Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδων: Βασικές μεταβολές του Ν. 4387/2016 στο ασφαλιστικό σύστημα – Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της κύριας σύνταξης

γσεε

Στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης, Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, παρουσιάζονται συνοπτικά οι σημαντικότερες αλλαγές του Ν. 4387/2016. Το παρόν άρθρο αναφέρεται στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της κύριας σύνταξης, βάσει των μεταβολών του Ν. 4387/2016.

Από την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (13/05/2016) η κύρια σύνταξη από ίδιο δικαίωμα γήρατος ή αναπηρίας και από μεταβίβαση λόγω θανάτου προκύπτει από το άθροισμα αφενός της εθνικής σύνταξης και αφετέρου της ανταποδοτικής σύνταξης.

Εθνική σύνταξη

Η εθνική σύνταξη δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης υπολογίζεται βάσει των αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές και βάσει του ποσοστού αναπλήρωσης.

Εθνική σύνταξη δικαιούνται όσοι συνταξιοδοτούνται από ίδιο δικαίωμα γήρατος εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, δηλαδή πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη.

Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης ανέρχεται στο ποσό των 384 ευρώ μηνιαίως και καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων ασφάλισης.

Για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε και συμπληρώνουν το όριο για την καταβολής της εθνικής σύνταξης, μειώνεται το ποσό κατά 2%.

Προϋποθέσεις χορήγησης πλήρους εθνικής σύνταξης

  • Ο ασφαλισμένος να είναι 67 ετών με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης ή 62 ετών με 40 έτη

ασφάλισης.

  • Να πρόκειται για πλήρη σύνταξη γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος ή εξ αναπηρίας με ποσοστό 80%.

Σώρευση συντάξεων

Κάθε συνταξιούχος λαμβάνει μόνο μία εθνική σύνταξη. Ακόμη και στις περιπτώσεις σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη, η οποία προκύπτει ως εξής:

  • Αν δικαιούται ή λαμβάνει μία πλήρη σε ποσό σύνταξη και μία μειωμένη κύρια σύνταξη, χορηγείται το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.
  • Αν δικαιούται ή λαμβάνει δύο μειωμένες κύριες συντάξεις, χορηγείται το ποσοστό της εθνικής σύνταξης που αναλογεί σε καθεμία, αρκεί το άθροισμά τους να είναι μικρότερο ή ίσο με το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.

Ανταποδοτική σύνταξη

Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-11/ ή http://www.inegsee.gr/wp-content/uploads/2017/02/basikes-metaboles-tou-n.43872016-sto-asfalistiko-susthma.pdf

Εναλλακτικά απευθυνθείτε στο περιφερειακό παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδων, Ανδρέα Κάργα 62 Σύρος, τηλ.: 2281081692 & 2281085306, email: syrosinediktio@inegsee.gr. Περιφερειακή συντονίστρια για το Παράρτημα της Σύρου: Χριστίνα Οικονόμου

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!