Η περίληψη της εισήγησης της Αρχαιολόγου κ. Νομικής Παλαιοκρασσά στο Γ΄Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο
Συνεχίζονται οι εργασίες του Γ” Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, που διεξάγεται στη Σύρο, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή 29 Μαΐου.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από Κυκλαδίτες, Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τα νησιά των Κυκλάδων και την Άνδρο είναι οι εξής:
-Περιβάλλον Φυσικό και Ανθρωπογενές (γεωλογία, γεωαρχαιολογία, χλωρίδα, πανίδα, παλαιοβοτανολογία, φυσική ανθρωπολογία, διατροφή, υγεία κτλ)
-Αρχαιολογία: νέες έρευνες στις Κυκλάδες, ειδικές μελέτες για τη Σύρο
-Συντήρηση, αναστήλωση, διαχείριση αρχαιοτήτων, μνημείων και μουσείων
-Αρχιτεκτονική – Οικισμοί
-Ιστορία – Δημογραφία
-Φιλοσοφία – Λογοτεχνία – Πνευματική Ζωή – Τέχνες
-Οικονομία, Μεταφορές, Επικοινωνία, Πόροι και Εμπορικά δίκτυα
-Κοινωνική Ανθρωπολογία, Λαϊκός Πολιτισμός, Κοινωνία, Δίκαιο: ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές
Το Andros Portal σας παρουσιάζει την περίληψη της ομιλίας της κ. Νομικής Παλαιοκρασσά ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις που αφορούν στην Άνδρο.
Ιχθυαγορά στην Παλαιόπολη της Άνδρου: μια πρώτη προσέγγιση
Κατά τις ανασκαφικές εργασίες του Πανεπιστημίου Αθηνών στο χώρο της Αγοράς της αρχαίας πόλης της Άνδρου, στη σημερινή Παλαιόπολη, αποκαλύφθηκε στα δυτικά του κτηρίου με το μνημειακό πρόπυλο, το οποίο οικοδομήθηκε στο α΄ μισό του 2ου αι. π.Χ., ημιϋπόγειος χώρος με αυτόνομη είσοδο και παράθυρο.
Στο εσωτερικό του βρέθηκαν κατάλοιπα θαλασσίων τροφών και μεγάλη ποσότητα χρηστικής κεραμικής.
Τα σύνεργα αλιείας, αγκίστρια και μικρά βαρίδια για τα δίχτυα, που προέρχονται από το χώρο της ανασκαφής, αποδεικνύουν την αλιευτική δραστηριότητα των κατοίκων.
Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν το συσχετισμό του ημιϋπόγειου χώρου με χώρο για την αποθήκευση και την πώληση ειδών που αλιεύονται.
Νομική Παλαιοκρασσά, Αρχαιολόγος, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Για να διαβάσετε τις περιλήψεις των εισηγήσεων του Αρχιτέκτονα Μηχανικού Ξενοφώντα Βαλτά με θέμα «Μια εκδοχή του λήμματος – Άνδρος» και της Ομ. Καθηγήτριας Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ κ. Λυδίας Παλαιοκρασσά-Κοπίτσα «Η αγορά της Άνδρου κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους – Νεότερα στοιχεία» πιέστε τους παρακάτω συνδέσμους:
Η αγορά της Άνδρου κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους – Νεότερα στοιχεία
Pingback: Bυζαντινά εικονιστικά ανάγλυφα από την Άνδρο – Androsportal – Η φωνή της Άνδρου
Pingback: Στρόφιλας Άνδρου: Η διάσωση ενός μεγάλου νησιωτικού νεολιθικού οικισμού (4500-3200 π.Χ.) – Androsportal – Η φωνή της Άνδρου