Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Υπό καθεστώς πίεσης και οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί

2A83550EFB243BC4755B829C828163A0

Στην τρομακτική πίεση που υφίστανται τόσο οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί όσο και τα αμπελουργικά νοικοκυριά, καθώς η έλλειψη χρηματοδοτικών πηγών δυναμιτίζει την παραγωγική διαδικασία, πολλαπλασιάζοντας τα προ πολλού υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα, αναφέρθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ όσο και οι αντιπρόσωποι των ενώσεων – μελών που παραβρέθηκαν στην 54η Γενική Συνέλευση της οργάνωσης.

Ειδικότερα, σε κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας των κλειστών τραπεζών και της παντελούς έλλειψης ρευστότητας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η 54η Γενική Συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ.

«Ευχή όλων, όπως εκφράστηκε στη συνέλευση, είναι να βγει το γρηγορότερο δυνατό η χώρα και η ελληνική οικονομία από το σημερινό πρωτοφανές αδιέξοδο, κάτι που, όπως τονίστηκε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σύμπνοια, εθνική ενότητα και σταθερή πορεία της χώρας στην ΕΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρ. Μάρκου αποτιμώντας τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ επισήμανε ότι δεν επιλύει το πρόβλημα της ανισοκατανομής (το εμπόριο καρπούται τη μερίδα του λέοντος από το συνολικό ακαθάριστο προϊόν του αγροτοδια-τροφικού τομέα), τονίζοντας ότι το αίτημα για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δομών της αμπελοοινικής οικονομίας με πολιτικές στήριξης της οικογενειακού τύπου αμπελουργικής εκμετάλλευσης παραμένει.

Πρόσθεσε επίσης ότι η οργάνωση κατέθεσε υπόμνημα στον υπουργό ΠΑΠΕΝ με τις θέσεις του κλάδου για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα (χρηματοδότηση και δανειακές υποχρεώσεις συνεταιρισμών, πολιτική γης, νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, αδρανή δικαιώματα, εξαιρεθέντες νόμοι από αποζημιώσεις για περονόσπορο, κ.λπ.) και αναμένει τη δρομολόγηση λύσεων. Ανάμεσα στα θέματα που έχουν τεθεί είναι και η ένταξη των αγροτικών συνεταιρισμών στο χαμηλό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης, Παρ. Κορδοπάτης αναφέρθηκε αναλυτικά στα πεπραγμένα του τελευταίου χρόνου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ισχύοντα σχετικά με το καθεστώς νέων φυτεύσεων και στις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν (κριτήρια επιλεξιμότητας κ.λπ.).

Τόνισε ακόμη ότι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και με άλλες χώρες (5 έως στιγμής) επιδιώκεται η ένταξη των ενισχύσεων της φύτευσης του καθεστώτος της αναδιάρθρωσης σε όσους λάβουνε τις νέες άδειες φύτευσης, αίτημα που έχει ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Τις εργασίες της εκτέλεσης χαιρέτησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καρακώστας που υποσχέθηκε αμέριστη στήριξη στον κλάδο και εξήρε το έργο της οργάνωσης. Παραβρέθηκαν επίσης και χαιρέτησαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου ΠΑΠΕΝ.

Πηγή: http://www.agronews.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!