Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Κατάθλιψη: Πως συνδέεται με τα βακτήρια του στομάχου

3973bcfcca5095708a4d9affae52adac_L

Το «κλειδί» για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη νευρολογικών παθήσεων όπως το μετατραυματικό στρες, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη, μπορεί να βρίσκεται στο στομάχι μας.

Πολλοί ερευνητές το πιστεύουν, δύο όμως εξ αυτών δοκίμασαν να το επιβεβαιώσουν.AdTech Ad

Ο Dr John Bienenstock και ο Dr Paul Forsythe, ερευνητές στο Ινστιτούτο The Brain-Body του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά, έδειξαν μετά από πειράματα σε ποντίκια ότι τα βακτήρια του στομάχου επηρεάζουν σοβαρά τη διάθεση.

Επίσης κατάφεραν να ελέγξουν τη διάθεση αγχωμένων ποντικιών ταΐζοντάς τα με υγιή μικρόβια τα οποία είχαν συλλέξει από εκκρίσεις (κόπρανα) ήρεμων ποντικιών. Διαπίστωσαν επίσης ότι στα αγχωμένα ποντίκια επικρατούσε μικροβιακή ανισορροπία στο πεπτικό τους σύστημα καθώς και μικρότερη μικροβιακή ποικιλία.

Η μικροβιακή θεραπεία των αγχωμένων ποντικιών οδήγησε σε θεαματική βελτίωση της διάθεσής τους, της βιοχημείας του εγκεφάλου τους (ελέγχθηκε με μαγνητικές τομογραφίες), καθώς και της μικροβιακής εντερικής ποικιλίας.

Οι συγκεκριμένες έρευνες στον τομέα της μικροβιολογίας του εντέρου διεξάγονται στο πλαίσιο προγράμματος ONR (Office of Naval Research) με σκοπό να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης του μετατραυματικού στρες σε βετεράνους πολέμου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Canadian Journal of Psychiatry.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!