Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Η σοκολάτα ασπίδα προστασίας κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων

EC8561D2052732A750747CCF1775793B
Η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων σοκολάτας μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Heart.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Αμπερντιν στη Σκοτία, με επικεφαλής τον Δρ Φίο Μίιντ, διενήργησε συστηματική αξιολόγηση ήδη δημοσιευμένων μελετών πάνω στη σχέση σοκολάτας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι οκτώ μελέτες συνολικά αφορούσαν σχεδόν 158.000 ανθρώπους και κάλυπταν μια περίοδο 12 ετών, κατά μέσο όρο.

Περίπου το 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα. Μεταξύ των υπολοίπων, η μέση ημερήσια κατανάλωση ήταν επτά γραμμάρια, ενώ μερικοί έτρωγαν έως 100 γραμμάρια τη μέρα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, η ομάδα που έτρωγε την περισσότερη σοκολάτα αποτελείτο κυρίως από νεότερα άτομα, με μικρότερο βάρος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ασκούνταν περισσότερο, δηλαδή παράγοντες που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα, όσοι έτρωγαν τη μέγιστη ποσότητα είχαν 11% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, 25% λιγότερες πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιαγγειακού επεισοδίου και 23% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τη μαύρη σοκολάτα, αλλά και άλλα είδη, όπως η σοκολάτα γάλακτος, που θεωρούνται λιγότερο υγιεινά. Συνεπώς, δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοκολάτα θα πρέπει να αποφεύγεται από εκείνους που ανησυχούν για πιθανό καρδιαγγειακό κίνδυνο» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!