Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Η έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής», “ταξίδεψε” από το Μουσείο του Λούβρου και άνοιξε τις πύλες της στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου

NN1_1398

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής», που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό  Μουσείο της Ρόδου, από τις 11 Ιουλίου έως και τις 15 Νοεμβρίου 2015.

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου, από το Νοέμβριο 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2015, μεταφέρθηκε στη Ρόδο, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου και την τιμής ένεκεν συμβολή του Μουσείου του Λούβρου.  Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία από το 2014 ξεκίνησε την προσπάθεια μεταφοράς της έκθεσης στη Ρόδο, ανέλαβε και το οικονομικό κόστος τόσο της διοργάνωσης και του συντονισμού όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων.

NN1_1370

«Είμαι πολύ περήφανος που σήμερα εγκαινιάστηκε στη Ρόδο αυτή η μοναδική σε πολιτιστική  αλλά και συναισθηματική αξία έκθεση. Το μεγάλο αυτό επίτευγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ένα από τα σημαντικότερα  για ολόκληρη την χώρα μας. Το μήνυμα που φεύγει σήμερα από την Ρόδο,  είναι πως ο πολιτισμός μας είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη που έχουμε να προσφέρουμε στην ίδια την ιστορία. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που διανύουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία, τέτοιου βεληνεκούς πολιτιστικά γεγονότα αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας διεθνώς, πρεσβευτή «ιστορίας», «αισιοδοξίας», «φωτός». Η εξωστρέφεια είναι το μέσο που πρέπει να προτάξουμε διεθνώς ώστε να επιτύχουμε την μέγιστη θετική προβολή για την χώρα μας, την παγκόσμια κοιτίδα του πολιτισμού, την χώρα που γέννησε τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

NN1_1676

Η έκθεση φιλοξενεί 45 περίπου αντικείμενα, από τον 14οέως και τον 6ο αιώνα π.Χ, μεταξύ των οποίων κοσμήματα και κεραμικά σκεύη, που έρχονται να συμπληρώσουν μοναδικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου.

Η κ. Anne Coulié,  επιμελήτρια της Έκθεσης, ανέφερε σχετικά: «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που αυτή η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Παρίσι πέρυσι και τώρα θα γίνει εδώ στη Ρόδο! Είχαμε αυτόν τον ευρωπαϊκό στόχο και είναι πολύ σημαντικό για εμάς που υλοποιήθηκε» ενώ η κ. Μαρία Μιχαηλίδου, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου, σχολίασε: «Είμαστε χαρούμενοι που το όλο εγχείρημα ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μετά την τεράστια απήχηση της έκθεσης στο Παρίσι, είμαστε περήφανοι που αυτό το καλοκαίρι μια τόσο σημαντική έκθεση φιλοξενείται στον τόπο της!»

Οι μεγάλοι χορηγοί της Έκθεσης είναι η φαρμακευτική εταιρία IPSEN,  ο ΟΤΕ και η COSMOTE, και υποστηρικτές της η Aegean Air και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

NN1_1470

Η κ. Ντέπη Τζιμέα. Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ ανέφερε σχετικά: «Ο ΟΤΕ και η COSMOTE έχουν μακρά παράδοση στη στήριξη δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με όχημα την τεχνολογία, γνώμονα την εκπαίδευση και προορισμό τον πολιτισμό, αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Η έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου που φέτος συμπληρώνει τα 100 χρόνια λειτουργίας του, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται δράσεις και εκδηλώσεις, με την ενεργό υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ως συντονιστή εταίρου.

NN1_1688

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

«ΡΟΔΟΣ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ»

Κυρίες και κύριοι,

Η αρχόντισσα Ρόδος, με μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση υποδέχεται στο αρχαιολογικό της Μουσείο, την μοναδικής πολιτισμικής αλλά και συναισθηματικής αξίας έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής» .

Η Ρόδος,  σήμερα γιορτάζει το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας της και είμαι ιδιαιτέρως περήφανος  που ο προ ενός έτους στόχος της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να μεταφερθεί η έκθεση στο νησί μας, σήμερα γίνεται πραγματικότητα.

Η Ρόδος που ξέρει να αγκαλιάζει στην μακραίωνη ιστορία της καθετί ανώτερο και ευγενικό, αφού μεταξύ των άλλων επιτευγμάτων της ανέδειξε και έναν από τους επτά σοφούς αλλά και ένα από τα επτά θαύματα του Κόσμου, σήμερα μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται για τη συνεργασία της με το Μουσείο του Λούβρου, έναν πολιτιστικό οργανισμό που μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Αρχαιολογικό μας Μουσείο  δημιούργησαν μια συνέργια, η οποία εκφράζει πολιτισμό και προθυμία στην υπηρεσία του Ωραίου και του Αληθινού. Δύο αξιών που οι πρόγονοί μας μεταλαμπάδευσαν στους αιώνες μέσα και που εμείς σήμερα μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές.

Η συμβολή του Μουσείου του Λούβρου,  του διεθνή φορέα πολιτισμού, που τίμησε τη Ρόδο μας με την έκθεση «Ρόδος ένα ελληνικό νησί στις Πύλες της Ανατολής»  πέρυσι τον Νοέμβριο στο Παρίσι,  ήταν καθοριστική για την μεταφορά της εδώ, στο νησί μας.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά το Μουσείο του Λούβρου  για την αμέριστη συμπαράστασή του και την εξαιρετική συνεργασία του για την υλοποίηση αυτού του διεθνούς μας στόχου, την μεταφορά της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. Τόσο η  προσωπική δέσμευση του Διευθυντή του Μουσείου κ. Ζαν Λυκ Μαρτινέζ όσο και η  αστείρευτη στήριξη της επιμελήτριας της έκθεσης κας Αν Κουλιέ,  μας κάνουν να αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό τους δύο καλούς φίλους της Ρόδου, δύο πρεσβευτές της στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα από αυτήν την έκθεση οι Ροδίτες αλλά και οι επισκέπτες μας, έλληνες και ξένοι,  θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν για 4 μήνες τα ιδιαίτερης τεχνοτροπίας ροδίτικα κοσμήματα και τα υψηλής αισθητικής κεραμικά, αντιπροσωπευτικά δείγματα της πολιπολιτισμικής ιστορίας του νησιού μας, που μαζί με τα εκθέματα των μόνιμων συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου, δημιουργούν ένα μονοπάτι πολιτισμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και προσωπικά την κ. Μαρία Μιχαηλίδου γιατί πίστεψε από την αρχή σε αυτήν την πρωτοβουλία και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίησή της από πλευράς του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου. Είναι πολύ σημαντικό πως η Έκθεση συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων λειτουργίας του Αρχαιολογικού μας μουσείου,  μια επέτειος που πραγματικά δεν θα μπορούσε να εορταστεί με μεγαλύτερη λαμπρότητα.

Αυτή  η έκθεση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία των μεγάλων χορηγών μας,  της φαρμακευτικής εταιρίας IPSEN μέσω του Μουσείου του Λούβρου – και εδώ  πρέπει να σημειώσουμε πως συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της λειτουργίας του  Μουσείου του Λούβρου να ενισχύει οικονομικά μεταφορά έκθεσης – και τού Ομίλου ΟΤΕ – COSMOTE . Ευχαριστώ θερμά και τις δύο εταιρίες που αγκάλιασαν αυτήν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της συμβολής τους στην ανάδειξη του ροδιακού πολιτισμού.

Ευχαριστώ επίσης τις εταιρίες Aegean Air και Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την υποστήριξή τους καθώς και το συντονιστή εταίρο της πρωτοβουλίας αυτής, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου που για ακόμη μια φορά στάθηκε δίπλα μας.  

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!