Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Η Ανδρος στο επίκεντρο

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα αυτό που απασχολούσε έντονα την κοινή γνώμη ήταν η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Το εκπληκτικό αυτό παγκόσμιο μνημείο, σύμβολο αιώνιο του Χριστιανισμού, δεν θα είναι πλέον το ίδιο. Πώς μπορεί να αισθάνεται άραγε κάποιος ο οποίος έχει επισκεφθεί την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, καταλαβαίνοντας ότι σιγά σιγά οι υπέροχες τοιχογραφίες θα αρχίσουν να καλύπτονται με πανιά; Το δάπεδο, ένα αριστούργημα υψηλής τέχνης και αισθητικής, θα σκεπαστεί επίσης με χαλιά. Ακόμα και αυτός ο Πάπας Φραγκίσκος, παρά το γεγονός ότι στην Τουρκία υπάρχει μια ισχυρή κοινότητα καθολικών, δήλωσε ότι αισθάνεται πονεμένος.

Χαλάρωση…

Ποια είναι λοιπόν τα μεγάλα θέματα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες; Η Αγία Σοφία και η γρήγορη και λόγω ξένων επισκεπτών μετάδοση του κορωνοϊού. Ας σταματήσουν λοιπόν τα πανηγύρια στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά. Το κυριότερο όμως είναι ότι πρέπει και πάλι να ξεκινήσουν οι αυστηροί έλεγχοι από κλιμάκια στις πλατείες, εκεί όπου υπάρχουν café και εστιατόρια. Δεν κρατούνται πλέον από αρκετούς τα μέτρα υγιεινής. Ο ένας είναι πολύ κοντά στον άλλο. Τα μέτρα έχουν χαλαρώσει. Οσο για τις διακοπές; Κάποιοι έχουν αρχίσει να παίρνουν τις άδειές τους. Οι περισσότεροι από αυτούς, οι οποίοι παρά την παγκόσμια πανδημία αποφάσισαν να κάνουν διακοπές, φιλοξενούνται σε σπίτια φίλων ή έχουν ενοικιάσει κατοικίες σε διάφορες περιοχές. Ετσι αισθάνονται πιο ασφαλείς…

«Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς»

Οι Ελληνες, όπως έγραψα και χθες, σπεύδουν στα νησιά του Αιγαίου, αλλά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Ανοιχτά της Μυκόνου και της Πάρου, αντίκρισαν με έκπληξη τα τουρκικά αλιευτικά, στην κοντινή όμως Ανδρο υπήρχαν μόνο όμορφες εικόνες. Εργα τέχνης εξαιρετικά, πολύτιμα, που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Στο νησί των καραβοκύρηδων και μεγάλων προσωπικοτήτων της ελληνικής ναυτιλίας, παρουσιάστηκε η έκθεση «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς». Ολοι αυτοί οι οποίοι ταξίδεψαν μέχρι την Ανδρο θαύμασαν τα εκθέματα. Ενα αφιέρωμα το οποίο έχει να κάνει με αφαιρετικές προσεγγίσεις ελλήνων καλλιτεχνών, διακριθέντων στο εξωτερικό, εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Σκοπός, να φέρει κοντά στο ελληνικό κοινό έργα καλλιτεχνών οι οποίοι είτε γεννήθηκαν είτε σε κάποια στιγμή εγκαταστάθηκαν και συνεχίζουν να ζουν στη χώρα υποδοχής. Χορηγοί της σημαντικής αυτής έκθεσης είναι το MEGA, το One Channel και το In.gr.

Πηγή: https://www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!