Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

«Καρφιά» Βαλαβάνη σε δημάρχους για τον ΦΠΑ στα νησιά – Τι δηλώνει για αυξήσεις φόρων και «καταθεσιολόγιο»

valavani1

Δριμεία κριτική σε αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντιδρούν σε ενδεχόμενη αύξηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. σε νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και ακριβό τουριστικό προϊόν, από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή».

Ειδικότερα, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, «είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο φόρος σε ορισμένα είδη, όπως τσιγάρα και ποτά ή άλλα προϊόντα ή ο ΦΠΑ σε ορισμένα πολύ τουριστικά νησιά;» τόνισε:
«Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θεσμοθετήθηκε για εξαιρετικά ισχυρούς λόγους: Για ν’ αντιμετωπισθούν τα αυξημένα έξοδα κατοίκων και επιχειρήσεων, λόγω μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών, λόγω γεωγραφίας, οικονομικών παραγόντων.  
Οι λόγοι αυτοί έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, βέβαια, για νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που το τουριστικό προϊόν τους τιμολογείται πενταπλάσια π.χ. από την Κρήτη και το κατά κεφαλή εισόδημα των κατοίκων τους είναι πολύ υψηλότερο», για να προσθέσει, αναφερόμενη σε αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο Βαθμών, που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο:
«Δεν καταλαβαίνω γιατί σκέψεις για ευθυγράμμιση αυτών των δύο νησιών, με το καθεστώς ΦΠΑ της επικράτειας, προκαλεί τις διαμαρτυρίες π.χ. του Δημάρχου Λέσβου. Από αλληλεγγύη;».«Ωστόσο, μία τέτοια ευθυγράμμιση είναι μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς τα νησιά του Αιγαίου έχουν μπει όλα μαζί στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ» ολοκλήρωσε.

Καταθεσιολόγιο

Ταυτόχρονα προανήγγειλε μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πλουσίων με την ολοκλήρωση ηλεκτρονικού «καταθεσιολογίου» για την τελευταία 15ετία και των μικρομεσαίων μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου και την επέκταση των πληρωμών με κάρτες.

Η υπουργός τονίζει ότι με τον πρώτο τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα άμεσου ελέγχου της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας. Το καταθεσιολόγιο «θα διευκολύνει σχεδιασμούς της κυβέρνησης για δυνατότητες “εθελοντικής δήλωσης”, χωρίς ποινικές συνέπειες, χρήματος από φοροδιαφυγή-και όχι από μίζες ή άλλες εγκληματικές δραστριότητες- που υπάρχει ή πέρασε από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και εξωτερικό» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει, στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών «μπορούν να διασυνδεθούν επίσης γιατροί και δικηγόροι». Όσον αφορά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δηλώνει πως σχεδιάζεται να νομοθετηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους για τα εισοδήματα του 2015. «Οι μόνοι που ελπίζουμε τελικά να καταφέρουμε να επιβαρυνθούν είναι όσοι φορολογούνταν πολύ λιγότερο από την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα- λόγω φοροδιαφυγής ή “νόμιμης” φοροαποφυγής» αναφέρει για το νέο φορολογικό.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!