Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Κατέφθασαν τα πρώτα «ραβασάκια» ύδρευσης στην Υδρούσα

logariasmos_nerou

Η καλή μέρα λένε ότι φαίνεται από το πρωί… σίγουρα η σημερινή δεν ξεκίνησε ωραία για τους πολίτες της Υδρούσας, που έλαβαν μέσω ταχυδρομείου «ραβασάκια» από το Δήμο Άνδρου για την πληρωμή λογαριασμών ύδρευσης- αποχέτευσης παλαιότερων ετών.

Τα «μπιλιετάκια» αυτά αφορούν χρέη των Δημοτών για τα έτη 2015, 2016, 2017 και φτάνουν στο ποσό των 238 ευρώ περίπου. Οι λογαριασμοί που έχουν ήδη αποσταλεί από το Δήμο, υπογράφονται «Με εντολή Δημάρχου», ωστόσο πέρα από τα στοιχεία παροχής, περιόδου και πληρωμής, δεν αναφέρεται πουθενά η προθεσμία καταβολής του ποσού, που για τις μέρες μας μόνο ευκαταφρόνητο δεν το χαρακτηρίζεις. 

75450133_3156176471119796_3854129877053603840_n

Σε μία βιαστική προσπάθεια είσπραξης των λογαριασμών ύδρευσης προηγούμενων ετών, ο Δήμος Άνδρου, μας έπιασε εντελώς απροετοίμαστους, χωρίς καν -έστω με μία ανακοίνωση- να ενημερώσει τους πολίτες, τι τους περιμένει…

Φυσικά δεν μηδενίζουμε την προσπάθεια νοικοκυρέματος που επιχειρεί, αλλά όταν μιλάμε για οικονομικές απαιτήσεις, χρειάζεται πρώτον ενημέρωση και δεύτερον σχεδιασμός που μπορεί να επιφέρει το επιθυμητό αποτελέσματα που είναι η είσπραξη.

Τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε…

Αδυνατώ να κατανοήσω τη στάση της Δημοτικής Αρχής, σε ένα ζήτημα που είναι πληγή για την Υδρούσα εδώ και χρόνια. Το θέμα θα μπορούσε να έχει μία φυσική ροή χωρίς να σημειωθούν οι δίκαιες αντιδράσεις που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή, αν ακολουθούσε μερικά βασικά βήματα πριν ρίξει την βόμβα και εννοείται αν είχε προηγηθεί καλύτερος σχεδιασμός.

Το βασικότερο σε τέτοια θέματα είναι να βάζεις μπροστά τον πολίτη, όπως οφείλεις άλλωστε.  Σαφώς και δεχόμαστε όλοι την προσπάθεια που γίνεται από το Δήμο, να κοινοποιήσει – γνωστοποιήσει τις οφειλές στους πολίτες, αλλά μου είναι εντελώς ακατανόητητος ο τρόπος…

Θα μπορούσε λοιπόν ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Λοτσάρης στα «ραβασάκια» να προσθέσει ακόμα ένα έγγραφο με το οποίο να ενημερώνει για τις προθέσεις άμεσης είσπραξης των παλαιότερων χρεών, τα οποία οι Δημότες δεν δημιούργησαν ηθελημένα. Απλά οι προηγούμενες Διοικήσεις προφανώς δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και για μία ακόμη φορά την πληρώνουμε εμείς οι πολίτες. Επειδή έχουμε και περιβαλλοντική συνείδηση εάν δεν ήθελε να επιβαρύνει με τόσο χαρτί, θα αρκούσε απλά να βγάλει μια ανακοίνωση… Απλούστερα δεν γίνεται…

Επιπλέον μέσα στους λογαριασμούς θα έπρεπε υποχρεωτικά να αναγράφεται η προθεσμία πληρωμής! Καμία αναφορά… οπότε ο καθένας από εμάς μεταφράζει όπως θέλει…  

Πέρα από τα παραπάνω επειδή οι εποχές είναι δύσκολες θα μπορούσε  να εκφράσει στον κόσμο ότι είναι αναγκαία η είσπραξη εντός του 2020 και με δόσεις διμήνου της τάξεως των 80 ευρώ να μπορέσουν οι πολίτες να πληρώσουν την ύδρευση όχι μόνο των ετών που αναγράφονται αλλά επιπλέον του 2018 -2019. Μιας και δεν αναφέρεται πουθενά η δυνατότητα ρύθμισης θα μπορούσε έστω να δώσει μια ανάσα στους πολίτες να πληρώσουν σταδιακά.

Σήμερα κλήθηκαν εκατοντάδες σπίτια να πληρώσουν 238 ευρώ, σε προθεσμία που δεν γνωρίζει κανείς, την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε στο τέλος του έτους, έρχονται τέλη κυκλοφορίας σε μερικές ημέρες, ο χειμώνας πλησιάζει μαζί με τα έξοδα θέρμανσης και στην ουσία ο προϋπολογισμός των επόμενων μηνών  κάθε νοικοκυριού απλά τινάζεται στον αέρα. Ίσως σε κάποιους το ποσό να φαίνεται μικρό αλλά πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν παραπάνω από μισό μήνα για να βγάλουν αυτά τα χρήματα.

Κι επειδή πρόκειται για μία υπηρεσία ανταποδοτική θα ήθελα να επισημάνω πως δικαίωμα στην ύδρευση έχουμε όλοι… Είναι φυσικό αγαθό το οποίο πολλά χωριά και περιοχές της Άνδρου στερούνται κατά διαστήματα. Από προσωπική εμπειρία, επειδή τυγχάνει το σπίτι μου να είναι στο Μακροτάνταλο, το πρόβλημα με το νερό είναι χρόνιο. Διακοπές όλο το χρόνο ακόμα και για τρεις – τέσσερις ημέρες! Και όσοι τυχεροί έχουμε γεώτρηση ή έχουμε προνοήσει λόγω της κατάστασης με δεξαμενές όλα καλά… οι υπόλοιποι όμως; Καλούμαι λοιπόν κι εγώ κι οι συγχωριανοί μου να πληρώσουμε μία υπηρεσία που πολλές φορές δεν έχουμε και κανείς από τους μέχρι τώρα από τους Διοικούντες δεν έχει καν προσπαθήσει να λύσει! Ας κάνει μια νέα αρχή λοιπόν η Διοίκηση του Δήμου και εκτός από τη βούληση είσπραξης των παλιών χρεών, να εκφράσει και τη θέληση να δει επιτέλους σοβαρά τα προβλήματα ύδρευσης. 

Πάντα με φιλική διάθεση και ελπίδα για μία διαφορετική Άνδρο…

Αντριάνα Μπόθου

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. ΚΑΠΟΙΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ

    Ανεκδιήγητη κατάσταση που έχει τις ρίζες της πίσω στην Δημαρχία Γλυνού,όταν δεν γιν΄ταν μετρήσεις, δεν γινόταν χρεώσεις, είχε δημιουργηθεί μια κατάσταση που περιγράφεται με την έκφραση: ΤΗΣ ΤΡΕΛΛΗΣ.
    Έγινε προσπάθεια από τον Σουσούδη να νοικοκυρευτεί η κατάσταση, έτσι ώστε και ο Δήμος να πάρει τα χρήματα που αναμφισβήτητα όφειλαν οι δημότες για τις καταναλώσεις νερού, αλλά ταυτόχρονα με τέτοιο τρόπο που να μην πέσει βαρύ κι ασήκωτο το κόστος αυτό. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα για να συμμαζευτούν εκκρεμότητες τουλάχιστον 5ετίας και έχοντας πια ξεκαθαρίσει το τοπίο, η διοίκηση Λοτσάρη αποφάσισε να εισπράξει με την μία τα ποσά, χωρίς δεύτερη σκέψη και υποκρινόμενοι ότι δεν ξέρουν δεν είδαν και δεν άκουσαν πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι οφειλές. Να ρωτήσουν για λεπτομέρειες τους εκλεγμένους και μη του Λοτσάρη που συμμετείχαν τα κρίσιμα έτη 2011-2014 στην Υδρούσσα και ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια τι οδήγησε σε αυτά τα χάλια τις ανείσπρακτες οφειλές Ύδρευσης, τελών Κοινόχρηστων Χώρων και άλλων αμαρτιών.

    Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!