Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Η Λέσχη Ανδρίων για το ΙΒ” Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων

Η Λέσχη Ανδρίων, ως μέλος την Οργανωτικής Επιτροπής, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε διαδυκτιακά τις εργασίες το ΙΒ” Πανελλήνιου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων με θέμα «Άνδρος, πρωτοπόρος της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας – Συνδυάζοντας την ναυτική τέχνη με τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 μέσω διαδικτύου και το κοινό μπορεί να το παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση στη διεύθυνση http://www.androsmm.gr/conference/ και διοργανώνεται από τον Δήμο Άνδρου.

Τα ανά διετία συνέδρια των ελληνικών ναυτικών μουσείων αποτελούν σημαντικό θεσμό που συμβάλλει στη δημιουργία γόνιμου διαλόγου και αναδεικνύει καλές πρακτικές στον τομέα της διαχείρισης της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στη ναυτική, τη ναυτιλιακή, αλλά και τη ναυπηγική ιστορία και παράδοση.

Το φετινό συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Δήμαρχος Άνδρου, κος Δημήτρης Λοτσάρης και θα χαιρετήσουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ΥΝΑΝΠ, κος Μανώλης Κουτουλάκης.

Την πρώτη ημέρα, εκπρόσωποι ναυτικών μουσείων και συναφών φορέων πολιτισμού παρουσιάζουν τα πεπραγμένα της τελευταίας τριετίας και συζητούν επίκαιρα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τα πεπραγμένα του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου θα παρουσιάσει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Δημήτρης Γιαννίσης.

Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη στην Άνδρο, με μια ημερίδα επιστημονικού αλλά και επιμορφωτικού χαρακτήρα που συνοψίζει τα αποτελέσματα νεότερων ερευνών και μελετών για τον ναυτικό πολιτισμό του νησιού. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές, καθώς και ειδικοί για τη σύγχρονη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα της ημερίδας της Άνδρου συγκροτείται γύρω από τρεις θεματικές ενότητες. Τα θέματα της πρώτης ενότητας «Άνδρος: Ιστορία και Θάλασσα», αναλύουν η κα Χριστίνα Τελεβάντου, η κα Λυδία Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα, ο κος Γεώργιος Πάλλης και ο κος Δημήτρης Κυρτάτας.

Στη δεύτερη ενότητα «Άνδρος: Ναυτιλία και Εφοπλισμός», τις ιδιαίτερες πτυχές της ιστορικής διαδρομής της ανδριώτικης ναυτιλίας θα αναλύσουν, ο κος Διαμαντής Μπασαντής, η κα Ελένη Μπενέκη, ο κος Απόστολος Δελής, η κα Μαρία Λεκάκου μαζί με την κα Εύα Στεφανιδάκη, ο κος Νικόλαος Βογιαζίδης, ο κος Ιωάννης Παλούμπης, και η κα Δήμητρα Σαμίου.

Μια τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στα «Ναυτικά επαγγέλματα» και αφορά προσεγγίσεις εμπειρογνωμόνων στο περιεχόμενο, τις προκλήσεις και τις προοπτικές για τη σύγχρονη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση. Στην ενότητα αυτή, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν της Άνδρου, συνεισφέρουν ο κος Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ο κος Ιωάννης Θεοτοκάς μαζί με τον κο Ιωάννη Λαγούδη, ο Πλοίαρχος Ε.Ν. Δημήτριος Λ. Ασλάνογλου και ο Πλοίαρχος Ε.Ν. Δημήτριος Κοκκίνης.

Την ημερίδα της Άνδρου συντονίζουν ο κος Μιχάλης Τιβέριος, ο κος Νικόλαος Βογιαζίδης και η κα Ειρήνη Τουντασάκη.

Το Συνέδριο συντονίζει η κα Χρύσα Κοντάκη.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
(περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση xkontaki@gmail.com και στο τηλέφωνο 6978555101)


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!