Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Ιράν : Μένει με… αστερίσκους στη συμφωνία για τα πυρηνικά

Iran's Foreign Minister Mohammad Javad Zarif sits for an interview with Reuters in New York, New York, U.S. April 24, 2019.   REUTERS/Carlo Allegri

Iran’s Foreign Minister Mohammad Javad Zarif sits for an interview with Reuters in New York, New York, U.S. April 24, 2019. REUTERS/Carlo Allegri

Το Ιράν θα πάψει να εφαρμόζει ορισμένες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε «εθελοντικά» εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εξαιτίας της ανικανότητας των υπολοίπων μερών να αντισταθούν στην πίεση των ΗΠΑ, αλλά δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μετέδωσαν σήμερα Τετάρτη ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ελαττώνει τις δεσμεύσεις»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης χθες Τρίτη, η Τεχεράνη σχεδίαζε να ενημερώσει γραπτώς τα εναπομείναντα μέρη στη συμφωνία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ πέρυσι — δηλαδή τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, συμμάχους της Ουάσιγκτον, καθώς και τη Ρωσία και την Κίνα — για τα σχέδιά της να «ελαττώσει τις δεσμεύσεις της» στο πλαίσιο του ΚΟΣΔ.

«Οι μέλλουσες ενέργειες του Ιράν θα γίνουν εντελώς εντός του πλαισίου (της συμφωνίας), από την οποία η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα αποσυρθεί», ανέφερε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι άλλοι (…) δεν είχαν το σθένος να αντισταθούν στην πίεση των ΗΠΑ, επομένως το Ιράν (…) δεν θα εκπληρώσει ορισμένες εθελοντικές δεσμεύσεις του», συμπλήρωσε ο Ζαρίφ.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!