Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδων: Βασικές μεταβολές του Ν.4387/2016 στο ασφαλιστικό σύστημα -«Μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο των συντάξεων χηρείας»

γσεε

Βασικές μεταβολές του Ν. 4387/2016 στο ασφαλιστικό σύστημα: Μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο των συντάξεων χηρείας

Στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης, Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, παρουσιάζονται συνοπτικά οι σημαντικότερες αλλαγές του Ν. 4387/2016. Το παρόν άρθρο αναφέρεται στις μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο των συντάξεων χηρείας.

Για τις συντάξεις χηρείας με ημερομηνία έναρξης καταβολής την 13η Μαΐου 2016 το θεσμικό πλαίσιο ορίζεται ως εξής:

  • Δικαίωμα σύνταξης χηρείας εφ’ όρου ζωής έχει ο επιζών σύζυγος με τη συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του συζύγου του.
  • Δικαίωμα σύνταξης χηρείας με αναστολή μετά την πάροδο της τριετίας από το θάνατο του συνταξιούχου-ασφαλισμένου και έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας έχει ο επιζών σύζυγος με τη συμπλήρωση του 52ου έτους ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του συζύγου του.
  • Δικαίωμα σύνταξης χηρείας μόνο για τρία έτη έχει ο επιζών σύζυγος ο οποίος δεν έχει

συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του συζύγου του.

  • Δικαίωμα σύνταξης χηρείας ανεξαρτήτως των παραπάνω περιορισμών με βάση την ηλικία έχει ο επιζών σύζυγος που κατά το χρόνο θανάτου του συζύγου του έχει τέκνο ή τέκνα τα οποία έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ή αν και εφόσον είναι ανίκανος για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας κατά ποσοστό 67% και άνω.

Οι διαζευγμένοι επίσης έχουν δικαίωμα σύνταξης χηρείας σε ποσοστό της σύνταξης γήρατος του θανόντος πρώην συζύγου σε συνάρτηση με τη διάρκεια που είχε ο γάμος και εφόσον αυτή ήταν μεγαλύτερη των 5 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-11/ ή http://www.inegsee.gr/wp-content/uploads/2017/02/basikes-metaboles-tou-n.43872016-sto-asfalistiko-susthma.pdf. Εναλλακτικά απευθυνθείτε στο περιφερειακό παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδων, Ανδρέα Κάργα 62 Σύρος, τηλ.: 2281081692 & 2281085306, email: syrosinediktio@inegsee.gr. Περιφερειακή συντονίστρια για το Παράρτημα της Σύρου: Χριστίνα Οικονόμου

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!