Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

«Κήποι ανάμεσα»… Έκθεση ζωγραφικής Ιόλης Ξιφαρά στην Ερμούπολη

XIFARA

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016, στις 20.30, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής «Κήποι ανάμεσα» της Ιόλης Ξιφαρά, στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάττη, στο Δημαρχείο Ερμούπολης, Πλατεία Μιαούλη, Σύρος, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουλίου 2016 και θα είναι ανοιχτή από Δευτέρα ως Παρασκευή 11.00 – 14.00 και Δευτέρα  και Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο 19.00 – 22.00.

Η έκθεση είναι η πρώτη μεγάλη ατομική της ζωγράφου μετά το 2013 και αποτελεί προϊόν πολυετούς εργασίας και προβληματισμού. Οι κήποι της Ιόλης Ξιφαρά βρίσκονται ανάμεσα στον ουρανό και τη γη, ανάμεσα στο απτό και το συμβολικό, ανάμεσα στην ελπίδα και την αβεβαιότητα:

«Κόσμοι ανάμεσα, μια χώρα ανάμεσα, κήποι ανάμεσα, μια και οι κήποι είμαστε εμείς».

Για τον κατάλογο της έκθεσης έχει γράψει ο διεθνούς φήμης Έλληνας ζωγράφος Αλέκος Φασιανός: «Η Ιόλη Ξιφαρά ζωγραφίζει κήπους. Κήπους που έχουν ζώα, ανθρώπους, φυτά, πουλιά, όλα συνυπάρχουν, μέσα σε μια χρωματιστή πανδαισία. Η Ξιφαρά έχει χρωματική ικανότητα και μια χρωστική ουσία που σε μαγεύει».

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη επισημαίνει ότι «οι πολυδιάστατες εννοιολογικές αναφορές στο έργο της Ιόλης Ξιφαρά παραπέμπουν σε πανάρχαιους μύθους, αλλά και σε δοξασίες και παραδόσεις των νεώτερων χρόνων. Παρόλα αυτά, η σημασιολογική διάσταση του έργου της δεν επιβαρύνεται με περιττές ζωγραφικές αναφορές, αλλά περιορίζεται σε ελάχιστους θεματικούς υπαινιγμούς. Ενεργοποιεί έτσι τη φαντασία του θεατή και, μεταφέροντάς τον σε «άχρονους χρόνους», τον αφήνει ελεύθερο να εκλάβει και να ερμηνεύσει το έργο της, όπως ο ίδιος το επιθυμεί».

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Ιόλη Ξιφαρά. Βιογραφικό σημείωμα.                                                                                          1/2                                                     

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Αποφοίτησα από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί δέχτηκα την πρώτη ενθάρρυνση να ακολουθήσω καλλιτεχνική σταδιοδρομία από τον καθηγητή των τεχνικών Τάσο Μουζάκη. Η καθοριστική στιγμή που αποφάσισα να γίνω ζωγράφος ήταν όταν γνώρισα τη ζωγράφο και γλύπτρια Βάνα Ξένου. Παρακολούθησα το φροντιστήριο σχεδίου του Βρασίδα Βλαχόπουλου, του Τάσου Ρήγα και του Νίκου Στέφου, και διδάχτηκα την τεχνική της βυζαντινής ζωγραφικής από τον Δημήτρη Φώτου και τον Κώστα Αργύρη. Από το 1989 ως το 1994 σπούδασα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα στα εργαστήρια του Χρόνη Μπότσογλου και του Δημήτρη Μυταρά. Το 1990, 1991, και το 1992 έλαβα το αριστείο εργαστηρίου. Το 1992-1993 σπούδασα στην École Nationale Superieur des Beaux-Arts στο Παρίσι όπου έμαθα την τεχνική της νωπογραφίας (φρέσκο). Εκτός από την επίσημη εκπαίδευση μαθήτευσα για πολλά χρόνια δίπλα στον Αλέκο Φασιανό.

Έχω κάνει πολλές προσωπικές εκθέσεις και έχω συμμετάσχει σε πολλές συλλογικές. Εμπνέομαι κυρίως από τη φύση, τη μουσική, τον έρωτα, από οτιδήποτε το υψηλό στη ζωή. Η ανθρώπινη μορφή, τα λουλούδια, τα πουλιά, οι άγγελοι είναι θέματα που επανέρχονται διαρκώς στη ζωγραφική μου. Ζωγραφίζω ελαιογραφία, ακουαρέλα και νωπογραφία (φρέσκο). Δίνω μεγάλη σημασία στο υλικό. Πιστεύω ότι η φωτογραφία δεν αποδίδει πιστά την ζωγραφική. Πολύ συχνά ζωγραφίζω σε χρυσό βάθος, κατά τη βυζαντινή παράδοση. Με εμπνέει η ζωή, αλλά αναζητώ πάντοτε το πνευματικό πίσω από τα αντικείμενα.

Πίνακές μου βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2010 συνεργάζομαι με την Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα.

Ιόλη Ξιφαρά. Εκθέσεις.                                                                                                                                                                                                                                       

Διεθνείς εκθέσεις

2007 “Pathways of Greek Painting”, Διεθνές Σπίτι της Μουσικής  (“Dom Musik”), Μόσχα. Επιμελήτρια Αθηνά Σχινά.

2013 «Κ.Π. Καβάφης: «Ωραία λουλούδια κι άσπρα ως ταίριαζαν πολύ» Ευρωπαϊκό πολιτιστικό κέντρο Δελφών, Δελφοί. Επιμελητής Τάκης Μαυρωτάς.

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή)

1993 Γκαλερί Έκφραση

1993 Γκαλερί Αγκάθι

1994 Γκαλερί Έκφραση

1994 Έκθεση τελειοφοίτων ΑΣΚΤ, Εθνική Πινακοθήκη.

Ατομικές εκθέσεις (επιλογή)

1995 Γκαλερί Έκφραση, Γλυφάδα

1997 Γκαλερί Αδάμ, Αθήνα

2000 Γκαλερί Υδρότεχνον, Μύκονος

2001 Γκαλερί Μεταμόρφωση, Αθήνα

2004 Mommy’s Bar, Αθήνα

2005 Γκαλερί Iρις, Αθήνα

2008 Γκαλερί “Beyond Art”, Aθήνα

2011 Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα (με τον Γιώργο Χαδούλη)

2013 Γκαλερί “S.A. art gallery”, Κέα

Πρόσφατες συμμετοχές

2015 Ιούνιος “Art Athina” Διεθνής έκθεση ζωγραφικής (Συμμετοχή με την Γκαλερί Σκουφά)

2015 Δεκέμβριος – 2016 Φεβρουάριος FEK + ART Εθνικό Τυπογραφείο

2016 Μάρτιος –Απρίλιος  «Οψάριον» ομαδική έκθεση Τεχνοζώρος/Βαρούλκο

Τρέχουσες εκθέσεις

2016 Μάιος – Οκτώβριος  “ Art Archives” Μουσείο Κρεσόβ, Λουμπατσόβ (Muzeum Kresów w Lubaczowie Lubaczow), Πολωνία (ομαδική έκθεση).

2016 Ιούνιος –Ιούλιος «Κήποι ανάμεσα…» Αίθουσα Τέχνης Βάττη, Ερμούπολη, Σύρος (ατομική έκθεση).

Προσεχείς εκθέσεις

2016 Ιούλιος – Οκτώβριος «Πλόες» Ίδρυμα Κυδωνιέως, Άνδρος (ομαδική έκθεση).

iolixifara@gmail.com

https://el-gr.facebook.com/pages/Ioli-Xifara/276083112445128

Ιόλη Ξιφαρά, Κήποι ανάμεσα.

Αποσπάσματα από τα κείμενα του καταλόγου της έκθεσης.

Η Ιόλη Ξιφαρά ζωγραφίζει κήπους. Κήπους που έχουν ζώα, ανθρώπους, φυτά, πουλιά, όλα συνυπάρχουν, μέσα σε μια χρωματιστή πανδαισία. Η Ξιφαρά έχει χρωματική ικανότητα και μια χρωστική ουσία που σε μαγεύει. Γιατί το χρώμα στη ζωγραφική έχει πρωτεύουσα αξία. Είναι κάτι το αναγκαίο για να προκαλεί ευχαρίστηση στον θεατή.

[…]

Αλέκος Φασιανός, ζωγράφος.

Η Ιόλη Ξιφαρά με τα «εδεμικά» της έργα ζωγραφίζει τόπους μέσα σε ένα ποιητικό μυστήριο […] οι ονειρικοί αυτοί κήποι, γεμάτοι με πολύχρωμα λουλούδια, ζευγάρια, πουλιά, μας προξενούν επιθυμίες για συναισθήματα, όνειρα, ευτυχία. Ο χρωματικός πλούτος, η ένταση των αποχρώσεων και τα καθαρά περιγράμματα ενεργοποιούν τις αισθήσεις μας σε ένα αέναο παιχνίδισμα ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών απολαύσεων.

Γιώργος Αλτουβάς, Επιτροπή εικαστικών Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η τόλμη στη χρήση των χρωμάτων και η απόδοση του εκτυφλωτικού φωτός ίσως να είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του έργου της Ιόλης Ξιφαρά. Παντού υπάρχει ρυθμός, κίνηση, φως […].

Οι πολυδιάστατες εννοιολογικές αναφορές στο έργο της παραπέμπουν σε πανάρχαιους μύθους, αλλά και σε δοξασίες και παραδόσεις των νεώτερων χρόνων. Παρόλα αυτά, η σημασιολογική διάσταση του έργου της δεν επιβαρύνεται με περιττές ζωγραφικές αναφορές αλλά περιορίζεται σε ελάχιστους θεματικούς υπαινιγμούς. Ενεργοποιεί έτσι τη φαντασία του θεατή και, μεταφέροντάς τον σε «άχρονους χρόνους», τον αφήνει ελεύθερο να εκλάβει και να ερμηνεύσει το έργο της, όπως ο ίδιος το επιθυμεί.

[…]

Χωρίς καμία προσαρμογή σε κανόνες, πρότυπα ή στερεότυπα, παρά μόνον σε αυτά της εσωτερικής της αισθητικής και καλλιτεχνικής παρόρμησης, η ζωγραφική της Ιόλης Ξιφαρά φέρει  ιδιαίτερη μνημική βαρύτητα και έντονα συναισθηματικά στοιχεία.

Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης.

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!