Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Ημερολόγιο Θερινού Πανεπιστημίου, Άνδρος 2015… Η αποτύπωση μιας επιτυχημένης ακαδημαϊκής δράσης στο νησί

image4 (1)

Η σύνδεση των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης με τον ελληνικό πολιτισμό δείχνει σήμερα να είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ. Και η καλλιέργεια μιας ουσιαστικής σχέσης αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα ΜΜΕ και την ακαδημαϊκή σκέψη δεν μπορεί παρά να υπηρετηθεί κυρίως από τους νέους ανθρώπους και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Αυτό αναδεικνύεται μέσα από την εξαιρετική επιτυχία την οποία είχε το πρόγραμμα του Θερινού Πανεπιστημίου με θέμα «Η Ελλάδα σήμερα: Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που πραγματοποίησε στην Άνδρο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Fellow of Harvard Olympia Program του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και μέλος της ελληνικής διοίκησης της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

image1

Το πρόγραμμα το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου υποστηρίχθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης στην Άνδρο. Οι άνθρωποι του “Paradise” με επικεφαλής την κ. Β. Δικαίου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την υλοποίηση του προγράμματος, με την επίβλεψη των συντονιστών από πλευράς Πανεπιστημίου, Εμίλ Θεοδωρόπουλου και Αντώνη Μαλλίδη.

image1 (2)

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 45 φοιτητές και διδάκτορες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και ερευνητές και δημοσιογράφοι από την Κύπρο και τη Μ. Βρετανία. Δυναμικό παρόν έδωσαν φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ανάμεσα στους εισηγητές ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επικεφαλής της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος, κ. Γιώργος Καψάλης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του και μίλησε για τις πτυχές της ελληνικής γλώσσας, αλλά και η Αν. Γενική Διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αφρ. Παναγιωτάκου που αναφέρθηκε στα προγράμματα της Στέγης και την έμφαση που δίδεται στους νέους ανθρώπους. Δεκάδες φοιτητές τους πλησίασαν μετά το τέλος των ομιλιών τους για συζήτηση και αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών.

therino

Η ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Θερινού Πανεπιστημίου με την Αν. Γενική Διευθύντρια της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Σημαντική ήταν η παρουσία του κ. Ι. Πετρόπουλου, Καθηγητή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα, καθώς και του εκδότη και Κοσμήτορα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, κ. Γ. Δαρδανού. Δικαίως η καθηγήτρια Ελένη Κουρμαντζή αποκαλεί τον Γιώργο Δαρδανό «ψυχή της Άνδρου». Ο κ. Δαρδανός δεξιώθηκε μάλιστα στο πλαίσιο μιας συγκλονιστικής βραδιάς με παραδοσιακά όργανα και ανδριώτικους χορούς όλο το πρόγραμμα στην οικία του στον Άγιο Πέτρο, ενώ ο Καθηγητής Πετρόπουλος διάβασε αρχαία ελληνικά στους σπουδαστές με αρχαιοελληνική προφορά και μίλησε για τους «δημοσιογράφους» της ελληνικής αρχαιότητας.

Σαγήνευσαν τα ακροατήριά τους οι Καθηγήτριες Πανεπιστημίου Τζίνα Καλογήρου, που συνοδευόταν από τον σύζυγό της Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Θανάση Νάκα και Γεωργία Λαδογιάννη με τον Καθηγητή Αστροφυσικής και τ. βουλευτή κ. Κώστα Αλυσσανδράκη, και φυσικά η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη που άνοιξε με την εισήγησή της το πρόγραμμα, αναπτύσσοντας το θέμα της νεογλώσσας του μνημονίου και του λεξιλογίου της κρίσης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης εισήγηση της κ. Σ. Τσαουσίδου, Διεθνούς Αντιπροέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για τα ΜΜΕ και παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δ. Μπασαντή «Η Άνδρος μέσα στο χρόνο». Σημαντική ήταν η παρουσίαση των μελών της Συντακτικής Ομάδας του Λεξικού Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας Εμμανουήλ Κριαρά που εξήγησαν στους φοιτητές το πώς γράφεται σήμερα ένα λεξικό. Εξαιρετική και η ανακοίνωση που ανήρτησαν για το Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο στην κεντρική ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα.

image3

Οι εγκωμιαστικές αναφορές που έγιναν για το πρόγραμμα και την οργάνωσή του από ελληνικά και ξένα sites και blogs, την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και την Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα σηματοδοτούν μεγαλύτερη ευθύνη για την οργανωτική επιτροπή η οποία ευχαριστεί ολόψυχα όλους τους συντάκτες αυτών των εγκαρδιωτικών κειμένων. Ο δήμαρχος της Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης, ο οποίος και έλαβε από τον Πρύτανη κ. Γ. Καψάλη το μετάλλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάλεσε τους διοργανωτές να καθιερώσουν ως θεσμό το Θερινό Πανεπιστήμιο στο κυκλαδίτικο νησί. Τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες, ο αντιδήμαρχος κ. Λάσκαρης, η σύμβουλος κ. Λένα Πολίτη, αλλά και ο σύμβουλος κ. Γ. Μηνδρινός έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν και για τους ηθοποιούς της θεατρικής παράστασης «Εκκλησιάζουσες» που οι φοιτητές παρακολούθησαν στο δημοτικό θέατρο, καθώς και για τον πρόεδρο του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο», Γιάννη Μαμάη για την ατμοσφαιρική παρουσίαση του ΑΡΟΔΟ, των λιμανιών και πορθμείων του νησιού που γοήτευσε το ακροατήριο. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στο Νίκο Βασιλόπουλο για την εμπερίστατη ιστορική και αρχιτεκτονική περιήγηση στο Κάτω Κάστρο και τον Δημοσθένη Κονάρη για την παρουσίαση της ζωής της Betty Ryan.

image2

.Ενθουσιασμένοι οι φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που συμμετείχαν στο Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο.

Επιπλέον, οι φοιτητές επισκέφθηκαν το επιβλητικό μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης που ανήκει στον εφοπλιστή Λευτέρη Πολέμη στα Αποίκια της Άνδρου και άκουσαν από τον ίδιο την ιστορία της ανακατασκευής του. Απόλαυσαν μία συγκλονιστική φιλοξενία από τον ίδιο, την αξιαγάπητη αδελφή του κ. Πολέμη – Πέτσα και τις κυρίες βοηθούς του μοναστηριού. Υπέροχη και η Μονή Παναχράντου, όπου ο ηγούμενος Ευδόκιμος μαγείρεψε τη διάσημη πλέον «μακαρονάδα του γέροντα». Οι συμμετέχοντες γνώρισαν και συζήτησαν με τον γέροντα για τη σημασία της πίστης και κουβέντιασαν με τους πατέρες Αέτιο και Φιλάρετο. Εξαιρετικοί και οι κουραμπιέδες που έφερε και κέρασε εκεί ο αντιδήμαρχος κ. Λάσκαρης. Από τις πιο ωραίες στιγμές του Προγράμματος ήταν η βραδινή προβολή της ταινίας «Μικρά Αγγλία» και η έκπληξη του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη που επισκέφθηκε τους φοιτητές και με μεγάλη ευγένεια και προσήνεια απάντησε στις απανωτές ερωτήσεις τους για τις ταινίες του. Απλός, λιτός, ουσιαστικός, γεμάτος αγάπη για τους νέους.

Ευγενείς χορηγοί της δράσης ήταν οι εκδόσεις Gutenberg, η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η οποία υποστήριξε γενναιόδωρα το πρόγραμμα και ενθάρρυνε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, η Mediterra Οινοποιητική του ομίλου Κοντομηνά, η APIVITA της οικογένειας Κουτσιανά, που δεξιώθηκαν το πρόγραμμα πλουσιοπάροχα στην οικία τους στο Υψηλού, παρουσία και της δημοσιογράφου κ. Νατάσας Σπαγαδώρου. Στην οικία Κουτσιανά με τον δήμαρχο κ. Θ. Σουσούδη και τη σύζυγό του κ. Κατερίνα Παλαιοκρασσά – Σουσούδη κυριάρχησε η τέρψη της αισθητικής και της ποιότητας, ενώ ο Νίκος Κουτσιανάς μιλούσε για βότανα του νησιού και την εναλλακτική επιχειρηματικότητα. Χορηγοί της δράσης επίσης η εταιρεία Production House και ο Πάνος Μανωλίτσης, ο οποίος έκανε τηλεοπτικά γυρίσματα στο νησί για το πρόγραμμα, ο Ιατρικός Κύκλος Άνδρου, καθώς και οι Vikos, Paradise, Stogias Ρrinting κ.ά. Εικαστικές απεικονίσεις του προγράμματος και νησιού προσέφεραν οι ζωγράφοι Σταματία Καππέ και Μαρία Σπαγαδώρου, ενώ τέλος ξεχωριστές ήταν οι βραδιές γνωριμίας με την ανδριώτικη κουζίνα που οργανώθηκαν στο κεντρικό εστιατόριο «Η παρέα» στη Χώρα με θέα το υπέροχο Παραπόρτι και ιδιοκτήτη τον πολύ ευγενικό κ. Κώστα…

therino

Οι υπεύθυνοι του Θερινού Πανεπιστημίου εκφράζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέσα ενημέρωσης πρωτίστως του νησιού αλλά και ευρύτερα ανά την Ελλάδα για την εξαιρετική προβολή. Εξαιρετικές οι αναφορές στο πρόγραμμα του Βρετανού συγγραφέα και τ. Πρόεδρου του Βρετανικού Συμβουλίου κ. Jim Potts.  Το έργο προβλήθηκε από την ΕΡΤ, το Κανάλι της Βουλής και την εκπομπή της κ. Ματρώνης Δικαιάκου, τη ΝΕΡΙΤ και πολλές εφημερίδες και ενημερωτικά sites ( Real, Epirus Gate, Newsbomb, Onmed.gr, Weekinews, Larissanet.gr, Enandro, Andros Portal, εφημ. Η Ανδριακή κ.α.), ιστοσελίδες πολλών Ελληνικών Πανεπιστημίων. Εγκωμιαστικές και οι κρίσεις των σπουδαστών που χαρακτήρισαν το πρόγραμμα «μια πλουσιοπάροχη δεξαμενή σκέψης και φαντασίας», εξαίροντας την ποιότητα της διοργάνωσης και συγχαίροντας τους διοργανωτές. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έβγαλε στην κεντρική του ιστοσελίδα εκτενέστατη ανακοίνωση, με ευχαριστίες και εξαιρετική αναγνώριση.

therino 2

Το νησί, οι διανοούμενοι της Άνδρου, εκδότες, σκηνοθέτες, ερευνητές και δημοσιογράφοι, αλλά και γνωστοί επιχειρηματίες, αγκάλιασαν τη δράση, πραγματοποίησαν διαλέξεις και καλοδέχτηκαν τους σπουδαστές του Θερινού Πανεπιστημίου στα αρχοντικά και τις οικίες τους. Η υποδοχή αυτή γεμίζει με ευθύνη τόσο την ακαδημαϊκή υπεύθυνη και εμπνεύστρια του Θερινού Πανεπιστημίου κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη όσο και τους συνεργάτες της, η επόμενη διοργάνωση να εμπλουτιστεί ακαδημαϊκά αλλά και να αναδείξει περαιτέρω τις ομορφιές της Άνδρου και τον πολιτισμό της.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!