Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία ανήμερα του Άη Λιά

Ώρα αναστοχασμού, αυτοκριτικής, αυτοπροσδιορισμού στη νέα πραγματικότητα, ανάληψης ευθυνών και υποχρεωτικού συντονισμού όλων όσων έχουν συναίσθηση της θέσης τους, της ευθύνης τους και κατάθεση για σύγκλιση προτάσεων, έστω και στο και πέντε γιατί όπως πάμε ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ…

Δευτέρα 20- 7- 2020 του προφήτη Ηλία, σημαδιακή μέρα και δεν θα έπρεπε να είναι κάποιος ΠΡΟΦΗΤΗΣ για να καταλάβει τι μπορεί να συνέβαινε.

Ξαφνικά το μεσημέρι μεγάλη πυρκαγιά στο Αη Γιώργη του Φαράλη. Σε πλήρη ανάπτυξη ο κρατικός, ο δημοτικός και ο εθελοντικός μηχανισμός. Συμπτωματικά, το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η άφιξη των πρώτων ανεμογεννητριών. Όμως σε αντίθεση με την πυρκαγιά σε πλήρη κινητοποίηση ήταν  μόνο ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός. Απούσες οι δημοτικές και οι εθελοντικές δυνάμεις. Σημειώνουμε, ότι έχουν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες από τη λιμενική αρχή κλήσεις σε απολογία με την απειλή επιβολής προστίμων και ποινικών διώξεων στους «ζωηρούς», ενώ λίγο πιο πριν είχε αποχωρήσει από την Επιτροπή Αγώνα η δημοτική αρχή μετά την προτροπή του ΔΗΜΑΡΧΟΥ, αφού ο ίδιος πρώτα έκανε ότι ήταν δυνατόν για να ακυρώσει ή να δυσκολέψει οποιαδήποτε προσπάθεια της.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των συγκυριών ήταν η φωτιά να σβήσει στη θάλασσα, οι ανεμογεννήτριες να αποβιβαστούν κανονικά από τη θάλασσα  και η ζωή συνεχίζεται.

(Business as usual)!!! Η ανάπτυξη έρχεται!!!!

Ωστόσο, παρά την πολυπληθή παρουσία Λιμενικού και Αστυνομίας στο Γαύριο, όλες τις προηγούμενές μέρες κανένας δεν πήρε χαμπάρι για την αυθαίρετη κατασκευή μέσα στο λιμάνι ελικοδρομίου; παρόλες τις σχετικές καταγγελίες. Με άλλα λόγια Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι και λοιποί χωρίς το – άλοι

Τίνος είναι ρε γυναίκα τα παιδιά; (εργολάβοι, επενδυτές, παράγοντες κ.α.).

Η παράταξη μας από την αρχή είχε ένα και μοναδικό μέλημα, πέρα από τις δικές μας ξεκάθαρες απόψεις, την ενωμένη αντίδραση, το συντονισμό και την οργανωμένη αντιμετώπιση της νέας διαμορφωμένης ζοφερής πραγματικότητας, ακόμη και από την προηγούμενη δημοτική περίοδο μέχρι και τώρα αλλά και στο μέλλον όπου τα πράγματα θα γίνονται πολύ χειρότερα. Δυστυχώς, σε αυτό αποτύχαμε. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεων μας όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά ούτε και με τις απαραίτητες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς να διαμορφώσουμε μια ενιαία γραμμή ανατροπής της κατάστασης κατά τα συμβαίνοντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις αλλού, διότι όπως αποδείχτηκε δεν υπήρχε παρά τα αντιθέτως λεγόμενα θέληση γι’ αυτό από όλους.

Οφείλουμε, όμως, να αναφερθούμε για τις θέσεις και ενέργειες  όλων όσων εμπλέκονται από θέση ευθύνης ή όχι όλη αυτή, αλλά και την προηγούμενη περίοδο.

α) Επαρχείο: Ο προηγούμενος έπαρχος και νυν δήμαρχος κ. Λότσαρης στα περιφερειακά συμβούλια που συμμετείχε και παίρνονταν καίριες αποφάσεις για τις ανεμογεννήτριες, άλλοτε ήταν απών, άλλοτε υπέρ των επενδύσεων και στο τέλος πάντα τυπικά συντεταγμένος με την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για την αναστολή  κινήσεων και αδειών μέχρι την ύπαρξη νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Θέση σαφέστατη με όλους και με όλα γιατί έπρεπε να βγει ΔΗΜΑΡΧΟΣ!!!! Ο νυν έπαρχος κ. Λάσκαρης πάντα υπέρ των θέσεων του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά χωρίς καμία πρωτοβουλία ή ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, απών τις περισσότερες από τις επιτροπές, αλλά πάντα παρών και λαλίστατος στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

β) Πρώην δήμαρχος κ. Σουσούδης. Εξελέγη δήμαρχος το 2014 με σημαία την ακύρωση τους σχεδίου που είχε καταθέσει ο πρώην δήμαρχος κ. Γλυνός σε συνεργασία με το δίκτυο Δάφνη, που προέβλεπε ανάπτυξη ανεμογεννητριών με βάση κάποιο σχεδιασμό σωστό ή λάθος κυρίως, στη βόρεια Άνδρο. Το πέτυχε και στη συνέχεια δεν ξανασχολήθηκε επί πέντε χρόνια με το θέμα, ενώ οι επενδυτές δουλεύαν και ο χρόνος έτρεχε εις βάρος του νησιού και του μέλλοντος του.

γ) Νυν δήμαρχος κ. Λότσαρης: Αναφερθήκαμε στη θητεία σαν έπαρχος, εξελέγη δήμαρχος μειοψηφίας και στη συνέχεια προσπαθεί ανηλεώς να ισορροπήσει με τα συμφέροντα των επενδυτών, αλλά ο ίδιος να μην έχει καμία ευθύνη. Προσπάθησε να βοηθήσει  τους επενδυτές να εμφανίσουν ένα συμπαθές πρόσωπο, προσπάθησε να δημιουργήσει μια ελεγχόμενη «επιτροπή ειδικών» για να περιορίσει τις αντιδράσεις και όταν αναγκάστηκε να δημιουργήσει και να συμμετέχει σε μια άλλη αντιπροσωπευτική επιτροπή στα πρότυπα της Τήνου έκανε ότι ήταν δυνατόν για να σαμποτάρει την αποτελεσματικότητα της και στο τέλος την πιο κρίσιμη στιγμή αποχώρησε. Και τώρα ετοιμάζεται και πάλι να προτείνει και πάλι «επιτροπή ειδικών» Δυστυχώς όχι μόνο δεν έπαιξε το συνεκτικό ρόλο του συντονιστή που όφειλε να παίξει, αλλά έπαιξε ένα τελείως διαλυτικό ρόλο, τελικά προς όφελος ποιων; Ο καθένας μας μπορεί να κρίνει.

δ) Επιτροπές: Από τότε που εμφανίστηκε το πρόβλημα δημιουργήθηκαν πολλές επιτροπές. Αρχικά μια άτυπη επιτροπή αντιδρώντων γενικά και κατηγορηματικά, χωρίς πολλά περιθώρια συνεννόησης και πάντα με χαμηλή ανταπόκριση στην κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος προσπάθησε να δημιουργήσει επιτροπή «ειδικών» ελεγχόμενη από τον ίδιο, η οποία όπως ήταν φυσικό  χωρίς καμία κοινωνική συμμετοχή απέτυχε παταγωδώς και αναγκαστικά αδρανοποιήθηκε και αυτοκαταργήθηκε. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε μετά από πίεση της αντιπολίτευσης  ομόφωνα μια αντιπροσωπευτική επιτροπή, αλλά με πολλές εσωτερικές αντιθέσεις  και ανηλεή πόλεμο εναντίον της, ακόμη και από μέσα, η οποία  παρά τις αγαθές τις προθέσεις έκανε τραγικά λάθη δεν μπόρεσε να ομογενοποιηθεί και πλέον υπάρχει σοβαρό ερωτηματικό αν πια μπορεί να προσφέρει κάτι θετικό υπό αυτές τις συνθήκες, αφήνοντας πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου που την ακολούθησε απογοητευμένο.

ε) Κοινωνία της Άνδρου: Θορυβωδώς απούσα. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, που προφανώς ακόμα δεν έχουν γίνει κατανοητές οι επιπτώσεις του. Η κοινωνία της Άνδρου για μια ακόμη μια φορά απαθής, αμέτοχη, αποστασιοποιημένη  να παρακολουθεί τα δρώμενα σαν να μην την αφορούν.

Και τώρα τι κάνουμε; Ποια θα είναι η συνέχεια; Η επιλογή ήταν και παραμένει μόνο μία. Το παλεύαμε και το προτείναμε πάντα. Όπου μας δινόταν ο λόγος και όπου συμμετείχαμε, ότι η κοινωνία της Άνδρου πρέπει μέσα από θεσμικούς και συντεταγμένους φορείς να έχει ενιαία, σοβαρή, ρεαλιστική, εποικοδομητική και εφαρμόσιμη θέση, προτάσεις και λύσεις που θα λαμβάνουν πλήρως υπόψη όλα τα δεδομένα (θετικά ή αρνητικά) και με συνεργασίες και κοινές προσπάθειες με άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αποτέλεσμα που θα περιέχει το στοιχείο του συμβιβασμού γιατί τα αντιμαχόμενα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα, γιατί αυτή η ζωή και αυτός ο τόπος δεν ανήκουν μόνο σε αυτή τη γενιά και σε εμάς, αλλά κυρίως στα παιδιά μας, όπως παράλληλα πρέπει να σεβόμαστε ότι παραλάβαμε από τους γονείς και τι θα παραδώσουμε.

Το ενεργειακό δυναμικό της Άνδρου είναι μεγάλο και οικονομικά σημαντικό και δεν μπορούμε να το αγνοούμε ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους χαλεπούς καιρούς.

Δεν υπάρχουν μόνο οι ανεμογεννήτριες, δεν υπάρχουν μόνο εταιρίες κολοσσοί ( Κοπελούζος, Μυτιλιναίος). Αλήθεια η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τι είναι; Που ήρθε και μας έταξε λαγούς και πετραχήλια και την άλλη μέρα προχώρησε σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, αλλά εντελώς τυχαία ξέχασε να μας το πει. Προφανώς οι μικρότερες επενδύσεις είναι προτιμότερες από τις γιγαντιαίες ΒΑΠΕ, όμως όλα αυτά με βάση ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό και συνεννόηση. Απαιτείται ολοκληρωτική αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού του νησιού με ΑΠΕ με όλους τους πρόσφορους τρόπους (αιολικά, φωτοβολταικά, μικρά φράγματα, ανάδειξη εναλλακτικών ενεργειακών συστημάτων κ.λπ.) με τη μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση και συμμετοχή (ενεργειακές κοινότητες), λαμβάνοντας πάντα και πρώτα από όλα υπόψη την αειφόρο ανάπτυξη την ιδιαιτερότητα του νησιώτικου περιβάλλοντος και τον συνδυασμό για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη αυτού του τόπου, όλων των παραγόντων (πρωτογενής τομέας, κλιματική αλλαγή, περιβάλλον, οικονομία κ.λπ.)

Εμείς όπως κάναμε και ως τώρα αλλά και πιο επισταμένα και πιο επίμονα και πιο μεθοδικά σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Αυτός είναι εξάλλου ο πραγματικός ρόλος του χωροταξικού σχεδιασμού με τον οποίο όλοι συμφωνούν σε αναζήτηση της όποιας ανάπτυξης. Αυτός βέβαια ο χωροταξικός σχεδιασμός σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι ουδέτερος, πρέπει να έχει στόχους, επιδιώξεις, κανόνες και λογική κοινά αποδεκτούς για να μπορέσει να ευδοκιμήσει. Κυρίως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιος, πόσο και από που πληρώνει και με ποιον στόχο τη συγκεκριμένη μελέτη γιατί η ανάπτυξη πρέπει να είναι αν όχι για όλους, τουλάχιστον για τους πολλούς και όχι για  τους λίγους εις βάρος των πολλών.

Αυτή πρέπει να είναι η κοινωνική μας επιταγή  και πρέπει να γίνει πολιτική επιλογή της κοινωνίας και των τοπικών αρχόντων για να γίνει ομόφωνή απαίτηση προς τα πάνω και να γίνει πράξη αναγκαστικά από αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, κάτι που αν δεν αλλάξει είμαστε καταδικασμένοι.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πάρουμε όσες πρωτοβουλίες χρειαστούν και ας καταλάβουν όλοι ότι πια σε τέτοια ζητήματα  αρχών δεν θα υπάρχουν άλλες εκπτώσεις και όλοι εδώ στη ζωή θα κριθούμε.

Καλούμε την ανδριώτικη κοινωνία  να μην απογοητεύεται, να συμμετέχει, να έχει λόγο, να ακούει και να πάρει πίσω στα χέρια της αυτή τη σοβαρή υπόθεση γιατί όποια περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι καταστροφική.

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Άνδρος της Ζωής μας»

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!