Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Κυκλαδική Κινητοποίηση για τα Αιολικά: Η συγκέντρωση στο Κόρθι

Άνδρος, Τήνος, Νάξος και Πάρος… τέσσερα νησιά που μάχονται ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, σήμερα ενώθηκαν πραγματοποιώντας -για πρώτη φορά ίσως στα χρονικά- μία κοινή, απόλυτα συντονισμένη Κυκλαδική Κινητοποίηση. Παρ΄ ότι η Αμοργός δεν έχει άμεση σχέση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ως προς την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις Κυκλάδες, διοργάνωσε ανάλογη εκδήλωση  στην πλατεία των Καταπόλων, ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των νησιών που πλήττονται. 

Με το σύνθημα «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά» κάτοικοι από όλην Άνδρο έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Όρμο Κορθίου. Το σημαντικότερο μήνυμα της κινητοποίσης πάλι κοινό, τόσο από τους συντονιστές, όσο και από τις συλλογικότητες που εκφράστηκαν μέσω ψηφισμάτων: Να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, περί αναστολής κάθε εργασίας εγκατάστασης και αδειοδότησης αιολικών πάρκων, σύμφωνα με την απόφαση της Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, μέχρι να υπάρξει θεωρημένο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, προσθέτοντας πως ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι συμβατός με το χαρακτήρα του νησιού και απόλυτα αποδεκτός από την τοπική κοινωνία.

Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια της κινητοποίησης έφτασαν σχεδόν  τις 400 σύμφωνα με τους συντονιστές. Ένας ικανός αριθμός -για επαναπροσδιορισμό της κατάστασης- που αποδεικνύει ότι κάθε μέρα, προστίθενται στον αγώνα ακόμα περισσότεροι σκεπτόμενοι, ενεργοί, ευαισθητοποιημένοι πολίτες οι οποίοι ενδεχομένως τόσα χρόνια να αδρανούσαν λόγω έλλειψης ενημέρωσης ή επειδή δεν είχαν αντιληφθεί την κατάσταση που έχει επέλθει η Άνδρος συγκεντρωτικά. 

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Λοτσάρης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι κάθετα αντίθετος στην ανεξέλεγκτη χωροθέτηση κάνοντας έκκληση για ενότητα, αλλά και ο Έπαρχος κ. Δημήτρης Λάσκαρης ο οποίος ξεκίνησε με την παραδοχή ότι «περιμέναμε περισσότερο κόσμο, είμαστε λίγοι» ενώ κατέληξε καλώντας όλους τους Ανδριώτες να επικοινωνήσουν το μήνυμα και ότι ο αγώνας είναι κοινός.

Επιπλέον σήμερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος πραγματοποίησε την ακόλουθη ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόμενη από σχετική, άκρως απεικονιστική φωτογραφία, με αφορμή την Κυκλαδική κινητοποίηση, η οποία μάλιστα αναγνώστηκε στην συγκέντρωση:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο λέει ΟΧΙ στην υποβάθμιση των νησιών μας.
Και όποτε το κάνουμε αυτό, μας βάζουν ταμπέλες : Είστε κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Είστε υπέρ του λιγνίτη, Είστε κατά της πράσινης ενέργειας κοκ
Λοιπόν όχι, είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δεν δεχόμαστε καμία «ταμπέλα» στην συζήτηση αυτή.
Πολύ απλά, οι ανεμογεννήτριες των 150m όχι μόνο δεν θα έπρεπε να επιβάλλονται αλλά θα έπρεπε να απαγορεύονται στα νησιά μας.
Ποιός θα υποστηρίξει με σοβαρά επιχειρήματα οτι αυτές οι θηριώδεις κατασκευές ταιριάζουν σε νησιά όπως η Πάρος η Ανδρος η η Τήνος ?
Ποιός θα υποστηρίξει με σοβαρά επιχειρήματα οτι η ταυτότητα και η προσωπικότητα αυτών αλλά και άλλων νησιών μας δεν αλλοιώνεται καθοριστικά ?
Ποιός θα υποστηρίξει με σοβαρά επιχειρήματα οτι η μοναδική πηγή εισοδήματος των νησιών μας, ο Τουρισμός, όχι μόνο δεν υποστηρίζεται αλλά κινδυνεύει απο αυτά τα αιολικά πάρκα ?
Αφήστε τις ταμπέλες και τις ιδεολογικές αναμετρήσεις, το ζήτημα είναι πολύ πιο απλό και δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.
Το Αγαλμα της Ελευθερίας με ύψος 93m, το Big Ben με ύψος 96m, ο Πύργος της Πίζας με ύψος 57m, ο Πύργος των Αθηνών με 103m, κατασκευές με αισθητική και αρχιτεκτονική δεν είναι τίποτα μπροστά στις ανεμογεννήτριες που αδειοδοτούνται στα νησιά μας.
Το δημοσιονομικό όφελος, από την λειτουργία αυτών των πάρκων θα το συζητήσουμε ευχαρίστως αν δίπλα σε αυτό μπεί και το δημοσιονομικό κόστος απο την βλάβη στον τουρισμό των νησιών που παράγει δημόσια έσοδα.
Ψύχραιμα και χωρίς ταμπέλες, η λογική σε αυτή την χώρα πρέπει κάποτε να επικρατήσει επιτέλους της οποιασδήποτε «αναμέτρησης».

 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!