Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή: Μια ταινία, μια εικαστική εγκατάσταση κι ένα masterclass για το περιβάλλον

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος, με μεγάλη χαρά θα φιλοξενήσει από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 28 Νοεμβρίου το πολύπλευρο project Minamata του διακεκριμένου σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Andrew Levitas. Με κεντρικό άξονα το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το αφιέρωμα περιλαμβάνει την avantpremière της ταινίας Minamata, μια εικαστική εγκατάσταση, ένα Filmmaking Masterclass με εισηγητή τον Levitas καθώς και μια ανοιχτή συζήτηση.

Πηγή έμπνευσης για το project αποτέλεσε ο κορυφαίος Αμερικανός φωτορεπόρτερ W.Eugene Smith, που θεωρείται ο «πατέρας» της φωτογραφικής αφήγησης και συγκεκριμένα του φωτογραφικού δοκιμίου. Τη δεκαετία του 1970, ο Smith κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό τις τραγικές συνέπειες της βιομηχανικής ρύπανσης που είχε προκαλέσει το εργοστάσιο της εταιρείας Chisso Corporation στην πόλη Minamata της Ιαπωνίας. Η φωτογραφική συλλογή που εξέδωσε το 1975 μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του (Minamata – A Warning to the World) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων υγείας που είχαν πλήξει τον πληθυσμό της πόλης και στη μετέπειτα απόδοση της δικαιοσύνης.

Το δράμα της Minamata, αλλά και η προσέγγισή του μέσα από την ιδιαιτερότητα του φακού του W. Eugene Smith, είχαν άμεση επίδραση στον καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Andrew Levitas. Βαθιά επηρεασμένος από την καταγγελία του Smith, ο Levitas αποτύπωσε αρχικά τις σκέψεις του σε ποιήματα και ζωγραφικούς πίνακες, πριν τους δώσει μια πιο ολοκληρωμένη μορφή με τη δημιουργία της ταινίας του Minamata και στη συνέχεια με τα μεταλλικά γλυπτά του.

Ανήσυχο πνεύμα όπως και ο Smith, ο Levitas προβληματίζεται από τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση και το περιβάλλον και νιώθει έντονα την ανάγκη να αγωνιστεί ενάντια στην αδικία, μέσα από την τέχνη του.

Minamata

AVANT-PREMIÈRE | ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την Odeon, θα φιλοξενήσει την avantpremière της ταινίας του Andrew Levitas Minamata. Λόγω των υγειονομικών μέτρων που έχουν ως αποτέλεσμα περιορισμό στη διαθεσιμότητα, η είσοδος στην avant-première θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις, ωστόσο το Ίδρυμα θα πραγματοποιήσει μια ειδική προβολή για τα Μέλη του (B&E Members) την Τρίτη 19 Οκτωβρίου.

Στην ταινία, ο βραβευμένος ηθοποιός Johnny Depp ενσαρκώνει τον διάσημο φωτορεπόρτερ W. Eugene Smith, αποτυπώνοντας, σε μια δυνατή ερμηνεία, τον επίμονο τριετή αγώνα του να φέρει στο επίκεντρο τις τερατογενέσεις και τις ασθένειες από τις οποίες υπέφερε ο τοπικός πληθυσμός ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής ρύπανσης.

Ο Depp πλαισιώνεται από τον καταξιωμένο Βρετανό ηθοποιό Bill Nighy στον ρόλο του εκδότη του περιοδικού LIFE Robert Hayes και την Γαλλο-Ιαπωνέζα ηθοποιό και εικαστικό Minami στον ρόλο της συζύγου του Aileen.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, παρουσία του Andrew Levitas, ο οποίος εκτός από σκηνοθέτης και παραγωγός έχει συνυπογράψει και το σενάριο της ταινίας, μαζί με τους David Kessler, Stephen Deuters και Jason Forman.

Η ταινία Minamata παρουσιάστηκε στη Berlinale το 2020 και θα ανοίξει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου.

Andrew Levitas

«Ας αφήσουμε την αλήθεια να γίνει προκατάληψη» – W. Eugene Smith

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ | ΠΕΜΠΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η εικαστική εγκατάσταση, που σύμφωνα με τον καλλιτέχνη αποτελεί την τελική και πιο ολοκληρωμένη μορφή του project του, θα παρουσιαστεί στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 28 Νοεμβρίου 2021.

Με βασικό σημείο αναφοράς το αλουμίνιο, ένα υλικό ανακυκλώσιμο που αντέχει στον χρόνο, ο Levitas μέσα από επτά μεταλλικά γλυπτά μεγάλων διαστάσεων αναδεικνύει την αμφισημία, τη δυαδικότητα και την αντίφαση που κρύβονται στη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και στην τεχνολογική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ως καλλιτέχνης, ο Levitas νιώθει την ανάγκη να δημιουργεί έργα που σέβονται και εξυμνούν τη φύση, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τον ανθρώπινο παράγοντα. Το μέταλλο, ειδικά το αλουμίνιο, κυριαρχεί στη σκέψη και στη δουλειά του: συμβολίζει την πρόοδο της ανθρωπότητας και την ευημερία, ταυτόχρονα όμως εκπροσωπεί και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος καταστρέφει τη φύση.

Κεντρικό ρόλο στα γλυπτά του Levitas παίζει και η φωτογραφία, καθώς μέσω της μεθόδου Metalwork Photography®, που ανέπτυξε σε νεαρή ηλικία, μεταφέρει φωτογραφικές διαφάνειες πάνω στα μεταλλικά φύλλα που αποτελούν την επιφάνεια των έργων του.

Την επιμέλεια της εικαστικής εγκατάστασης έχει η Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau.

The Artist’s Mind

FILMMAKING MASTERCLASS | ΠΕΜΠΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Παράλληλα, από τις 21 έως και τις 24 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα πραγματοποιηθεί Filmmaking Masterclass με τίτλο The Artists Mind / Στο Μυαλό του Καλλιτέχνη, με εισηγητή τον Andrew Levitas ως artist-in-residence. Το Masterclass βασίζεται στο μάθημα που ο Levitas διδάσκει στο NYU Gallatin School of Individualized Study και απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εικαστικών τεχνών, του κινηματογράφου, της φωτογραφίας και του θεάτρου καθώς και στο ευρύ κοινό που θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του και να πειραματιστεί με την τέχνη και τον κινηματογράφο.

Μέσα από θεματικές συζητήσεις, με εισηγήσεις από τον Levitas και διάφορους καλεσμένους του όπως ο film editor της ταινίας Minamata Nathan Nugent, καθώς και παρουσιάσεις και βιωματικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν την ευρύτερη διαδικασία της δημιουργίας μέσα από διαφορετικές μορφές της τέχνης. Μετά την ολοκλήρωση του Masterclass, θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους, η οποία θα προβληθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος τον Σεπτέμβριο του 2022. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Συναντήσεις στο Μουσείο

Η περιβαλλοντική αφύπνιση μέσα από την τέχνη

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ | ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τέλος, στο πλαίσιο του project Minamata, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο Η περιβαλλοντική αφύπνιση μέσα από την τέχνη, με τη συμμετοχή της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη Δρ. Αγγελικής Κοσμοπούλου, του Συνιδρυτή και Διευθυντή της οργάνωσης ΕΝΑΛΕΙΑ Λευτέρη Αραπάκη, του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτου και του Andrew Levitas. Τη συζήτηση θα συντονίσει η ραδιοφωνική παραγωγός και Γενική Διευθύντρια του ΑΘΗΝΑ 9,84 Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Εκδηλώσεις αποκλειστικά για B&E Members

Minamata

EΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ | ΤΡΙΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την Odeon, προσφέρει την ευκαιρία στα B&E Members να παρακολουθήσουν πρώτοι την ταινία του Andrew Levitas Minamata, πριν την επίσημη avant-première.

Στην ταινία, ο βραβευμένος ηθοποιός Johnny Depp, σε μια δυνατή ερμηνεία, ενσαρκώνει τον κορυφαίο Αμερικανό φωτορεπόρτερ W.Eugene Smith κατά τη διάρκεια της αποστολής του στην πόλη Minamata της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1970, όπου καταγράφει τις συνέπειες της βιομηχανικής ρύπανσης.


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!