυξανόμενες και τα πρόστιμα αρκετά μεγάλα.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά, τον κ. Παπαδημητρίου Γιώργο από την Καρδίτσα, ο οποίος είναι συνάδελφος και φίλος, για τις καθημερινές γνώσεις που μας παρέχει σε όλους μέσω της αρθρογραφίας του και μέσω των βιβλίων που έχει κατά καιρούς γράψει για τους αγρότες, αλλά και προσωπικά σε μένα. Είναι τιμή μου η γνωριμία και η φιλία μας. Όπως όλοι γνωρίζετε, μπορείτε εύκολα να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα του γραφείου μας (2282061868 για το Κόρθι και 2282027329 για την Χώρα). Θα είναι χαρά μας να συζητήσουμε το πρόβλημα σας και να σας προτείνουμε λύση.

Με εκτίμηση

Γιαννούλης Λαούδης

Λογιστής

Συνεργάτης του Λογιστικού Γραφείου

Χρήστου Βουραζέρη & συνεργατών

 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!