Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Κρίση, αναξιοκρατία, διαφθορά διώχνουν ταλέντα από την Ελλάδα

foithtes1-thumb-large

Αναξιοκρατία, διαφθορά και κρίση είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που οδηγούν τα νέα ταλέντα της Ελλάδας να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα εξειδικευμένης έρευνας του ICAP Group.

Με αφορμή το 1ο Ετήσιο Human Capital Summit, ο τομέας People Solutions του ομίλου εκπόνησε πρωτογενή έρευνα σε 1.325 Ελληνες που εργάζονται σε 56 χώρες του εξωτερικού, για να διερευνήσει το φαινόμενο του «brain drain» το οποίο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ICAP και πρόεδρο της ΕΑΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο φαινόμενο «brain drain» και σημείωσε ότι η κρίση που ταλανίζει τα 5 τελευταία χρόνια την Ελλάδα είναι η πρώτη γενικευμένη κοινωνική κρίση και κρίση απασχόλησης της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, καθώς:

• Οι άνεργοι τον Φεβρουάριο του 2015 ήταν 1.206.000, υπερδιπλάσιοι από το 2010.

Μόλις το 53% του ενεργού πληθυσμού εργάζεται (63% των ανδρών και το 44% των γυναικών), που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (ο μέσος όρος στην Ε.Ε.-28 είναι 69%).

• 44% των ανέργων είναι μακροχρόνιοι (2,5 φορές περισσότεροι από το 2010).

• 45% των μισθωτών αμείβεται με μισθούς των 750 ευρώ.

Μόλις το 9% των μισθωτών αμείβεται με πάνω από 2.000 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Αναλυτικότερα, ο Ν. Κωνσταντέλλος σημείωσε ότι «η μεγάλη φυγή των νέων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση, αλλά η κρίση την ενίσχυσε. Γύρω στους 200.000 νέους έχουν φύγει τα τελευταία 5 χρόνια και, όπως δηλώνουν, πρώτος λόγος που τους ώθησε να μεταναστεύσουν είναι η αναξιοκρατία και η διαφθορά που επηρεάζει τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και δεύτερος λόγος η κρίση. Εκείνο δε που είναι ιδιαίτερα λυπηρό είναι ότι αρκετοί δεν θέλουν (20%) ή δεν προβλέπουν (30%) ότι θα επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν άμεσα να θέσουμε ως εθνική προτεραιότητα όχι μόνο το σταμάτημα της υπέρμετρης φυγής των ταλέντων στο εξωτερικό αλλά και το πώς θα φέρουμε πίσω τα ταλέντα που διαπρέπουν».

Πηγή: Καθημερινη

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!