Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ εκπαιδεύουν επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ  εκπαιδεύουν επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μια πρωτοποριακή  πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο

Διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο στη Σύρο στις 6-7/11/2021

Οι εγγραφές άρχισαν ηλεκτρονικά στο Link https://ndt.uniwa.gr/seminaria/

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ( Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος) , και το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς -Ρόδος  ( στα πλαίσια του έργου «Δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης στις Κυκλάδες»), παίρνουν  μια εξαιρετική πρωτοβουλία και συνδιοργανώνουν,  για την  Ελλάδα, μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Παν/μιου Δυτ. Αττικής ,  στοχευμένο σεμινάριο/Εργαστήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου  να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με Μη καταστροφικές τεχνικές.

Για το σκοπό αυτό, διοργανώνεται, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, στη Σύρο ( Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου-Ερμούπολης- Ερμούπολη-Αίθουσα «Ι. Ρ’ιτσου») , το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021,εξειδικευμένο διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο,  με τίτλο:«Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες- εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους».

Η Δράση αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, και τη συμμετοχή  του  Ινστιτούτου Σύρου.

Ποιους αφορά

Στo  Σεμινάριo/ Εργαστήριo ,που  τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  θα εκπαιδευτούν επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το Σεμινάρια/Εργαστήρια μπορούν να συμμετέχουν : Στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μουσείων, βιβλιοθηκών, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγους, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικούς Τέχνης, φοιτητές από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών,  φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικούς, Χημικούς, ανεξάρτητους ερευνητές-επιστήμονες  κ.ά.

Η  εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα) ,  λόγω πρακτικών εφαρμογών και μετρήσεων, οι οποίοι και πρέπει  έγκαιρα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο Link https://ndt.uniwa.gr/seminaria/  στην πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευόμενους.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι όλη η ανθρωπότητα και οι θεσμοί της (κυβερνήσεις ,Τοπική Αυτοδιοίκηση,  επιστημονική κοινότητα και Κοινωνία των Πολιτών ) θα πρέπει να προφυλάξουν, να καταγράψουν και να διασώσουν τον πολιτισμό του Ανθρώπου.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα

Η  πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και  του ΚΕΚ Γεννηματάς θεωρείται πρωτοπόρα , σε διεθνές επίπεδο και υλοποιείται από πολύ σοβαρούς φορείς, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ,ακόμα, έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τη μεταλαμπαδεύσουν, δωρεάν, σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες και προάγουν την Επιστήμη.

 

 περιγραφή τη

Πρωτοπορία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  και του ΚΕΚ Γεννηματάς σε θέματα Πολιτισμού

 

Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθίσταται πρωτοπόρος στο χώρο της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζει πρωτοβουλίες που αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση ,τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ  διεκδικεί  προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης τους πολιτιστικού της τουρισμού.

Με τη συγκεκριμένη  συνεργασία, διαμορφώνονται συνθήκες συνεργασίας με τους πρωτοπόρους στον χώρο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αφού οι Φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου/Εργαστηρίου( ΠΑΔΑ, Δίκτυο «Περραιβία»,e RA  κ.ά.)  έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών ( UNESCO, ICOMOS,ICOM, E.E. κ.ά.), ενώ, ήδη, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση διήμερου επιστημονικού Forum για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου.

Οι διοργανωτές , με πρωτεργάτη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος)  και  το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς-Ρόδος, πιστεύουν  ότι με την υλοποίηση εξειδικευμένων και πρωτοπόρων δράσεων, υπό την Αιγίδα, μάλιστα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  ενδυναμώνεται  το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στην μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη των αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με Μη Καταστροφικές Τεχνικές, ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης και καθιστά την Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου, ως μια περιφέρεια που στηρίζει τις Επιστήμες, προάγει την επιστημονική γνώση, διασυνδέεται με τα κέντρα των εξελίξεων στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εργάζεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου της (άυλου και υλικού) και της μετατροπής της σε  έναν ελκυστικό προορισμό Πολιτιστικού Τουρισμού.

Φόρμα  εγγραφών στο Link https://ndt.uniwa.gr/seminaria/ 

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση Ε-Mail: euromed.greece@gmail.com  ,

ΤΗΛΕΦ. 6974-881944 –Kώστας Σκριάπας)

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERA

ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ   

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

 

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ

Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-θεσμοθετημένο Εργαστήριο μη καταστρεπτικών τεχνικών

 


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!