Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Λέσχη Ανδρίων: Ζήτω η Ελλάδα – Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

«Όταν φτάσαμε στο Cardiff δέσαμε σε μια προβλήτα περιμένοντας νεότερες διαταγές. Την επομένη μας διέταξαν να είμαστε σε επιφυλακή και μας απαγορεύτηκε η έξοδος εκ του πλοίου. Το επόμενο πρωί έφθασε στο πλοίο ένα αυτοκίνητο με άνδρα της στρατιωτικής αστυνομίας και παρακάλεσαν τον Πλοίαρχο να τους ακολουθήσει για να παραβρεθεί σε έκτακτο συνεδρίαση. Όταν μετά από μερικές ώρες επέστρεψε, ο Πλοίαρχος κάλεσε σε εμάς τους αξιωματικούς καταστρώματος και τον Α’ Μηχανικό στο γραφείο πορείας, μας κοίταξε επ’ ολίγον στα μάτια με σοβαρότητα και μας είπε «Ξέρετε που πάμε; Στην Γαλλία».

Την επόμενη άρχισε η φόρτωση ποικίλου πολεμικού υλικού, τανκς, αυτοκίνητα, κανόνια, κτλ ως και επιβίβαση 300 Αμερικανών αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών με επικεφαλή ένα Ταγματάρχη.

Τα πρώτα συμμαχικά στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί την αυγή της 6ης Ιουνίου 1944 από ειδικά αποβατικά σκάφη. Η ημέρα δε αυτή είχε ονομαστεί D-Day.

Πλησιάσαμε την ακτή της Νορμανδίας προτού ξημερώσει. Η άφιξη στη Νορμανδία της πρώτης εμπορικής νηοπομπής έγινε 36 ώρες μετά την πρώτη απόβαση των στρατευμάτων.»

Γιαννούλης Π. Μωραΐτης, Πλοίαρχος Ε.Ν. (1913 – 2010), ιστορικό μέλος «Λέσχης Ανδρίων» – Πηγή: Ο Τορπιλισμός του Φορτηγού Ατμόπλοιου «BORIS» – Ένα Ιστορικό Ντοκουμέντο (2008)

-x-x-x-x-x- 

«…Η ναυτική Άνδρος δέχθηκε σημαντικά πλήγματα στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολεμίου τόσο στις θάλασσες, όσο και στα χωριά της. Από τα 81 ανδριώτικα πλοία που υπήρχαν στο νηολόγιο της Άνδρου το ‘39 τα 56 χάθηκαν είτε από τορπιλισμούς είτε από κανονιοβολισμούς μεταξύ ‘41 και ‘44. Βαρύς ήταν ο φόρος και σε ανθρώπινες ζωές μιας και τα πλοία αυτά συμπαρέσυραν μαζί τους στον υγρό τάφο 400 ναυτικούς από τους οποίους οι 185 ανδριώτες, βυθίζοντας στο πένθος: τη Χώρα, τις Στενιές, τα Λάμυρα, τα Λειβάδια, τη Μεσαριά, το Κόρθι, τον Πιτροφό, το Μπατσί και το Γαύριο.

Αγαπητοί συμπολίτες, σας καλώ να πούμε «όχι» σε κάθε ηθική κατάπτωση και κρίση αξιών, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συνοχής και ευημερίας. Να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον ως απόγονοι ηρώων που θα συνεχίσουν να μας κάνουν υπερήφανους για τους νικηφόρους αγώνες τους και μας καλούν πάντα να μιμηθούμε το παράδειγμά τους. Να δείξουμε ως Έλληνες εθνική ενότητα και ομοψυχία. Η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, η φιλοπατρία, ο σεβασμός στην παράδοση ας αναδειχτούν σε θεμελιακές αξίες της κοινωνίας μας. Αξίες που θα υπερασπίσουμε και πάλι με αγάπη για την ελευθερία και τον συνάνθρωπο. Έτσι μόνο θα αντισταθούμε και θα οικοδομήσουμε ένα μέλλον με ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη για τις γενιές που έρχονται, για τα παιδιά μας, για τον συνάνθρωπό μας.»

Ελένη Μαυρίδου, εκπαιδευτικός Άνδρου – Απόσπασμα από τον Πανηγυρικό 28/10/2018 στη Χώρα Άνδρου. Πηγές: Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Άνδρος

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!