Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

«Η Φλόγα» από τις εκδόσεις Gutenberg: Το αντίο του Λέοναρντ Κοέν με ποιήματα και τραγούδια

ISBN: 978-960-01-2122-3     Σελ. 389 || 19,00 €

Ποιήματα, στίχοι και επιλογές από τα σημειωματάρια

Μετάφραση:

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης 


 «Το αντίο του Λέοναρντ Κοέν.»

«Η Φλόγα έχει όλα αυτά που αγαπούν οι θαυμαστές του Κοέν.»

 The New York Times


«Πάντα ό,τι υπέγραφε ο Κοέν ήταν υπέροχο, βαθύ, ειλικρινές, πολυδιάστατο, μελωδικό· κινητοποιούσε το μυαλό σου, άγγιζε την καρδιά σου.»

Bob Dylan

  • Το βιβλίο με ποιήματα και τραγούδια που ετοίμασε ο Κοέν για να εκδοθεί μετά τον θάνατό του. Γνώριζε ότι δεν του μένουν πολλοί μήνες ζωής και, όπως γράφει στον πρόλογο του ο γιος του Άνταμ, το βιβλίο αυτό ήταν «ο μοναδικός του σκοπός και η ανάσα του η μοναδική στο τέλος».
  • Όλο το βιβλίο το έχει σχεδιάσει ο ίδιος ο Λ. Κοέν. Δεν είναι ό,τι βρήκαν οι κληρονόμοι του ψάχνοντας το αρχείο του. Είχε δώσει σαφείς οδηγίες για όλα.
  • Τα θέματα των ποιημάτων και των τραγουδιών ποικίλουν: έρωτες, ταξίδια (και στην Αθήνα και στην Ύδρα), χαρές, απογοητεύσεις, προδοσίες, θάνατος, απώλειες, εβραϊσμός, βουδισμός, ποτά, ουσίες.
  • Περιλαμβάνει:
  1. Εξήντα τρία ποιήματα που είχε ξεχωρίσει προσεκτικά από έναν όγκο αδημοσίευτου έργου πολλών δεκαετιών.
  2. Ποιήματα που έγιναν τα τραγούδια των τελευταίων τεσσάρων άλμπουμ του.
  3. Επιλογή από τα ανέκδοτα σημειωματάρια του. Από έφηβος μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του σημείωνε διάφορα σε χαρτάκια που βρίσκονταν παντού (ακόμα και στο ψυγείο, όπως μαρτυρεί ο γιος του). Είναι και αυτά ποιήματα και στίχοι. Κάποιους από αυτούς, μερικές φορές παραλλαγμένους, τους είχε βάλει και σε τραγούδια του.
  4. Τον λόγο του στην απονομή του ισπανικού Βραβείου του Πρίγκιπα των Αστουριών.
  5. Αυτοπροσωπογραφίες και γενικώς σκίτσα του Κοέν. Ο ίδιος πάλι ήταν αυτός που ήθελε να μπουν μερικές από τις πάρα πολλές ζωγραφιές του. Απλώς δεν πρόλαβε να το κάνει και το έκαναν οι επιμελητές με βάση τα όσα είχαν συζητήσει μαζί του.
  6. Σε όλα αυτά οι επιμελητές πρόσθεσαν και τα μέιλ που αντάλλαξε το τελευταίο 24ωρο της ζωής του με φίλο του.

Έγραψαν:

«Ο Κοέν ήταν ο καλύτερος ποιητής και στιχουργός απ’ όλους μας. Αδύνατον να τον μιμηθούμε, όσο κι αν προσπαθήσαμε.»

Nick Cave

«Νεανικότητα, ομορφιά, ρομαντισμός [. . .] Όπως και ο αγαπημένος του Λόρκα, ο Κοέν ξέρει να μιλά με τον πιο άμεσο τρόπο για την αγάπη, τον πόθο, την απελπισία. Μέχρι την τελευταία του στιγμή έγραφε· για να παραμείνει ζωντανός, για να προετοιμαστεί για τον θάνατο.»

The Guardian

«Ακόμα και αν το μόνο που ξέρετε για τον Κοέν είναι  το Hallelujah ή το Suzanne, πάρτε τη Φλόγα και αφεθείτε στη ζεστασιά της.»

The Washington Post

«Ο τρόπος που αλλάζεις μεγαλώνοντας, η σκιά του θανάτου, ο έρωτας: στη Φλόγα ο Κοέν ξανακοιτά τη ζωή του ξεκινώντας από τα σχολικά του χρόνια.»

 El País

«Ο Κοέν είχε πάντα την ικανότητα να κάνει τις λέξεις βαλς. Κρατώντας αυτό το βιβλίο, διαβάζοντας κάθε αράδα, κάθε στίχο του, θα νιώσετε να δονείστε βαθιά μέσα σας στο ρυθμό ενός ακόμα βαλς, φτιαγμένου με νηφαλιότητα και σοφία.»

Der Spiegel

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!