Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Και ο ΟΓΑ αναμένεται να ενταχθεί στο ενιαίο Ταμείο – Τι γίνεται με τις εισφορών των αγροτών

oga-620x320

Στο νεοσύστατο ΕΦΚΑ πρόκειται να ενταχθεί και ο ΟΓΑ, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, η σθεναρή άρνηση των δανειστών να δεχτούν τη συγκεκριμένη παρέμβαση, αναγκάζει το υπουργείο Εργασίας να επιστρέψει στον αρχικό του σχεδιασμό, που περιλαμβάνει ενσωμάτωση όλων των Φορέων Κύριας Ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, χωρίς εξαιρέσεις, άρα και με τη συμμετοχή του ΟΓΑ.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται να διαφώνησαν και με την εφαρμογή δύο κατηγοριών ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες, μία στο 20%, όπως και για όλους τους άλλους ασφαλισμένους και μία στο 16%, με ανάλογα χαμηλότερες όμως παροχές, δηλαδή, συντάξεις. Εκτός ΕΦΚΑ αναμένεται να μείνουν μόνο οι παροχές του ΟΓΑ που είναι προνοιακού χαρακτήρα, όπως και οι αντίστοιχες αρμοδιότητες στο ΝΑΤ.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του 20% του αγροτικού εισοδήματος, θα γίνει σταδιακά, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών. Αυτό σημαίνει ότι από το σημερινό 7%, θα προκύψει αρχικά αύξηση στο 10%, που θα αφορά το διάστημα εισφορών από την 1η Ιουλίου 2016 έως και 31η Δεκεμβρίου 2016.

Στη συνέχεια, το 2017 η εισφορά θα ανέλθει στο 14%, θα φτάσει στο 16% το 2018, στο 18% το 2019 και στο 19% το 2020, με στόχο από το 2021 και μετά να οριστικοποιηθεί στο 20%. Ως αντιστάθμισμα στην άρνηση των θεσμών για επιβολή κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς 16%, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται τρόπο για να εξισορροπήσουν τις απώλειες για τα αγροτικά εισοδήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα θα ισούται με το 70% του κατώτατου μισθού και όχι με το 80% όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Αυτό σημαίνει ότι η κατώτατη εισφορά ορίζεται στα επίπεδα των 82 ευρώ το μήνα, δηλαδή λιγότερα από τα 93,7 ευρώ που ήταν με την προηγούμενη παραδοχή.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!