Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Η καλή λειτουργία των παραλιών κοινός στόχος Περιφέρειας και Κτηματικής Υπηρεσίας

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ως στόχο την καλή συνεργασία με όλους τους φορείς για να αντιμετωπιστούν από κοινού οι δυσκολίες που επέβαλλαν οι περιορισμοί της πανδημίας Covid-19 τόσο στην τουριστική περίοδο των νησιών μας όσο και στην οικονομία του τόπου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Γιάννης Φλεβάρης επισκέφτηκε για τον σκοπό αυτό την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Διευθυντή κ. Παναγιώτη Τριανταφύλλα. Την ατζέντα της συνάντησης αποτελούσαν ζητήματα που αφορούν τους ομπρελάδες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραλίας καθώς και θέματα προτιμησιακού δικαιώματος.

Ιδιαίτερη θεματική ενότητα της συνάντησης αποτέλεσαν τα θέματα των επαγγελματιών του κλάδου των ομπρελάδων για τους οποίους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φλεβάρης ανέφερε ότι εντάσσονται στην μικρή επιχειρηματικότητα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη μορφή της καθώς η δραστηριότητα αυτή που πρέπει να κατοχυρωθεί επαγγελματικά και θεσμικά από την Πολιτεία καθώς προϋποθέτει την προσπάθεια, την επιμέλεια, την προετοιμασία, τον εξοπλισμό, τις δαπάνες και την εργασία μιας μικρής εποχικής τουριστικής επιχείρησης. Οι ομπρελάδες δεν ξεκίνησαν ακόμα την εργασία τους καθώς η τουριστική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εισοδήματα για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν και ο εποχικός χαρακτήρας της δραστηριότητας δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση. Μια σημαντική μείωση των οικονομικών απαιτήσεων του Δημοσίου για την παραχώρηση χώρου στην παραλία θα βοηθούσε σημαντικά και αποτελεί ζητούμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά από το Υπουργείο Οικονομικών. Το ίδιο ισχύει με την αναστολή ή καθυστέρηση χρηματικών προστίμων του προηγούμενου έτους πάντα με καλή συνεργασία και στήριξη της Κτηματικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας.

Ο κ. Φλεβάρης ανέφερε ότι ένα Κυβερνητικό μέτρο που θα βοηθούσε την κατάσταση και όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού, τον εμπορικό κόσμο, τους επαγγελματίες και κατ’ επέκταση τους επιτηδευματίες και τους εργαζομένους συνολικά θα ήταν η δυνατότητα ρύθμισης και διακανονισμού υφιστάμενων οφειλών με ευνοϊκούς όρους, με μεγάλο αριθμό δόσεων και σε βάθος ορισμένων ετών. Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι πιθανή μια τέτοια εξέλιξη την οποία ζητεί στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα των παραλιών που υπάγονται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ). Ο κοινόχρηστος χώρος της παραλίας λόγω του χαρακτήρα του είναι εκτός συναλλαγής κατά τον Αστικό Κώδικα όταν συνδέεται με την υπερκείμενη Κτηματολογική μερίδα αλλά έχει περιέλθει στον φορέα αυτό κατά το μέρος της χρήσης και συνολικής αξιοποίησης. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί αυτοτελώς η Κτηματική Υπηρεσία να προβεί σε παραχώρηση προς ενδιαφερόμενους ομπρελάδες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες αφού πρέπει να προηγηθεί αντίστοιχη παραχώρηση του ΤΑΙΠΕΔ προς τους ΟΤΑ και ειδικότερα στους κατά τόπον Δήμους.

Στη θεματολογία της συνάντησης κυριάρχησε η εφαρμογή του περιεχομένου της ΚΥΑ 47458 ΕΞ 2020/15.05.2020 (ΦΕΚ 1864/15.05.2020 Τεύχος Β’) που αναφέρεται σε θέματα παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Βασική διάταξη της ΚΥΑ αποτελεί κατ’ εξαίρεσιν λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, η δυνατότητα σύναψης νέων μισθωτηρίων και για το έτος 2020 όσων είχαν την ιδιότητα του μισθωτή κατά την περσινή περίοδο.

Ο κ. Τριανταφύλλας ανέπτυξε τις θέσεις της Υπηρεσίας ως προς τις επιμέρους διατάξεις και ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη και την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία της συνάντησης. Δήλωσε επίσης ότι η Κτηματική Υπηρεσία και ο ίδιος προσωπικά κατανοεί τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που χαρακτηρίζουν το έτος 2020 λόγω των μέτρων που ελήφθησαν και της σμίκρυνσης της τουριστικής περιόδου και προσεγγίζει θετικά την προσπάθεια και τα αιτήματα των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στις παραλίες. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο που καθορίζει η νομοθεσία και οι δυνατότητες της Υπηρεσίας και γι’ αυτό πρέπει όλοι να προσπαθήσουν να δώσουν την καλύτερη δυνατή παρουσία σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Φλεβάρης μετέφερε στον Προϊστάμενο και όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας, τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και της Περιφερειακής Αρχής στον Προϊστάμενο της ιδιαίτερα σημαντικής Οργανικής Μονάδας της ΚΥΔ για τη νησιωτική μας Περιφέρεια και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

Έστειλε επίσης το δικό του μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας που ασκούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και την τουριστική περίοδο, τονίζοντας ότι μαζί θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της πρωτόγνωρης κατάστασης και θα αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι το τουριστικό θαύμα του Νοτίου Αιγαίου έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!