Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Οι οκτώ πυλώνες του νέου αναπτυξιακού νόμου

82A676D93FBCA5D7EB4B4173D2BBBF4F

Έτοιμος είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που προβλέπει ενισχύσεις για μικρές επενδύσεις τουλάχιστον 100.000 ευρώ, αναδιαρθρώνει με τη συμμετοχή funds ζημιογόνες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις και προσφέρει δωδεκαετές σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε μεγάλες εταιρείες που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Το σχέδιο νόμου δίνουν από σήμερα μέχρι τις 16 Μαΐου σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπρινίδης, ώστε περί τα τέλη του μήνα να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Στόχοι του επενδυτικού πλαισίου, είναι η δημιουργία καινοτομικών, εξωστρεφών και δυναμικών-βιώσιμων επιχειρήσεων που θα αυξήσουν την απασχόληση με έμφαση στους νέους επιστήμονες. Επιπλέον επιδιώκεται η επανεκβιομηχάνιση με τη στήριξη της καταρρέουσας αλλά όχι της απαξιωμένης βιομηχανίας.

Δύο είναι οι κλάδοι που κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν, της αγροδιατροφικής αλυσίδας και της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το «Έθνος» παρουσιάζει το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος περιλαμβάνει μια «βεντάλια» ειδών ενισχύσεων, το σύνολο των οποίων στο τέλος του 2020 μπορεί να φτάσει τα 4,2 με 4,3 δισ. Ευρώ.

Οκτώ είναι οι κατηγορίες ενισχύσεων που μπορούν να διεκδικήσουν μικρές, πολύ μικρές, μεσαίες, μεγάλες, νέες αλλά και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις:

  • Φορολογική απαλλαγή, το ύψος της οποίας – με ανώτατο 20% ετησίως μπορεί να επιμεριστεί έως και 15 χρόνια. Σκοπός είναι η ενίσχυση της απόδοσης και όχι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Δημόσια επιχορήγηση από 10% έως 45% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τη γεωγραφική περιοχή της επένδυσης.
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
  • Επιδότηση επιτοκίου
  • Επιδότηση του κόστους απασχόλησης
  • Δωδεκαετές σταθερό φορολογικό πλαίσιο για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ που δημιουργούν τουλάχιστον δύο νέες θέσεις εργασίας ανά ένα εκατ. ευρώ επιλέξιμης δαπάνης
  • Fast track αδειοδότηση
  • Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω Ταμείου Συμμετοχών-fund, εγγυήσεις δανείων και κεφαλαιακές συμμετοχές.

Τα επενδυτικά ποσά

Το ελάχιστο ύψος των επενδυτικών σχεδίων είναι 100.000 ευρώ για τις ΚΟΙΝΣΕΠ, 150.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, 250.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις και τους συνεργατικούς σχηματισμούς και 500.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ύψος της ενίσχυσης είναι μέχρι 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και μέχρι 20 εκατ. ευρώ για το σύνολο των εργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου κάλυψης της ίδιας συμμετοχής, η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 25%. Μπορούν να το κάνουν με αύξηση μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου, χρησιμοποιώντας τα αφορολόγητα αποθεματικά της επιχείρησής τους, τα ρευστά διαθέσιμα της εταιρείας, το δανεισμό είτε από τράπεζα είτε από άλλον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Πηγή: http://www.agronews.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!