Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Κατάργηση νόμου για προστασία προσωπικών δεδομένων στο Ίντερνετ

pliktrologio-upologistis-internet-diadiktuo

Οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ στις ΗΠΑ σύντομα δεν θα χρειάζονται την έγκριση των χρηστών για να δώσουν πληροφορίες όπως το ιστορικό περιήγησής τους σε επαγγελματίες του χώρου της διαφήμισης και άλλους «τρίτους».

Την Τρίτη η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της κατάργησης ενός νόμου ο οποίος είχε θεσπιστεί επί Ομπάμα και απαιτούσε οι πάροχοι (ISP) να ζητούν έγκριση για να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα, περιλαμβανομένων στοιχείων για την τοποθεσία των χρηστών. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ της ανάκλησης είχε ψηφίσει και η Γερουσία, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρ της κατάργησης.

Όπως αναφέρει το BBC, οι υποστηρικτές αυτής της κίνησης λένε πως θα αύξανε τον ανταγωνισμό, αλλά οι επικριτές τονίζουν πως οι επιπτώσεις στην online ιδιωτικότητα θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να υπογράψει σύντομα το σχετικό διάταγμα. Σημειώνεται πως την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου υποστηρίζουν μεγάλοι πάροχοι, όπως η Verizon, η AT&T και η Comcast, που επισημαίνουν ότι η λειτουργία των ISP διέπεται από αυστηρότερους νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων από εταιρείες όπως η Google και το Facebook.

Ο συγκεκριμένος νόμος εγκρίθηκε τον Οκτώβριο, λίγες ημέρες πριν από την εκλογή Τραμπ και αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του έτους. Βάσει αυτού, οι ISP θα έπρεπε να λάβουν την ξεκάθαρη έγκριση των χρηστών για να διαμοιραστούν προσωπικά δεδομένα, όπως ακριβές geolocation, οικονομικά δεδομένα, δεδομένα για την υγεία, πληροφορίες για παιδιά, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, ιστορικό περιήγησης, ιστορικό χρήσης εφαρμογών και περιεχόμενο επικοινωνιών. Επιπλέον, οι ISP θα έπρεπε να παρέχουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να επιλέξουν κατά του διαμοιρασμού λιγότερο εμπιστευτικών πληροφοριών, όπως μια διεύθυνση email.

Ο Ατζίτ Πάι, νέος επικεφαλής της Federal Communications Commission (FCC) υποστήριξε πως η κατάργηση θα εξομαλύνει την κατάσταση, καθώς, όπως υποστήριξε σε δήλωσή του, ο επίμαχος νόμος ήταν σχεδιασμένος να ωφελεί μια ομάδα «ευνοούμενων» εταιρειών, εν αντιθέσει με μια άλλη ομάδα εταιρειών που βρίσκονταν σε «δυσμένεια». Ωστόσο, οι αντιδράσεις των υπερμάχων των δικαιωμάτων στο Ίντερνετ είναι οργισμένες, καθώς υποστηρίζουν πως το Κογκρέσο υποκύπτει στις επιθυμίες των μεγάλων εταιρειών.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters, η κίνηση αυτή φαίνεται να εντείνει το ενδιαφέρον προς την τεχνολογία VPN (Virtual Private Networks), η οποία αποκρύπτει τις κινήσεις των χρηστών στο Ίντερνετ, μέσω κρυπτογραφημένης σύνδεσης σε ειδικό server, ο οποίος στη συνέχεια προβαίνει σε αναζητήσεις στο Web εκ μέρους του πελάτη χωρίς να αποκαλύπτει τις διευθύνσεις προορισμού. Τα VPN συχνά χρησιμοποιούνται για συνδέσεις σε εταιρικά δίκτυα, ή σε χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία για να παρακάμπτονται οι περιορισμοί που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση όσον αφορά στο Web surfing.

Κάποιοι μικρότεροι πάροχοι υπηρεσιών broadband κινούνται για να εκμεταλλευτούν τα νέα αυτά δεδομένα ώστε να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Για παράδειγμα, η Sonic, πάροχος στην Καλιφόρνια, παρέχει δωρεάν υπηρεσία VPN στους πελάτες της, ώστε να μπορούν να συνδέονται στο δίκτυό της όταν δεν βρίσκονται στο σπίτι τους (π.χ. όταν συνδέονται σε wi-fi σε δημόσιους χώρους, ώστε να είναι σίγουροι πως τα δεδομένα τους είναι ασφαλή).

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!