Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Κλιμακωτά το άνοιγμα της αγοράς – Οι πιθανές ημερομηνίες και οι ενστάσεις των ειδικών

Μπορεί κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας, όπως οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι, να μην αυτοί που περίμεναν οι επιστήμονες μετά από ένα μήνα lockdown, όμως -όπως όλα δείχνουν- το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς είναι πια αποφασισμένο ενόψει Χριστουγέννων.

Ο πυρετός των επαφών και των τηλεδιασκέψεων υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποσκοπούν στην οριστικοποίηση με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια των βημάτων που θα γίνουν, το μέγεθος των οποίων -όπως έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός- θα είναι μικρό, αλλά θα υπηρετεί την αδήριτη ανάγκη της ασφάλειας.

Πάντως, αρκετοί είναι οι λοιμωξιολόγοι που εκφράζουν την ανησυχία και τις ενστάσεις τους ως προς τον τρόπο ανοίγματος της αγοράς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά το «ποδαρικό» των εποχικών καταστημάτων που ανοίγουν στις 7 Δεκεμβρίου, παίρνουν σειρά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, σηκώνοντας πιθανώς ρολά την ερχόμενη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, με το άνοιγμα της αγοράς να γίνεται κλιμακωτά.

Στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία, καθώς βρίσκονται ψηλά στη λίστα των καταστημάτων που προηγούνται.

Στη συνέχεια και αν όλα πάνε βάσει σχεδιασμού, γύρω στις 18 Δεκεμβρίου υπολογίζεται να ανοίξουν και όλα τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα, κεντρικά ή συνοικιακά. 

Κλιμακωτά το άνοιγμα

Στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σχετικά με το πώς προβλέπεται να γίνει το άνοιγμα της αγοράς.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα βιβλιοπωλεία και το λιανικό εμπόριο θα ανοίξουν νωρίτερα από την εστίαση. Το πότε θα ανοίξει το καθετί και τι επίδραση θα έχει στη διασπορά του ιού θα πρέπει να το δούμε».

Οι ειδικοί αναμένουν αυτή την εβδομάδα που είναι κρίσιμη για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει ο εμβολιασμός. «Νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση όλες και όλοι να εμβολιαστούμε γιατί θέλουμε να τελειώσει αυτή η υπόθεση και να επανέλθουμε στην κανονικότητα» είπε, συμπληρώνοντας πως ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για μια οικονομία είναι η οικονομία-φυσαρμόνικα.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναμένει να δει την εξέλιξη των κρουσμάτων και τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων ώστε στη συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις.

Πηγή: https://www.in.gr


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!