Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Κολπική μαρμαρυγή: όσα πρέπει να γνωρίζετε!

 

kolpiki-marmarigi

Η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ)  χαρακτηρίζεται από χαοτικά, αποδιοργανωμένη ηλεκτρική δραστηριότητα στους άνω κοιλότητες της καρδιάς. Όταν συμβεί ΚΜ, οι άνω κοιλότητες της καρδιάς (κόλποι) κινούνται γρήγορα και ακανόνιστα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα. Αν και αυτή η διαταραχή του καρδιακού ρυθμού δεν είναι απειλητική για τη ζωή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος του εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας σε ορισμένους ασθενείς

Πώς γίνεται η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής;

Ένας καρδιολόγος μπορεί να εντοπίσει μια καρδιακή αρρυθμία, ελέγχοντας το σφυγμό σας ή ακούγοντας την καρδιά σας με ένα στηθοσκόπιο, όμως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την ανίχνευση και την επιβεβαίωση της παρουσίας ΚΜ. Αν η ΚΜ έρχεται και φεύγει κατά διαστήματα (συνήθως ονομάζεται παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή), μπορεί να είναι απαραίτητο να χρειαστεί η τοποθέτηση  Holter  ρυθμού για να  εντοπιστεί η ΚΜ.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με κολπική μαρμαρυγή

Η ΚΜ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια κόπωση εως δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια και αίσθημα παλμών. Δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι  δεν βιώνουν συμπτώματα. Σε πολλούς ασθενείς, τα συμπτώματα σχετίζονται με την καρδιακή συχνότητα. Αν τα φάρμακα επιβραδύνουν αποτελεσματικά τη συχνότητα, τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Άλλοι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα, ακόμη και αν η καρδιακή δεν είναι γρήγορη. Μερικές φορές, τα συμπτώματα οφείλονται σε χαμηλή καρδιακή συχνότητα. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με ΚΜ απαριθμούνται στον Πίνακα.

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Δύσπνοια
  • Κούραση
  • Αδυναμία
  • Ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή, ή πόνος κατά την άσκηση
  • Αίσθημα παλμών
  • Ζάλη
  • Πόνος στο στήθος ή / και δυσφορία
  • Καρδιακή ανεπάρκεια

Ποιος εμφανίζει κολπική μαρμαρυγή;

Τα αίτια της ΚΜ δεν είναι πάντοτε σαφή, και οι πιθανές αιτίες είναι ακόμη υπό έρευνα. Σε ορισμένους ασθενείς, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οφείλεται σε αποδιοργανωμένα ηλεκτρικά κύματα που κυκλοφορούν στον κόλπο. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί από ένα και μόνο ηλεκτρικό σημείο που βρίσκεται συνήθως σε μία από τις πνευμονικές φλέβες στον αριστερό κόλπο. Ένας αριθμός από ιατρικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν ΚΜ, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του θυρεοειδούς (συνήθως υπερθυρεοειδισμός), μη ρυθμιζόμενης υπέρτασης, βαλβιδικής καρδιακής νόσου, στεφανιαίας νόσου, και  συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Μερικά άτομα αναπτύσσουν ΚΜ για μη προσδιορίσιμο λόγο και απουσία οποιασδήποτε άλλης καρδιακής νόσου.

Αντιπηκτική αγωγή

Η ΚΜ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος στους κόλπους ως αποτέλεσμα της ανώμαλης ροής του αίματος μέσω των κόλπων. Όταν οι κόλποι δεν αντλούν αποτελεσματικά  το  αίμα, το αίμα μπορεί να παραμένει  στους κόλπους, σαν μια στάσιμη λίμνη νερού. Ο θρόμβος αίματος που σχηματίζεται  μπορεί να ταξιδέψει στον εγκέφαλο ή την καρδιά, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Νέοι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή  έχουν χαμηλό κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται σε ηλικιωμένους ασθενείς και σε εκείνους που έχουν άλλες καρδιολογικές παθήσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, υψηλή αρτηριακή πίεση, και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ένας τρόπος για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στο αίμα είναι η αραίωση του αίματος με ένα φάρμακο που μειώνει την πήξη. Αυτή γίνεται με την αντιπηκτική αγωγή. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν την ασπιρίνη και την βαρφαρίνη  . Αρκετές κλινικές μελέτες  έχουν δείξει ότι η αντιπηκτική αγωγή με βαρφαρίνη μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Η Βαρφαρίνη λαμβάνεται καθημερινά από το στόμα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα φάρμακα, η δόση της βαρφαρίνης ρυθμίζεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης ΙΝR στο αίματος. Ως εκ τούτου, η δόση μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να παρακολουθείται το INR (τουλάχιστον μία φορά το μήνα για τους περισσότερους ασθενείς) για να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο της βαρφαρίνης είναι σε αποτελεσματικά επίπεδα. Εάν το INR είναι πολύ χαμηλό δεν θα μπορεί να αναχαιτιστεί η δημιουργία θρόμβων, και εάν το INR είναι πολύ υψηλό, υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας.

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής

Η διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των ατόμων ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου όπως η υποκείμενη καρδιακή πάθηση, η ηλικία, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή. Υπάρχουν δύο στρατηγικές θεραπείας: ο έλεγχος του ρυθμού της καρδιάς και ο έλεγχος της καρδιακής συχνότητας με  τη χρήση φαρμάκων. Τα αντιπηκτικά θα πρέπει να χορηγούνται σε όλους τους ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Έλεγχος της καρδιακής συχνότητας

Κατά τη διάρκεια της ΚΜ, οι κόλποι χτυπάνε γρήγορα και ακανόνιστα, συχνά  περισσότερο από 350 έως 500 φορές ανά λεπτό. Οι παλμοί μεταδίδονται στις κοιλίες μέσω μιας ηλεκτρικής γέφυρας που ονομάζεται κολποκοιλιακός (AV) κόμβος. Ευτυχώς, ο κόμβος αυτός επιβραδύνει τη μετάδοση πολλών από αυτά τα ερεθίσματα. Ωστόσο, η κοιλιακή συχνότητα μπορεί  να είναι αρκετά ταχεία (πάνω από 100 παλμούς ανά λεπτό) και, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας. Ο έλεγχος του ρυθμού είναι πολύ σημαντικός. Φάρμακα όπως β-αποκλειστές, αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, και δακτυλίτιδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αργή μετάδοση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων μέσω του κόμβου AV για να διατηρηθεί η καρδιακή συχνότητα, λιγότερο από 80 παλμούς ανά λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας.

Έλεγχος Καρδιακού Ρυθμού : Η διατήρηση ενός κανονικού ρυθμού

Αποκατάσταση ενός φυσιολογικού καρδιακού παλμού συχνά επιχειρείται για εκείνα τα άτομα με συμπτωματική AF. Τα φάρμακα  ονομάζονται αντιαρρυθμικά φάρμακα και χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον κόλπο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει επεισόδια ΚΜ. Εάν η ΚΜ είναι επίμονη και δεν σταματά από μόνη της, ηλεκτρική ανάταξη μπορεί να γίνει για να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός ρυθμός.

Τρόπος ζωής και κολπική μαρμαρυγή

Διατροφή

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής, ιδιαίτερα αν κάποιος που λαμβάνει βαρφαρίνη. Υπάρχουν πολλά είδη τροφίμων, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ορισμένα φυτικά έλαια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ Το ήπαρ χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Κ για να φτιάξει τους παράγοντες πήξης που εμποδίζουν την υπερβολική αιμορραγία. Η κατανάλωση τροφίμων με βιταμίνη Κ μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα INR. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.Το αλκοόλ και η καφεΐνη  θα πρέπει να αποφεύγονται.Θα πρέπει να παρακολουθείται πίεση του αίματος και της χοληστερόλης. Ακολουθήστε μια χαμηλή σε περιεκτικότητα  νάτριο και χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα. Το αλάτι θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, ιδιαίτερα από όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Η χρήση των υποκατάστατων άλατος ή φρέσκα βότανα συνιστάται.Σταματήστε το κάπνισμα. Η νικοτίνη μπορεί να επιδεινώσει  την ΚΜ.

Φάρμακα

Φάρμακα, όπως ρινικά σπρέι  περιέχουν ουσίες που μπορεί να επιδεινώσουν την ΚΜ και πρέπει επομένως να χρησιμοποιούνται με προσοχή . Ομοίως, ορισμένα βότανα μπορεί να περιέχουν διεγερτικά που μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού.

Διαχείριση αντιπηκτικής αγωγή με βαρφαρίνη

Τα περισσότερα αντιβιοτικά παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό της βαρφαρίνης. Ως εκ τούτου, η δοσολογία της βαρφαρίνης θα πρέπει να ρυθμίζεται  με προσεκτική παρακολούθηση του INR.

Οι πολυβιταμίνες μπορεί επίσης να αλληλεπιδρούν με τη βαρφαρίνη και μπορεί να απαιτείται προσαρμογή της δόσης της βαρφαρίνης. Το πολυβιταμινούχο σκεύασμα θα πρέπει να λαμβάνεται σε σταθερή βάση για να αποφευχθούν οι διακυμάνσεις στο επίπεδο του INR

Άσκηση και φυσική δραστηριότητα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική. Πριν αρχίσετε οποιαδήποτε άσκηση ρουτίνας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να καθορίσει ποιο θα ήταν ένα ασφαλές και λογικό επίπεδο δραστηριότητας . Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων:

  • Βοηθά τη διατήρηση μιας θετικής, αισιόδοξης διάθεσης.
  • Ρυθμίζει τους βιολογικούς ρυθμούς, βοηθώντας τον καλό ύπνο τη νύχτα.
  • Βοηθάει τον ελέγχο του βάρους.

Οι ασθενείς που χρειάζονται φάρμακα για να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό τους μπορεί να διαπιστώσουν ότι ο καρδιακός ρυθμός τους δεν αυξάνεται όσο περιμένουν με την άσκηση. Αυτή η παρατήρηση συνήθως δείχνει ότι τα φάρμακα κάνουν καλή δουλειά για τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας. και τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης θα εξακολουθούν να συμβαίνουν.

                                                                            Καλλιόπη  Γκουντή

                                                                                        Καρδιολόγος

                                                                                       Χώρα Άνδρου

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!