Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Le Monde: Το Eurogroup δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το ελληνικό αδιέξοδο – Φλου οι μεταρρυθμίσεις

eurogroup1

Το «Eurogroup δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το ελληνικό αδιέξοδο» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε εκτενές δημοσίευμα της για τη σημερινή, άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μεταφέροντας το άσχημο κλίμα, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει πως οι δανειστές της Ελλάδας έπραξαν το τελευταίο διάστημα τα δέοντα ώστε να «παγώσουν» τις όποιες προσδοκίες για συμφωνία κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Στη συνέχεια μεταφέρει τις αυστηρές προειδοποιήσεις του επικεφαλής του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, καταλήγοντας στη διαπίστωση πως η συνεδρίαση «δεν πήγε καλά».

Κριτική ασκεί το δημοσίευμα και στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς: Χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις «φλου» και σημειώνει πως η συνάντηση στην Λετονία ήταν η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία πριν το τέλος Απριλίου, ώστε «η Αθήνα να λάβει τη δόση των 7,2 δις ευρώ που είναι και η τελευταία από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης (…) Το επόμενο ραντεβού όπου πιθανόν να υπάρξει συμφωνία είναι η 11η Μαΐου στις Βρυξέλλες».

Χωρίς συμφωνία, συνεχίζει η Le Monde, το δεύτερο πρόγραμμα θα πάψει να ισχύει γεγονός που θα σημαίνει πως η χώρα δεν θα μπορέσει να λάβει τα εναπομείναντα 7,2 δισ ευρώ του πακέτου στήριξης. 

screen-shot-2015-04-24-at-4-57-34-pm

«Πολλοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι λείπουν τα στοιχεία και ότι δεν έχουν καθαρή εικόνα για τα οικονομικά της Ελλάδας ώστε να καταλήξουν αν πρέπει ή όχι να χρηματοδοτήσουν την μία ή την άλλη μεταρρύθμιση. Οι Έλληνες αμφισβητούν αυτή την παρουσίαση των πραγμάτων. “Σε κάθε συνάντηση μας ζητούν επιπλέον στοιχεία και λεπτομέρειες, τα φέρνουμε, αλλά δεν είναι ποτέ αρκετά”,  διαμαρτυρήθηκε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Ρίγα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Παράλληλα η Le Monde υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς στο Brussels Group έγιναν περισσότερο εποικοδομητικές και σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται η Monde «έχουμε τώρα συνομιλητές που προέρχονται απευθείας από τον πρωθυπουργό ή από τον υπουργείο Οικονομικών».

Αυτό δεν είναι αρκετό συνεχίζει το δημοσίευμα που χαρακτηρίζει τη διαδικασία αργή και βαριά.

«Στην πραγματικότητα οι Έλληνες ζήτησαν από τους τεχνοκράτες του Brussels Group να μην πηγαίνουν στην Αθήνα. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσιόπως αυτή την εβδομάδα. Όταν είναι απαραίτητο ζητούν στοιχεία από την Αθήνα. Έτσι, θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να επανεξεταστεί στις επόμενες μέρες, ίσως ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο», συμπληρώνει η εφημερίδα.

Η Monde επισημαίνει πως η «κατάσταση είναι ανησυχητική», προσθέτει πως αυτό που μπλοκάρει την διαπραγμάτευση δεν είναι τόσο η διαδικασία, αλλά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν.

Από την ελληνική πλευρά, εξηγεί το δημοσίευμα, γίνεται λόγος για εισπράξεις φόρων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη στιγμή που η πλευρά των δανειστών επιμένει σε περαιτέρω δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ, συνεχίζει το κείμενο, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει ανησυχητική με πολλούς Ευρωπαίους να φοβούνται ότι η ανάπτυξη θα είναι ξανά μηδενική το 2015.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως ακόμα και εάν η Αθήνα καταφέρει να πληρώσει το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο είναι τόσο μεγάλες που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της χώρας, η οποία θα χρεοκοπήσει εκείνη τη στιγμή, αν καμία οικονομική βοήθεια δεν της έχει δοθεί ως τότε.

Πηγή: http://newpost.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!