Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Η αξία της ψηφιακής τεχνολογίας στις συνεδριάσεις του Δήμου

tsaousis

Του Σπύρου Τσαούση

Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεδομένων των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, είχα αναφερθεί δημόσια στην Τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2019, η οποία στην παρ.1 του αρ. 67 «Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου» του ν. 3852/2010, προσθέτει ότι: «Σε έκτακτες περιπτώσεις, στους νησιωτικού Δήμους το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει και μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (εννοώντας μέσω πιστοποιημένης σύζευξης)».

Επίσης σε όλες μας τις ομιλίες προεκλογικά και σε κείμενά μου, προωθούσα την ιδέα της απευθείας μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χαίρομαι λοιπόν που στο τελευταίο Συμβούλιο τα θέματα αυτά ήρθαν στην ημερήσια διάταξη και το Σώμα αποφάσισε θετικά για την εφαρμογή τους, την οποία και θα παρακολουθούμε.

Η τηλεδιάσκεψη ωστόσο εκτός της δυνατότητας απομακρυσμένης συμμετοχής στα Συμβούλια, μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο εξοικονόμησης πόρων. Πολλοί οργανισμοί πραγματοποιούν συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων, καταλήγουν σε συμπεράσματα και λαμβάνουν αποφάσεις μέσω αυτών. Έτσι, στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, τα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη θα κέρδιζαν σε χρόνο και ο Δήμος δεν θα επιβαρύνονταν με κόστη μετακίνησης, διαμονής, αμοιβές εκτός έδρας κτλ.

Η απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (live streaming), παρέχει την ευκαιρία ενημέρωσης των πολιτών σε άμεσο χρόνο.

Είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να βγάζουν οι ίδιοι τα συμπεράσματά τους για τα δημοτικά δρώμενα, χωρίς κατ’ ανάγκη να προηγούνται οι απόψεις των παρατάξεων ή τρίτων που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Οι πολιτικές αναλύσεις έχουν τη δική τους αξία αλλά δεν μπορεί να μετατρέπονται σε ειδήσεις.

Αυτό που γίνεται σήμερα, είναι η αναμετάδοση των Δημ. Συμβουλίων μέσω βίντεο, η οποία έρχεται με κάποιες ημέρες καθυστέρηση, όταν η δημόσια συζήτηση έχει διεξαχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Θα πήγαινα ακόμα ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας και την απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, η σύγκληση της οποίας μέχρι τώρα γίνεται μεσημεριανές ώρες, που σημαίνει δυσκολία για πολλούς να παρευρεθούν στην έδρα του Δήμου. Με βάση το άρθρο 75 Ν. 3852/2010 οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, που φέρει και αυξημένες αρμοδιότητες, έχουν δημόσιο χαρακτήρα και επιτρέπεται η ραδιοφωνική ή τηλεοπτική τους κάλυψη. 

Οι ανοιχτές διαδικασίες, η διαφάνεια και η λογοδοσία πρέπει να είναι στο κέντρο της προσοχής όλων μας.

*Ο Σπύρος Τσαούσης είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Άνδρου με την παράταξη «Η Άνδρος της Ζωής μας».

Διαδώστε!

7 Σχόλια

 1. Ραλλού Κουση

  Συμφωνώ και επικροτώ. Ειναι καιρός να χρησιμοποιήσουμε τη τεχνολογια, σε όφελος μας.

  Reply
 2. Γιάννης Χαλάς

  Συμφωνώ σ’ όλα. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι Δημότες να έχουν την ευκαιρία να ακούν και να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο, όλα όσα συμβαίνουν στα συμβούλια. Έτσι ο ρόλος των αναλυτών και ιδίως ερμηνευτών των θέσεων και αντιπαραθέσεων των συμβούλων να μη γίνεται απαραίτητος. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του από μόνος του.

  Reply
 3. Γ. Στρατή

  Συμφωνώ με τον κ. Τσαούση σε όλα. Δεν μας χρειάζεται ο πολύχρωμος παπαγάλος του Δημάρχου, ΕΝ ΓΚΑΡΙΖΩ, ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ.

  Reply
 4. ΠΑΠΑ ΛΙΝΑ

  ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΤΣΑΟΥΣΗ
  ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

  Reply
 5. Μαρια Πολεμη

  Επιτελουςνα μαθαινουμε τι λενε στα δημοτικα συμβουλια απευθειας και οχι απο τις ερμηνειες του καθε «επικοινωνιολογου-δημοσιογραφισκου=Διαμαντη.

  Reply
 6. FRANJESKO KALLIS

  Η Πνευματική Διαύγεια του φίλτατου και επιστήμονα (με την ευρεία έννοια) Σπύρου Τσαούση, δεν με εκπλήσσει προσωπικά, απλά αναδεικνύει πόσο πολύτιμα άτομα σαν αυτόν μας είναι στην Άνδρο, και πόσο έχουν λείψει τα προηγούμενα χρόνια απο τα Δημοτικά Συμβούλια. Επικροτώ φυσικά τις προτάσεις του και με την σύγχρονη δική μου εμπειρία στα Πολυμέσα θεωρώ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ την ενσωμάτωση τους στις διαδικασίες των Δ.Σ.

  Reply
 7. Pingback: Επιτακτική ανάγκη να προμηθευτεί ο Δήμος Άνδρου… «μαγικά χαλιά»! – Androsportal – Η φωνή της Άνδρου

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!