Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Καμία επιπλέον περικοπή πόρων της Αυτοδιοίκησης δεσμεύτηκε ο Χ. Σταικούρας στη συνάντηση με τη ΚΕΔΕ

AR_0860-620x320

Αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, συναντήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταικούρα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η χρηματοδότηση των Δήμων, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015, καθώς και διάφορα οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους.

Θετικά ανταποκρίθηκε ο αναπληρωτής υπουργός στο ζήτημα που έχει προκύψει για το 2014, σχετικά δηλαδή με την επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος από πλευράς Αυτοδιοίκησης, που είχε οριστεί ως στόχος από την Κυβέρνηση. Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως αν και η Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση της να πετύχει πλεόνασμα και το 2014, ο αριθμητικός στόχος που είχε τεθεί εξαρχής ήταν υπερβολικός. Γι αυτό και η Αυτοδιοίκηση δεν αποδέχεται να επιβαρυνθεί επιπλέον με το ποσό των 125 εκ. ευρώ, το οποίο «λείπει» από το πλεόνασμα αυτό. Η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει τα χρήματα αυτά από άλλες πηγές, κι όχι από τους Δήμους.

Ο κ. Σταικούρας δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να αφαιρεθεί το ποσό από τους πόρους των Ο.Τ.Α. το 2015. Τα μόνα χρήματα που ουσιαστικά θα αφαιρεθούν από τους Κ.Α.Π. της επόμενης χρονιάς, είναι αυτά που αφορούν τη χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων, όπως η μεταφορά των μαθητών, που μεταβιβάστηκε στις Περιφέρειες.

IMG_9499

Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Κ.Ε.Δ.Ε., του Υπ. Εσωτερικών και του Υπ. Οικονομικών, για να αναζητηθεί λύση στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων. Η Επιτροπή αυτή καταρχήν θα καταγράψει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2011, κι αφού αποτυπωθεί το ακριβές μέγεθος, στη συνέχεια θα αναζητηθεί τρόπος αποπληρωμής από αδιάθετα κονδύλια που ήδη υπάρχουν.

Τέλος, τέθηκε από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. το ζήτημα της σταδιακής αποπληρωμής των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν οι Δήμοι, αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις που απορροφήθηκαν από αυτούς. Το αίτημα των Δήμων είναι η αποπληρωμή να γίνεται σε ετήσια βάση, με παρακράτηση ποσοστού ως 5% των Κ.Α.Π., με ταυτόχρονη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας . Η συγκεκριμένη πρόταση των Δήμων εξετάζεται θετικά από το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών και σύντομα θα υπάρξει οριστική κατάληξη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

« Στη σημερινή συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών ξεκαθαρίσαμε ότι το 2015 δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον περικοπή πόρων της Αυτοδιοίκησης, πέραν αυτών που καλύπτουν αρμοδιότητες μας που πλέον μεταφέρθηκαν αλλού. Από κει και πέρα, πιέζουμε την Πολιτεία να δώσει λύση στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων καθώς και να δεχθεί τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω των Κ.Α.Π. , με ανώτατο κατά έτος όριο το 5%.
Η Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων , σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης . Απαιτούμε από την Πολιτεία να κάνει το χρέος της, γιατί οφείλει έμπρακτα να αναγνωρίσει τη θετική μας συνεισφορά στην επίτευξη του εθνικού στόχου.»

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!