Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Ιρακινοί πρόσφυγες εγκαταλείπουν μαζικά τη Φινλανδία

13s7pros1-thumb-large

ΕΛΣΙΝΚΙ. Χιλιάδες Ιρακινοί πρόσφυγες που έφτασαν στη Φινλανδία πέρυσι αποφάσισαν να ακυρώσουν τις αιτήσεις ασύλου και να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους, επικαλούμενοι οικογενειακά ζητήματα και απογοήτευση από τη ζωή στην παγωμένη σκανδιναβική χώρα.

Η Γερμανία και η Σουηδία έχουν υποδεχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων αναλογικά με τον πληθυσμό τους, αλλά και στη Φινλανδία ο αριθμός δεκαπλασιάστηκε από το 2014, από 3.600 σε 32.500 πέρυσι. Τα δύο τρίτα εκείνων που κατέθεσαν αίτηση ασύλου ήταν νεαροί άνδρες από το Ιράκ, αλλά φαίνεται πως πολλοί από αυτούς το ξανασκέφτηκαν, και από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν ναυλωμένες πτήσεις προς τη Βαγδάτη.

Περίπου 4.100 αιτούντες άσυλο έχουν μέχρι στιγμής ακυρώσει τις αιτήσεις τους, και στους επόμενους μήνες ο αριθμός αυτός ενδέχεται να ξεπεράσει τις 5.000. «Το αγοράκι μου είναι άρρωστο και πρέπει να γυρίσω πίσω», εξηγεί ο Αλσαεντί Χουσεΐν την ώρα που αγοράζει το εισιτήριο επιστροφής σε ένα μικρό ταξιδιωτικό γραφείο του Ελσίνκι.

15-20 εισιτήρια ανά ημέρα

Ο Μουχιαντίν Χασάν, ο οποίος γεννήθηκε στη Σομαλία και είναι ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού γραφείου, λέει ότι πουλάει 15-20 εισιτήρια προς τη Βαγδάτη κάθε μέρα. «Εχει πολλή δουλειά τους τελευταίους μήνες», αναφέρει. Η πλειοψηφία εξ αυτών είπαν στις υπηρεσίες ασύλου ότι θέλουν να επιστρέψουν για οικογενειακούς λόγους, ορισμένοι όμως εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη ζωή στη χώρα. «Κάποιοι λένε ότι δεν τους αρέσει το φαγητό, ότι έχει πολύ κρύο ή δεν αισθάνονται ευπρόσδεκτοι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι», επισημαίνει ο Χασάν. Το 80% των παλιννοστούντων είναι Ιρακινοί, ενώ μόλις 22 από τους 887 Σύρους και 35 από τους 5.214 Αφγανούς ζήτησαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες, η Φινλανδία έχει πρόσφατα σκληρύνει τη νομοθεσία για την παροχή ασύλου, ζητώντας από τους ενήλικες πρόσφυγες να προσφέρουν άμισθη εργασία.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!