Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Καρκίνος του μαστού: Να νικήσουμε τον πόλεμο με τις λιγότερες απώλειες

Η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Για πολλούς μια συνηθισμένη ημέρα, για άλλους πολύ σημαντική, για τους περισσότερους μια άγνωστη επέτειος. Αραγε πόσοι γνωρίζουν έστω και λίγα για τον καρκίνο του μαστού; Ακόμη και γυναίκες δηλώνουν παντελή άγνοια για βασικά στοιχεία της ασθένειας και για το λόγο αυτό δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία.

Κι αν οι άνδρες πιστεύουν ότι πρόκειται για «γυναικεία υπόθεση» και δεν τους ενδιαφέρει γελιούνται. Για ρωτήστε στους άνδρες, τους συντρόφους, τους πατεράδες ή τους αδερφούς γυναικών που αντιμετώπισαν καρκίνο του μαστού;

Για δοκιμάστε να ρωτήσετε πώς βίωσαν οι άνδρες τον καρκίνο μιας γυναίκας τους στενού τους κύκλου και τότε θα δείτε ότι είναι και ανδρική υπόθεση διότι η γυναίκα χρειάζεται στήριξη, χρειάζεται ένα χέρι να την κρατήσει στη ζωή.

Τα στοιχεία που δίνουν οι γιατροί είναι συγκλονιστικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού

Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας

Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1.500 θα χάσουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου του μαστού.

Πρόκειται λοιπόν για μάστιγα η οποία για να αντιμετωπιστεί απαιτεί δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι η πρόληψη, όπως και όλες οι ασθένειες, όπως και οι περισσότεροι καρκίνοι.

Το δεύτερο είναι η γνώση, η ενημέρωση. Χωρίς τη γνώση της αρρώστιας δεν μπορεί να υπάρχει και η πρόληψη.

Δυστυχώς τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλο τον κόσμο δεν έχουν όλες οι γυναίκες την ίδια πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Μεγάλος αριθμός Ελληνίδων αδιαφορεί για τον καρκίνο του μαστού, για τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν, για την αυτοπροστασία τους και την αυτοεξέτασή τους.

Πολλές δεν έχουν τα χρήματα να πάνε σε γιατρούς, να κάνουν μαστογραφία, να εξεταστούν κάθε χρόνο σαν ένα υποχρεωτικό ραντεβού με τον γιατρό τους.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές τέτοιες γυναίκες, πολλές οικογένειες που χάνουν ένα μέλος της γιατί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την προληπτική ιατρική.

Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτές τις γυναίκες. Με συνεχείς ενημερώσεις, με δωρεάν εξετάσεις, με προγράμματα που θα απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν έχουν οικονομική άνεση. Γι’ αυτό είναι σημαντική η δέσμευση του πρωθυπουργού για δωρεάν μαστογραφία για γυναίκες άνω των 49 ετών κάθε δύο χρόνια.

Χρειάζεται επέκταση του προγράμματος, αλλά τουλάχιστον είναι μια αρχή…

Το 90% των καρκίνων μπορεί να αντιμετωπιστεί αν διαγνωστεί πρόωρα. Δεν αξίζει τον κόπο λοιπόν ένα ευρύ πρόγραμμα ενημέρωσης και παροχής υπηρεσιών υγείας που θα σώσουν ζωές;

Που θα σώσουν τη μητέρα, τη γυναίκα, τη σύντροφο, τη φίλη μας;

Δεν αξίζει τον κόπο η ανακούφιση στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που θα μπορεί να πει «δεν έχω καρκίνο», ή «πολέμησα και νίκησα;»

Αλλά χρειάζεται και συνεχής στήριξη των γυναικών που παλεύουν με τον καρκίνο. Εχετε γνωρίσει γυναίκες που έκαναν μαστεκτομή; Εχετε γνωρίσει γυναίκες που κάνουν χημειοθεραπείες, χάνουν τα μαλλιά τους, τη σεξουαλικότητά τους, που αλλάζει το σώμα τους κι αισθάνονται ανεπιθύμητες;

Εχετε γνωρίσει καρκινοπαθείς που προσπαθούν να επανέλθουν από το ψυχολογικό σοκ παίρνοντας χάπια σε όλη τους τη ζωή γιατί θα έχουν το φόβο της αρρώστιας για όλη τους τη ζωή;

Δεν αρκεί, επομένως, μια επέτειος, λίγα λόγια συμπόνοιας την 25η Οκτωβρίου και την επόμενη να ξεχαστούν όλα.

Ο πόλεμος κερδίζεται με καθημερινές μάχες και όσο λιγότερες είναι οι απώλειες τόσο πιο νικητές θα πρέπει να αισθανόμαστε ενάντια στην αρρώστια του αιώνα.

Πηγή: https://www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!