Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Κατάργηση έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης

thumb_640

Επώδυνα φορολογικά μέτρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που ενδεχομένως να ξεπεράσουν και το πακέτο Γιουνκέρ (της 26ης Ιουνίου), κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στους δανειστές της χώρας. Ο κ. Τσίπρας στην πρότασή του δεσμεύεται για αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Επίσης, δεσμεύεται για αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 28% από 26% και εφόσον απαιτηθεί στο 29%. Στο θέμα του ΦΠΑ η κυβέρνηση ταυτίζεται σχεδόν με την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, με την εξαίρεση ότι δεν θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και ότι οι αυξήσεις στα τουριστικά νησιά, καθώς και στα ξενοδοχεία, θα εφαρμοσθούν από τον Οκτώβριο του 2015, σε αντίθεση με τον ΦΠΑ στα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, που θα εφαρμοσθεί από τον Ιούλιο του 2015. Ειδικότερα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. ΦΠΑ: Την εφαρμογή τριών συντελεστών (6%, 13% και 23%). Στον χαμηλό συντελεστή εντάσσονται φάρμακα, βιβλία και θέατρα, στον μεσαίο συντελεστή τα βασικά τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και η διαμονή σε ξενοδοχεία, και στον υψηλό συντελεστή τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και τα υπόλοιπα τρόφιμα και η εστίαση. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%.

Καταργείται το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου (μειωμένοι συντελεστές κατά 30%). Το ειδικό καθεστώς θα διατηρηθεί στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016. Οι νέοι συντελεστές στα νησιά καθώς και στα ξενοδοχεία θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015, ενώ οι υπόλοιποι με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

2. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες και αύξηση του συντελεστή φορολόγησής τους έως το 2017.

3. Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης υπήρχε αναλυτική πρόταση για την αύξηση της εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Στο νέο σχέδιο υπάρχει γενική αναφορά για αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

4. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων για τα κέρδη του 2015 στο 28% από 26% που είναι σήμερα. Εφόσον χρειασθεί, η κυβέρνηση δεσμεύεται για αύξηση του συντελεστή κατά μία μονάδα (στο 29% με επιπλέον έσοδα ύψους 130 εκατ. ευρώ ). Επίσης το σχέδιο προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για τις Α.Ε. (για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες) από 80% που είναι σήμερα και μέχρι το 2017 αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.)  που λειτουργούν στην Ελλάδα, ή ιδρύθηκαν στην αλλοδαπή, αλλά διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση ή υποκατάστημα στη χώρα μας.

5. Από τον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ το 2015, καθώς και ισόποσο ποσό το 2016.

6. Καλύτερη στόχευση του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος.

7. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

8. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής πάνω από τα 5 μέτρα (αντί για 10 μέτρα που προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση).

9. Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση προς τα κάτω των ακατάσχετων ορίων 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

10. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Σύμφωνα με το σχέδιο, προτείνεται η αύξηση του συντελεστή

11% στο 15% για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ και 35 από 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Εφόσον αυξηθούν οι συντελεστές, τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ.

11. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα εξαιρούνται από τη ρύθμιση όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, θα καθοριστεί όριο οφειλών για ένταξη στη ρύθμιση και αναθεώρηση του τόκου που βαρύνει τις ρυθμισμένες δόσεις στα επίπεδα της αγοράς.

12. Αύξηση στα 25.000 ευρώ του ποσού κάτω από το οποίο μπορεί να εξαιρεθεί κάποια επιχείρηση από το καθεστώς ΦΠΑ. Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στα 10.000 ευρώ.

13. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.

14. Απλοποίηση έως τον Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit).

15. Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ένταξη σε αυτήν του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!