Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Η περιβαλλοντική δράση του Λιμεναρχείου Άνδρου στη Χώρα

Στο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, η Υπηρεσία μας προέβη στον συντονισμό μίας σειράς περιβαλλοντικών δράσεων που έλαβαν χώρα την προηγούμενη Κυριακή 11-10-2020, με τη συμμετοχή και συνδρομή και λοιπών τοπικών φορέων και εθελοντικών ομάδων.


Συγκεκριμένα, καθαρισμός βυθού του λιμένα Κάστρου Χώρας Άνδρου. Ο εν λόγω καθαρισμός βυθού πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών δυτών του Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας, της Λέσχης Ανδρίων, του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (Σ.Ε.Δ.Α.), και τη συνδρομή του Δήμου Άνδρου και του Επαρχείου Άνδρου. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω δράσης ανασύρθηκε και περισυλλέχθηκε μεγάλη ποσότητα πλαστικών και απορριμμάτων αλλά και εργαλεία, εξαρτήματα σκαφών, ελαστικά διαφόρων τύπων, τα οποία κυρίως προέρχονται από ελλιμενισμένα σκάφη.


Επισημαίνεται ότι η εν λόγω δράση συμπεριλήφθηκε στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών του Οργανισμού «Ocean Conservancy» που συντονίζει στη χώρα μας η Ελληνική Ένωση Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA).


Μετά τον καθαρισμό του βυθού του λιμένα Χώρας ακολούθησε τακτική άσκηση καταπολέμησης
θαλάσσιας ρύπανσης από την εγκατάσταση «Α.Σ.Π. ΔΕΗ ΑΝΔΡΟΥ». Στην ως άνω δράση έλαβαν μέρος όλα τα μέλη της Ομάδας Καταπολέμησης Ρύπανσης Άνδρου, καθώς και εθελοντές του Τοπικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης (L.C.P.) και του Σχεδίου Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης της εν θέματι εγκατάστασης (P.C.P.). Η ετοιμότητα-κινητοποίηση της υπόχρεης εγκατάστασης σε υποτιθέμενο σενάριο θαλάσσιας ρύπανσης εντός του λιμένα, υπήρξε εξαιρετικά ικανοποιητική.
Ειδικότερα, επιτεύχθηκε η τάχιστη πόντιση και ανάπτυξη του πλωτού φράγματος της εγκατάστασης με τη συνδρομή ιδιωτικής λέμβου και τέθηκε άμεσα σε λειτουργία η συσκευή αναρρόφησης (αντλία).
Επιπλέον, όταν απαιτήθηκε πλήρωση της αντλίας με ύδωρ, αυτό επιτεύχθηκε άμεσα με κατάλληλο σωλήνα που μεταφέρθηκε στο σημείο, ενώ προβλέφθηκε και η μεταφορά δοχείων περισυλλογής των προϊόντων απάντλησης.


Οι παραπάνω δράσεις κρίνονται επιτυχείς ως προς τη στόχευση της Υπηρεσίας μας στην ενημέρωση για την προστασία του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος, κινητοποιώντας συλλόγους, φορείς και ομάδες πολιτών να συμμετέχουν και να αναδεικνύουν τη σημασία του εθελοντισμού. Παράλληλα η προβολή των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών δράσεων αναβαθμίζουν τη θαλάσσια φύση της Άνδρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, συμβάλλοντας και στην προσπάθεια των τοπικών φορέων ώστε περισσότερες παραλίες του νησιού να αποκτήσουν πιστοποίηση του διεθνούς προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ».

Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ
Πλωτάρχης Λ.Σ. ΚΡΑΨΙΤΗΣ Θεόδωρος

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!