Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Κατά 20% μειώθηκε η ίδρυση νέων επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο

epixeirhseis-thumb-large

Υποχώρηση της τάξης του 20% στις συστάσεις νέων επιχειρήσεων καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014. Τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» αποκαλύπτουν, αν μη τι άλλο, την κατάσταση αδράνειας στην οποία έχει περιέλθει η επιχειρηματική δραστηριότητα τους τελευταίους έξι μήνες, απόρροια της εκκρεμότητας που παραμένει, ενώ διανύουμε ήδη τον έβδομο μήνα του έτους στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. Από την άλλη, ο αριθμός των διαγραφών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι μικρότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Τάση, ωστόσο, που δεν αποκλείεται να αλλάξει επί τα χείρω, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, μετά τις εξελίξεις των δέκα τελευταίων ημερών και δη της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών περιορισμών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2015 ιδρύθηκαν 16.095 νέες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών έναντι 20.110 το αντίστοιχο διάστημα του 2014, 20% δηλαδή λιγότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Τον Φεβρουάριο του 2015 παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό υποχώρησης στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων υποχώρησαν τον μήνα αυτό κατά 32,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλους τους μήνες του 2015 καταγράφεται υποχώρηση των νέων συστάσεων επιχειρήσεων, με τη μικρότερη ποσοστιαία υποχώρηση να παρατηρείται τον Μάιο του 2015. Τον εν λόγω μήνα ιδρύθηκαν 2.961 επιχειρήσεις έναντι 3.288 τον Μάιο του 2014, μείωση δηλαδή κατά 9,9%.

Στην πλειονότητά τους και συγκεκριμένα σε ποσοστό περίπου 68% οι νέες επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015 είναι ατομικές (11.011 σε σύνολο 16.095 νέων επιχειρήσεων).

Στοιχείο που υποκρύπτει ότι αυτή η αναιμική επιχειρηματικότητα που έχει αναπτυχθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για επιχειρηματικότητα ανάγκης. Το 13% των νέων επιχειρήσεων πρόκειται για ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ), γνωστές ως οι εταιρείες του ενός ευρώ, καθώς αυτό είναι το ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται από τον νόμο για τη σύστασή τους και για τον λόγο αυτό είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς έναντι των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ).

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 συνεχίστηκαν βεβαίως και οι διαγραφές επιχειρήσεων, με χαμηλότερο ρυθμό, όμως σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους διαγράφηκαν 11.296 επιχειρήσεις έναντι 16.809 το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Το 64% των επιχειρήσεων που έπαψε να λειτουργεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015 πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις, στοιχείο που έρχεται με τη σειρά του να επιβεβαιώσει ότι τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό από ανάγκη και για τον λόγο αυτό είναι συχνά βραχύβια.

Η μείωση του αριθμού των διαγραφών επιχειρήσεων δεν οφείλεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά. «Ο,τι ήταν να κλείσει, έκλεισε» επισημαίνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, υποδηλώνοντας ότι το «ξεκαθάρισμα» στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας βαίνει προς ολοκλήρωση. Βεβαίως, οι συνέπειες από τα πρόσφατα γεγονότα στην ελληνική οικονομική και πολιτική σκηνή, συνέπειες που κάνουν την αγορά (με εξαίρεση το εμπόριο τροφίμων και καυσίμων) να μοιάζει σαν να έχει πέσει σε «κώμα» μπορεί να αποτυπωθούν τους επόμενους μήνες ως αύξηση των «λουκέτων».

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!