Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Ιαπωνικό πανεπιστήμιο δεν θα προσλαμβάνει στο εξής καθηγητές – καπνιστές

capture33-thumb-large

Πανεπιστήμιο στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι δεν θα προσλαμβάνει πια εκπαιδευτικούς που καπνίζουν, εκτός κι αν υποσχεθούν ότι θα σταματήσουν το κάπνισμα, εκτός της αυστηρής απαγόρευσης του καπνίσματος στην πανεπιστημιούπολη.

«Πιστεύουμε ότι το κάπνισμα δεν ταιριάζει σε κάποιον που εργάζεται στην εκπαίδευση», δήλωσε ο Γιουσούκε Τακακούρα, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Ναγκασάκι, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν προσβάλλουν τις ατομικές ελευθερίες που κατοχυρώνονται από τη νομοθεσία.

Είναι το πρώτο κρατικό Πανεπιστήμιο που επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς στις προσλήψεις, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Από τον Αύγουστο, το Πανεπιστήμιο θα απαγορεύσει επίσης τελείως το κάπνισμα και θα ανοίξει μια κλινική γι αυτούς που δυσκολεύονται να τιθασεύσουν αυτή τους τη συνήθεια, διευκρίνισε ο Τακακούρα.

Η Ιαπωνία θεωρείτο επί μακρόν ένας παράδεισος για τους καπνιστές, οι οποίοι μπορούν να κάνουν ένα τσιγαράκι μέσα σε πολλά εστιατόρια. Στον δρόμο, αντίθετα, η πολιτική είναι πιο αυστηρή: εκατοντάδες δήμοι στην Ιαπωνία, ανάμεσά τους διάφορα διαμερίσματα του Τόκιο, έχουν περιορίσει τη χρήση του καπνίσματος από τη δεκαετία του 2000, κυρίως για λόγους ασφαλείας (κίνδυνος πυρκαγιάς) και ευζωίας (να μην λερώνεται το πεζοδρόμιο από τις γόπες των καπνιστών).

Στην προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, ο δήμος του Τόκιο υιοθέτησε πέρυσι μια απόφαση που θα επιτρέψει την πιο δραστική καταπολέμηση του παθητικού καπνίσματος. Η απόφαση απαγορεύει το κάπνισμα σε όλα τα εστιατόρια, όποιο κι αν είναι το μέγεθός τους, παρότι τούς δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουν στις εγκαταστάσεις τους, υπό προϋποθέσεις, κλειστούς χώρους για καπνίζοντες όπου δεν θα σερβίρεται φαγητό ή ποτό. Το ίδιο θα ισχύσει για τα προαύλια στα σχολεία.

Σε εθνικό επίπεδο, νέος νόμος που ψηφίστηκε και θα τεθεί σε ισχύ το 2020 είναι λιγότερο αυστηρός, γιατί δεν υποχρεώνει τα μικρά εστιατόρια (επιφάνειας μικρότερης των 100 τ.μ.) να απαγορεύσουν το κάπνισμα, που σημαίνει ότι το 55% των εστιατορίων θα εξαιρεθούν ντε φάκτο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!