Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Καταγγελία Προέδρου «Ανδριακής Ενότητας» κ. Γιάννη Μαλταμπέ: «Ιδιωτική κατάληψη και Συρματοπλέγματα στον κεντρικό ορεινό όγκο της Κουβάρας»

PicMonkey Collage

Καταγγελία για ιδιωτική κατάληψη και άσκηση αποκλειστικής κατοχής περιοχής δημόσιου χαρακτήρα που βρίσκεται στον κεντρικό ορεινό όγκο της Κουβάρας υπέβαλε στο Δασονομείο Άνδρου, το Π.Κ. Άνδρου και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άνδρου ο Πρόεδρος του συνδυασμού “Ανδριακή Ενότητα», κ. Ιωάννης Μαλταμπές.

Αναλυτικά το κείμενο της καταγγελίας έχει ως εξής:

 

Δημοτική Παράταξη της Άνδρου

Άνδρος, 9 Νοεμβρίου 2014

Αριθ.Πρωτ. 6

 ΠΡΟΣ: Δασονομείο Άνδρου

 Π.Κ. Άνδρου

 Κυνηγετικό Σύλλογο Άνδρου

ΚΟΙΝ: Ιερά Μητρόπολη Σύρου

  Δήμο Άνδρου

  Α.Τ. Άνδρου

  Μ.Μ.Ε.

 

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ

Κύριοι,

Στo πλαίσιο έρευνας που διενήργησα για υπόθεση της επαγγελματικής  μου ενασχόλησης που πήρε πρόσφατα δημόσιο χαρακτήρα μέσω του διαδικτύου, έφθασα ο ίδιος στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Άρνη, Απροβάτου, Κατάκοιλο, Βουρκωτή, Πιτροφό, Αποίκια και Παλαιόπολη, δηλαδή στον κεντρικό ορεινό όγκο της Κουβάρας ή Πέταλο ή Άγιοι Σαράντα, όπου με μεγάλη έκπληξη παρατήρησα τα εξής:

Μία τεράστια περιοχή, που σύμφωνα με πληροφορίες από  παλιά συμβόλαια στα οποία ανέτρεξα, είναι από τις ελάχιστες στο νησί μας που έχει δημόσιο χαρακτήρα, όχι λόγω  κτήσης από το Οθωμανικό Κράτος, αλλά λόγω μη εγκατάστασης των κατοίκων της εποχής εκείνης και άσκησης πράξεων νομής και κατοχής επ’αυτού – προφανώς λόγω της απομακρυσμένης θέσης και της συνεχούς σχεδόν ομίχλης που επικρατεί, ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΗ ΜΕ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑ δίνοντας την εικόνα της ιδιωτικής κατάληψης και άσκησης αποκλειστικής νομής και κατοχής επ’αυτού.

Πρόκειται προφανώς για μία ιδιοτελή και παράνομη πράξη, αφού η εν λόγω περιοχή ανήκει σίγουρα στις δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, οι οποίες με νόμο του 1912 είχαν αποδοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στις τότε Κοινότητες και συνεπώς σήμερα ανήκει είτε στο Δήμο Άνδρου, είτε στις Τοπικές Κοινότητες που εμπίπτει στις κτηματικές τους περιοχές, είτε αν δεν ισχύει για κάποιους λόγους ο εν λόγω νόμος, στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στην εν λόγω περιοχή που εκτείνεται από την περιοχή ΣΤΑΥΡΟΣ ανάμεσα στα χωριά Άρνη, Άνω Κατάκοιλος  και Απροβάτου μέχρι και την περιοχή ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ  και του  χωριού Βουρκωτή, υπάρχει η ομώνυμη κατερειπωμένη εκκλησία, μνημείο της πρωτοχριστιανικής εποχής, την επισκευή της οποίας κάποιοι εμποδίζουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια, που ακόμα και όταν πιστοί αποφεύγουν όλα τα εμπόδια των συρματοπλεγμάτων και καταφέρνουν να μπουν στα ερείπια και να ανάψουν κάποια αυτοσχέδια καντήλια, την επόμενη φορά τα βρίσκουν κατεστραμμένα.

Έρευνα που έκανα στα αρχεία της τοπικής εκκλησίας, απέδειξε ότι η εκκλησία αυτή ανήκει στην ενορία της Άρνης, ενώ το 1920 δίπλα της είχε σχηματισθεί ένα από τα «Αναθέματα», σημείο που αποδεικνύει  την επισκεψιμότητά της και σίγουρα τον μη ιδιωτικό χαρακτήρα της. Άλλωστε ακριβώς εκεί υπάρχει τριγωνομετρικό σημείο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού που αποδεικνύει επιπλέον τον Δημόσιο Χαρακτήρα.

Η πρόσβαση προς το οροπέδιο και την εκκλησία έχει αποκοπεί από όλες τις πλευρές και μου κάνει εντύπωση πως οι κυνηγοί της Άνδρου δεν το έχουν  παρατηρήσει ή ο αρμόδιος θηροφύλακας δεν το έχει αναφέρει αρμοδίως, αφού σίγουρα εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση σε έναν κατεξοχήν θύλακα  προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας του νησιού μας.

Είναι αυτονόητο, αλλά κρίνω πως πρέπει να αναφέρω ότι η ανάδειξη της εκκλησίας, από την τοπική μας εκκλησία με την πρωτοβουλία του Αγίου Ποιμενάρχη μας με απόλυτη επισκευή και συντήρηση για να επανέλθει στην εικόνα που είχε στις αρχές του 20ου αι., και συνεχή επισκεψιμότητά της  από όλους, θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον  τόσο σε όλους εμάς τους μόνιμους κατοίκους όσο και στους ανδριώτες όπου γης, αλλά και – αυτό είναι το ζητούμενο – στους πολυάριθμους τουρίστες κάθε είδους που θα θέλουν να επισκεφθούν την ιστορική εκκλησία με πολυάριθμους θρύλους που την ακολουθούν, στο υψηλότερο σημείο του νησιού μας με θέα σε όλο το Αιγαίο.

Έτσι θα θωρακισθεί το εν λόγω σημείο και από την επιθετική συμπεριφορά της βαριάς βιομηχανίας των ανεμογεννητριών και θα ησυχάσομε από όλους αυτούς που βλέπουν κινδύνους, αλλά δεν βλέπουν την αυτονόητη λύση.

Ως εκ τούτου, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ, ήτοι: 1] απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων από την ευρύτερη περιοχή 2] απόδοση της περιοχής και των δημοσίων οδών που την διασχίζουν στην ελεύθερη πρόσβαση από όλους 3] απομάκρυνση μέσα από την εκκλησία των ζώων που κάποιοι σταυλίζουν εκεί με την περίφραξή της και προστασία  της  από τους υποψήφιους καταστροφείς των λίγων ευρημάτων και της στοιχειώδους αρχιτεκτονικής που σώζεται μετά βίας, 4] διαλεύκανση των ενόχων που έχουν προβεί σε όλες αυτές τις παράνομες πράξεις και συσχέτισή τους με τις από ετών συνεχείς πυρκαγιές που έχουν κατακάψει όλον τον ορεινό όγκο της Βόρειας Άνδρου.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΣ και σας δηλώνομε πως θα βοηθήσομε ενεργά στην κατεύθυνση αποκατάστασης της νομιμότητας για τώρα και μη διασάλευσή της στο μέλλον όσον αφορά το εν λόγω μεγάλο ζήτημα.

Στη διάθεσή όλων των αρμοδίων αρχών  όλοι.

 Με τιμή

ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΤΑΜΠΕΣ

Πρόεδρος της Δημοτικής Παράταξης

“ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ”

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!