Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Κορονοϊός: Οι «γιατροί με τα φουσκωτά» σε ειδική αποστολή στην άγονη γραμμή

Ποιοι είναι οι εθελοντές ιδιοκτήτες σκαφών που μαζί με κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα αποπλεύσουν τη Δευτέρα για Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο, προκειμένου να γίνουν τεστ COVID-19 στους ευπαθείς νησιώτες
Τα χαράματα της Δευτέρας, 25 Μαϊου, τέσσερα ιδιωτικά φουσκωτά σκάφη της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Σύμπλευση», με συνολικά 20 επιβαίνοντες, θα βάλουν πλώρη από το Λαύριο και θα χαράξουν ρότα για ΜήλοΚίμωλοΦολέγανδρο και Σίκινο, σε μια ειδική υγειονομική αποστολή. Εκτός από τους γιατρούς της εθελοντικής ομάδας θα επιβαίνουν στελέχη και γιατροί του ΕΟΔΥ, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό σε ευπαθείς ομάδες στα τέσσερα νησιά της άγονης γραμμής. Οι πλωτές ομάδες θα επιστρέψουν στην Αττική την Τρίτη, μαζί με τα δείγματα, τα οποία θα προωθηθούν προς ανάλυση στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή αποστολή, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΟΔΥ με την εθελοντική οργάνωση, η οποία έχει εμπειρία ετών στην υγειονομική υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων σε απομονωμένα και ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Στα τέσσερα νησιά της αποστολής δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κρούσμα κορονοϊού, όπως και στα περισσότερα του αρχιπελάγους. Ανάλογα με τις ανάγκες, θα ακολουθήσουν κι άλλες, στις μικρές Κυκλάδες, ίσως και στα Δωδεκάνησα.

«Οργώνουν» το Αιγαίο για δωρεάν εξετάσεις

Από την ίδρυσή της, το 2014, μέχρι σήμερα, η «Σύμπλευση» έχει διανύσει πάνω από 2.800 ναυτικά μίλια, σε έξι εαρινούς διάπλους του Αιγαίου και πέντε φθινοπωρινές αποστολές, σε συνολικά 23 νησιά, από τη Σαμοθράκη και τον Άγιο Ευστράτιο ως την Κάσο και το Καστελλόριζο.
Οι γιατροί και νοσηλευτές της έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 8.000 δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω από 4.950 άτομα, έχουν συλλέξει πάνω από 1.650 δείγματα αίματος (τα οποία αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα μαζί με τα σχόλια και τις ιατρικές οδηγίες απεστάλησαν στους κατοίκους), έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες τεστ Παπ, βιοψίες μετά από αφαίρεση σπίλων, καθώς και άλλες μικροεπεμβάσεις όπου αυτό ήταν επιβεβλημένο. Επίσης, έχουν «προικίσει» τα νησιά με έργα υποδομής, αξιοποιώντας χρήματα από χορηγίες.

«Χάρη σε εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν από μας, έχουν εντοπιστεί είδη δερματολογικών και άλλων καρκίνων στα πρώιμα στάδια, διαγνώστηκε πρόβλημα στο μάτι ενός νησιώτη που θα τον οδηγούσε σε τύφλωση και άλλες παθήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα», λέει στο ethnos.gr ο κ.Βασίλης Αθανασίου, ιδρυτικό μέλος της «Σύμπλευσης» και προσθέτει: «Ακόμη και για μία τέτοια περίπτωση αξίζει όλος ο διάπλους. Επιστρέφεις με την ικανοποίηση ότι βοήθησες έναν άνθρωπο».

Πηγή: Έθνος

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!