Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Κοινωφελής: Oι εκλογές επισπεύδουν την πρόσληψη 52.818 ανέργων – Όλο το χρονοδιάγραμμα

koinofelis-ergasia-620x320

Συν… εκλογές και χείρα κίνει. Η είσοδος της χώρας από ώρα σε ώρα σε ολοένα και πιο προεκλογικούς ρυθμούς λύνει τα χέρια των αρμοδίων στο Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, επισπεύδοντας, μεταξύ άλλων, και τα εμπροσθοβαρή προγράμματα του ΕΣΠΑ, το «βαρύτερο» εκ των οποίων δεν είναι άλλο από εκείνο της «κοινωφελούς» απασχόλησης 52.818 (τελικά) ανέργων έως 29 χρονών σε υπηρεσίες των δήμων, των περιφερειών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει η δημόσια πρόσκληση από το ΑΣΕΠ, μετά την έγκριση των εν λόγω θέσεων εργασίας πεντάμηνης απασχόλησης.

Από τον ΟΑΕΔ εκτιμούν πως οι προκηρύξεις για τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα.

Αμέσως μετά την προκήρυξη θέσεων, δηλαδή γύρω στα μέσα Γενάρη, θα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους (βάσει κριτηρίων που περιγράφονται παρακάτω).

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες και,έπειτα θα δοθούν λίγες μέρες για πιθανές ενστάσεις.

Η  πλήρωσή των θέσεων κοινωφελούς απασχόλησης θα έχει γίνει το αργότερο σε δύο μήνες, δηλαδή έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015.

Συνεπώς οι πάνω από 50.000 νέοι οι οποίοι θα απασχοληθούν περίπου στο χρονικό διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου του 2015. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης είναι το τρίτο κατά σειρά που «τρέχει» μετά την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα.

Οι ωφελούμενοι θα προσληφθούν για πέντε μήνες με πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη, ενώ η αμοιβή των ωφελουμένων είναι 519 ευρώ μεικτά για τους νέους έως 25 ετών και 586 ευρώ μεικτά για τους νέους άνω των 25 ετών.

Βαρέα και ανθυγιεινά 

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr θα δοθούν ένσημα βαρέων και ανθυγιεινών σε όσους εργαστούν στον κλάδο της καθαριότητας, ενώ όσοι εργαστούν σε θέσεις μηχανικών θα ασφαλιστούν στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (κλάδος ΤΣΜΕΔΕ).

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014- 2015» και είναι στοχευμένη σε κοινωνικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, κυρίως μακροχρόνιους ανέργους και νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος τους, όπως επισημαίνεται από το υπ. Εργασίας.

Απευθύνεται περισσότερο σε ανέργους χαμηλών προσόντων καθώς από το σύνολο των προσφερομένων θέσεων, 38.200 προορίζονται για αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, ΤΕΕ και ΙΕΚ και τις υπόλοιπες 14.353 θέσεις θα τις μοιραστούν πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι ωφελούμενοι, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

  1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
  2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

3.εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

  1. άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.
  2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

Οι αποφάσεις  του υπ. Εργασίας προβλέπουν ότι στις οκτώ περιφέρειες σύγκλισης θα προσληφθούν με τα πεντάμηνα 22.237, ενώ στις τρεις περιφέρειες σταδιακής εξόδου θα προσληφθούν 26.269 άνεργοι. Στις οκτώ περιφέρειες σύγκλισης, δηλαδή στις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή υστέρηση στην Ελλάδα περιλαμβάνονται, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία, οι Ιόνιοι Νήσοι, η Κρήτη, η Πελοπόννησος, το Βόρειο Αιγαίο.

Στις τρεις περιφέρειες σταδιακής εξόδου της χώρας, όπου εμφανίζεται χαμηλή απασχόληση και υψηλή ανεργία, συμπεριλαμβάνονται: η Αττική, η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!