Περισσότερα από 8.000 δενδρύλλια σκλήθρου, που αναπτύχθηκαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταφέρθηκαν και βρίσκονται πλέον στο Κτήμα Αγαδάκη (Αποίκια) της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, όπου θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του έτους, για να αναπτυχθούν επαρκώς και να εγκλιματιστούν στις συνθήκες του νησιού. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των δασών σκλήθρου που βρίσκονται στη Βόρη και στα Λεύκα.
Οι εργασίες μεταφύτευσης στο κτήμα Αγαδάκη έγιναν υπό την επίβλεψη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με την τοπική ομάδα του έργου από τον Δήμο Άνδρου.
Το έργο LIFE Andros Park στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων ώστε να αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό και να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των δασών σκλήθρου (τύπος οικοτόπου: 91Ε0*), καθώς και των θαλάσσιων ειδών της Μεσογειακής φώκιας, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου εντός των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου. Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ολιστική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων.
Το έργο υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα CBD-Habitat, την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MΟm και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.
Ιστοσελίδα έργου: www.life-androspark.gr