Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Κολοκυθιά ή εφαρμογή, τήρηση και έλεγχος των διεθνών προδιαγραφών για το ΧΥΤΥ Άνδρου;

10151300_1376761632607459_6145636794783113911_n

Του Φαίδωνα Βασιλειάδη

Ιατρού – Χειρούργου

Παρακολουθώντας τον τελευταίο καιρό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δημοσιεύσεις σχετικά με τον ΧΥΤΥ, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου, σχετικά με το θέμα.

Αν υπάρχει ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί την Άνδρο για χρόνια, αυτό είναι το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους, ότι η περίοδος των ανεξέλεγκτων χωματερών και των πρόχειρων λύσεων, έχει τελειώσει.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων δεν έχουν καμία σχέση με τις παλιές χωματερές τύπου Σταυροπέδας.  (Χώροι Ανεξέλεγκτης Ρίψης Απορριμάτων).

Αν δεν βρούμε και δεν δρομολογήσουμε λύση, τα σκουπίδια θα μείνουν στους δρόμους και θα καταλήγουν πάλι στα ρέματα και τα ποτάμια μας.

Δεν κινδυνεύει κανείς από την δημιουργία ΧΥΤΥ , με αυστηρά επιστημονικά και περιβαλλοντικά κριτήρια ,  που ορίζονται από ειδικούς. Κινδυνεύουμε όμως  ΟΛΟΙ από την ανεξέλεγκτη και χωρίς επεξεργασία απόρριψη των απορριμμάτων!

Η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διχασμού του νησιού ούτε πεδίο άσκησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Είναι δεδομένο ότι ΜΙΑμόνο περιοχή του νησιού θαείναιαυτή που θα αποτελέσει την επιλογή για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ. Η διαχείριση των απορριμμάτων-υπολειμμάτων δεν μπορεί να γίνει εκτός του νησιού.

Υπάρχουν ειδικοί αλλά και διαδικασίες για την επιλογή του χώρου “οδηγούμενοι” βάση διεθνών standards και προδιαγραφών.

Είναι απολύτως σεβαστές οι ανησυχίες των πολιτών αλλά και απολύτως ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και όλοι οι όροι προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο Δήμαρχος κ.Σουσούδης δείχνει για πρώτη φορά ότι ο Δήμος Άνδρου είναι αποφασισμένος να λύσει το πρόβλημα. Να αφήσει στην άκρη το πολιτικό κόστος και τις σκοπιμότητες, που μετέθεταν την επίλυση του προβλήματος στο μέλλον.

Γιατί πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Η Άνδρος τόσα χρόνια έμεινε πίσω γιατί δεν έπαιρνε αποφάσεις.

Η Άνδρος τα τελευταία χρόνια δυσφημίζεται στα ΜΜΕ για το θέμα των σκουπιδιών, δημιουργώντας  αρνητική εικόνα για το νησί.

Μας προσπέρασαν άλλα νησιά γιατί εμείς παραμέναμε άβουλοι και απαθείς, δεν αναλαμβάναμε την ευθύνη μιας απόφασης.

Το Σάββατο, στο δημοτικό συμβούλιο,δεν θα πάρουν την απόφαση για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ οι δημοτικοί σύμβουλοι. Θα πρέπει να την πάρουμε όλοι οι Ανδριώτες. Όλοι θα πρέπει ναμοιραστούμε την ευθύνη αυτής της απόφασης.Δεν είμαστε οι από δώθενες και οι από κείθενες. Είμαστε ΟΛΟΙ μαζί!

Για να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα των σκουπιδιών.

Στους συμπατριώτες μας που αντιδρούν, οφείλουμε να τους δώσουμε πειστικές διαβεβαιώσεις και απαντήσεις. Είναι δεδομένες οι αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές για την εκτέλεση του έργου αλλά και για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ. Τέτοιοι χώροι λειτουργούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στην Ευρώπη, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Πρέπει όμως να πάμε ακόμα παρακάτω για να καταλάβουν όλοι ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Τι εννοώ;

Εννοώ ότι κατά την εκτέλεση του έργου αλλά και τη λειτουργία του ΧΥΤΥ θα πρέπει να διεξάγονται διαρκείς έλεγχοι – περισσότεροι και από αυτούς που έτσι κι αλλιώς θα γίνουν – από το ΤΕΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Σε αυτούς τους ελέγχους θα πρέπει να ζητήσουν να μετέχουν και εκπρόσωποι των συμπατριωτών μας που τώρα αντιδρούν.

Μόνο έτσι η Άνδρος θα πάει μπροστά.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!