Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα σενάρια πρόωρων εκλογών και τα προαπαιτούμενα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Τα σενάρια που θέλουν πολιτικές εξελίξεις ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα αλλά και εκείνων που επιμένουν ότι οι εκλογές δεν αποτελούν το απόλυτο κακό, καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Εκτός όμως από την σεναριολογία η κυβέρνηση θα δεχτεί πίεση σε δύο ακόμη επίπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει με την τρόικα που δείχνει να πιέζει για τα προαπαιτούμενα αλλά ακόμη και για τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών που προετοιμάζει η κυβέρνηση και το δεύτερο είναι οι εσωτερικές διαφωνίες ανάμεσα σε υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σαμαράς και Βενιζέλος θα συναντηθούν σήμερα ή και αύριο πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να συζητήσουν και τα της διαπραγμάτευσης αλλά και για να κλέισουν τα ενδοκυβερνητικά μέτωπα. Το βασικότερο μέτωπο είναι αυτό που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενιαίο μισθολόγιο.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο newpost ότι «οι τροϊκανοί δεν θα το τραβήξουν στα άκρα». Αυτή η φράση απηχεί τις προσδοκίες της Αθήνας σε αυτό το τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης που είναι η συμφωνία κυρίως στο θέμα των ληξιπρόθεσμων δόσεων αλλά και του ασφαλιστικού, των εργασιακών με την ισχύ του λοκ αουτ τις απολύσεις και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Εάν οι προσδοκίες της Αθήνας μετουσιωθούν σε πράξη τότε η διαπραγμάτευση βαίνει προς την ολοκλήρωση και μάλιστα με θετικό πρόσημο, γεγονός που κατευνάζει τα πνεύματα και στο ενδοκυβερνητικό μέτωπο.

Στο εσωτερικό, η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει αντικείμενο πέραν της διαπραγμάτευσης τις ενδοκυβερνητικές κόντρες. Εδώ ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να κρατήσει μια σκληρή στάση απέναντι στις κινήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και θα ζητήσει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο οι όποιες διαφωνίες να λύνονται σε επίπεδο Μαξίμου και όχι μέσω τηλεοράσεων και ραδιοφώνων.

Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να εγκαινιάσει τις επόμενες ημέρες μια επικοινωνιακή καταιγίδα από την οποία δεν περισσεύει κανείς, που αντικείμενό της θα έχει να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η ένταξη στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης δεν σημαίνει νέο πρόγραμμα και νέο μνημόνιο και επομένως δεν συνεπάγονται νέα μέτρα ή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Πηγή: http://newpost.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!