Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Και… φέτος οι πρόσκοποι επιλέγουν Άνδρο για τη θερινή τους κατασκήνωση

13318696_10209505624817012_1586991383_n

Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Άμφισσας στην Άνδρο!

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά Συστήματα προσκόπων επιλέγουν την Άνδρο για την εκπαιδευτική καλοκαιρινή κατασκήνωση τους.

 

Το 2014 το Βαρίδι φιλοξένησε στα μέσα Ιουλίου την 2η Αγέλη Λυκόπουλων Βύρωνα ενώ πέρσι το 2ο Σύστημα Προσκόπων Άμφισσας επέλεξε την Άνδρο για την Μεγάλη Καλοκαιρινή Δράση των Ανιχνευτών οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολλά όμορφα και ενδιαφέροντα μέρη του νησιού, να περπατήσουν στα υπέροχα μονοπάτια, να κολυμπήσουν στις εντυπωσιακές παραλίες, να περιηγηθούν στα μουσεία – αξιοθέατα, να συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και να πραγματοποιήσουν πολλές άλλες δράσεις.

tttt

Από την περσινή κατασκήνωση του 2ου Συστήματος Προσκόπων Άμφισσας

PicMonkey Collage2

Από την περσινή κατασκήνωση του 2ου Συστήματος Προσκόπων Άμφισσας

Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Άμφισσας έφυγε από την Άνδρο με τις καλύτερες εντυπώσεις δίνοντας μάλιστα την υπόσχεση ότι θα γνωστοποιήσει σε όλες τις προσκοπικές ομάδες τις χάρες του τόπου μας και την άψογη φιλοξενία που δέχθηκαν οι πρόσκοποι, ο Έφορος κ. Ευθύμιος Κουτσοχιώνης αλλά και οι βαθμοφόροι που συνόδευσαν τα παιδιά. 

PicMonkey Collage 3

Από την περσινή κατασκήνωση του 2ου Συστήματος Προσκόπων Άμφισσας

PicMonkey Collage4

Από την Κατασκήνωση της 2ης Αγέλης Λυκόπουλων Βύρωνα στο Βαρίδι τον Ιούλιο του 2014

Φέτος λοιπόν μάλλον η υπόσχεση έγινε πράξη κι έτσι τρία Προσκοπικά Συστήματα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν την θερινή κατασκήνωση τους στην Άνδρο.

Συγκεκριμένα από 1 έως 10 Ιουλίου η Άνδρος θα φιλοξενήσει στην Παλαιόπολη, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ζωγράφου (1η Ομάδα Προσκόπων Ζωγράφου), τη 2η Ομάδα Προσκόπων Ελληνικού-Αργυρουπόλως (Αθηνών) και την 7η Ομάδα Προσκόπων Αγίου Δημητρίου (Θεσσαλονίκης)! 

Συνολικά λοιπόν 40 παιδιά ηλικίας από 11 έως 15 ετών με 15 ενήλικες βαθμοφόρους θα κατασκηνώσουν στο κτήμα Λουκρέζη Παλαιόπολης, πραγματοποιώντας προσκοπικές δράσεις ενώ το πρόγραμμά τους θα επεκταθεί σε όλο το νησί. 

(Επιμέλεια κειμένου Αντριάνα Μπόθου)

Η Ανακοίνωση του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ζωγράφου

IMG_4343

Αγαπητοί φίλοι,

Έχουμε τη χαρά και τη τιμή να σας ανακοινώσουμε τα εξής:

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας αλλά και σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΣΕΠ (ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ), τμήμα του 1 ου Συστήματος Προσκόπων Ζωγράφου και συγκεκριμένα η 1η Ομάδα Προσκόπων Ζωγράφου, θα βρεθεί στο πανέμορφο, πολιτισμικό – πολιτιστικό και ιστορικό νησί της Άνδρου από 1/7/2016 έως και 10/7/2016 για την καλοκαιρινή εκπαιδευτική της κατασκήνωση!

Η κατασκήνωση αυτή, πέρα από τον καθαρά εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, αποτελεί ¨κομμάτι¨ και συνέχεια των διαφόρων επετειακών δράσεων/εκδηλώσεων μας, για τα 80 χρόνια λειτουργίας του Συστήματός μας (1936 – 2016)!

Εφέτος λοιπόν το Καλοκαίρι στην Άνδρο, θα το εορτάσουμε μαζί με άλλα δύο Αδελφά Προσκοπικά Συστήματα με τα αντίστοιχα τμήματά τους (Ομάδες Προσκόπων). Πρόκειται για τη 2η Ομάδα Προσκόπων Ελληνικού-Αργυρουπόλως (Αθηνών) και την 7η Ομάδα Προσκόπων Αγίου Δημητρίου (Θεσσαλονίκης)!

IMG_0451

Ένα σύνολο από σαράντα (40) παιδιά, ηλικίας από ένδεκα έως δεκαπέντε ετών, με τους Βαθμοφόρους τους – δεκαπέντε επιπλέον ενήλικα εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα από το ΣΕΠ, στελέχη – θα κατασκηνώσουν και θα φιλοξενηθούν στη περιοχή της όμορφης Παλαιόπολης (κτήμα Λουκρέζη)!

Οι Προσκοπικές τους δράσεις και το Προσκοπικό τους πρόγραμμα θα επεκταθούν σε όλο το εύρος της νήσου Άνδρου, ανακαλύπτοντας τα μοναδικά σε κάλλος μονοπάτια, θα επισκεφτούν τα ιδιαίτερα μουσεία, τα Ενετικά κάστρα, τις Μονές, το σπήλαιο ¨Φόρος¨, τους πανέμορφους καταρράκτες, θα γνωρίσουν τα υπέροχα χωριά και τις κατά τόπους παραδόσεις και ακόμα θα ανακαλύψουν τη μουσική και τη χορευτική παράδοση του νησιού!

Παράλληλα θα εκπαιδευτούν διαμορφώνοντας οι ίδιοι το κατασκηνωτικό τους χώρο, στήνοντας τις σκηνές, τις περιφράξεις, το μαγειρείο, το αναρρωτήριο, τους χώρους υγιεινής, τις Προσκοπικές τραπεζαρίες, τις Προσκοπικές πύλες και κάθε λογής άλλη Προσκοπική κατασκευή, σεβόμενοι πάντα το περιβάλλον αλλά και τη τοπική χλωρίδα και πανίδα!

Λίγα λόγια (γνωριμίας) για το Σύστημά μας…

IMG_4749

Το 1 ο Σύστημα Προσκόπων Ζωγράφου (έτος ίδρυσης 1936) αποτελεί ορόσημο και πηγή εκπαίδευσης, αλληλεγγύης, προσφοράς και πολιτισμού όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή του Ζωγράφου (Αθήνα) που εδρεύει, αλλά και όπου αλλού Πανελλαδικά έχει ζητηθεί ή εθελοντικά προσφερθεί η συμμετοχή του!

Χαρακτηριστικά, τα παρακάτω παραδείγματα:

– Κοινωνική προσφορά με εθελοντική εργασία και έμπρακτη βοήθεια στους πληγέντες συμπατριώτες μας, στους σεισμούς της Αταλάντης, του Αιγίου, της Καλαμάτας, της Κεφαλλονιάς, της Κορίνθου και της Πάρνηθας (Αττική).

– Επικουρική βοήθεια στη πυρόσβεση των πυρκαγιών των Νομών Ηλείας, Αττικής, Βοιωτίας και αλλού.

– Συμμετοχή σε αλλεπάλληλες δενδροφυτεύσεις καθαρισμούς και καλλωπισμούς αλσυλλίων, πάρκων & δασών ανά την Ελλάδα.

– Συμμετοχή σε αλλεπάλληλους καθαρισμούς παραλιών ή άλλων ιδιαίτερων περιβαλλοντικών χώρων της Αττικής ή άλλων νομών.

– Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, ολόκληρο το σύστημα ή και μεμονωμένα τμήματά του, υπήρξαν και είναι ενεργά μέλη, διαφόρων αναγνωρισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως το WWF, η GREENPEACE, η ΜΟΜ (Εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της φώκιας Monachus-Monachus) και στις δράσεις των τμημάτων του, έχουν κατά καιρούς συμπεριληφθεί εθελοντικές εργασίες στους εν λόγω οργανισμούς, όπως η εθελοντική εργασία της 1 ης Κοινότητας Ανιχνευτών Ζωγράφου στα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα Ζακύνθου & Αλοννήσου.

– Όλα τα ενήλικα μέλη του (Βαθμοφόροι) αποτελούν μια μόνιμη, ξεχωριστή ομάδα εθελοντών αιμοδοτών, προσφέροντας όποτε τους ζητηθεί ¨10’ λεπτά προσφοράς¨ στον συνάνθρωπο.

–  Διάφορες άλλες κοινωνικές προσφορές: συλλογή φαρμάκων, ρουχισμού, υπόδησης, ειδών πρώτης ανάγκης, σε συνεργασία με Πολιτιστικούς Συλλόγους, φορείς και Οργανισμούς όπως η ¨ Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού¨ (πρώην ΠΙΚΠΑ Πεντέλης), η ¨Κιβωτός του Κόσμου¨, τα ¨Παιδικά χωριά SOS¨, η ¨Στέγη Γερόντων¨, το ¨Χαμόγελο του Παιδιού¨ και άλλοι…

– Τέλος να αναφέρουμε ότι Το 1 ο Σύστημα Προσκόπων Ζωγράφου έχει λάβει επί σειρά ετών το έπαθλο ¨Μπενάκη¨, εύφημο μνεία από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για την πολυετή λειτουργία και προσφορά του, ¨Ευδόκιμης λειτουργίας¨ επίσης επί σειρά ετών και άλλες πολλές τιμητικές διακρίσεις από κοινωνικούς ή άλλους τοπικούς φορείς ανά την Ελλάδα!

– Σήμερα συνεχίζει τη κοινωνική προσφορά του αλλά και την εκπαίδευση παιδιών και στελεχών του με σεβασμό στην Ιστορία του, με περισσότερη όρεξη, με συγκεκριμένο σχέδιο & πλάνο, με όραμα, αλληλεγγύη, συνείδηση και ευθιξία όσο ποτέ άλλοτε, με στόχο να γίνει μέσα στο 2017 ένα από τα πρώτα πιστοποιημένα ¨ΠΡΩΤΥΠΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ¨ του ΣΕΠ, Πανελλαδικά!

Αγαπητοί φίλοι, θα ήταν ιδιαιτέρως τιμητικό για εμάς να παραβρεθείτε στη τελετή λήξης της Κατασκήνωσής μας (Πυρά Λήξης), το Σάββατο 9/7/2016 και ώρα 21:00΄ στον κατασκηνωτικό μας χώρο (κτήμα Λουκρέζη – Παλαιόπολη) και να συμμετάσχετε μαζί μας αφενός στις επετειακές δράσεις μας, αφετέρου να δείτε και να ανακαλύψετε μια Προσκοπική Κατασκήνωση!

*Εννοείτε ότι για οποιαδήποτε άλλη επίσκεψη στο χώρο μας, οποιαδήποτε άλλη ημέρα και ώρα, είστε ευπρόσδεκτοι και με χαρά θα σας υποδεχθούμε και θα σας ξεναγήσουμε, αρκεί να μην εμποδίζει η επίσκεψη σας το αμιγώς Προσκοπικό πρόγραμμα της ημέρας και των παιδιών (πχ απουσία λόγο ημερήσιας εκδρομής).

Για το λόγο αυτό παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στον αριθμό 6949404041 για να διευθετήσουμε πάσα λεπτομέρεια.

Με Προσκοπικούς χαιρετισμούς

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Δ.Α. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Και βίντεο από την «Πυρά» λήξης της 2ης Αγέλης Λυκόπουλων Βύρωνα

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!