Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Λυκουρέζος: Προσφυγή στο ΣτΕ από επιχειρηματία της Μυκόνου για το ΦΠΑ 23% στα νησιά

Σε προσφυγή κατά της επιβολής ΦΠΑ 23% στα νησιά προχώρησε επιχειρηματίας από τη Μύκονο, ανέφερε ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, μιλώντας στο Mega.

Όπως τόνισε ο κ. Λυκουρέζος, ο ίδιος σε συνεργασία με τον συνάδελφό του κ. Λαζαράτο κατέθεσαν την αίτηση ακύρωσης της κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία υποβλήθηκε η σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και πιστεύουν πως η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια.

«Έχουμε αναπτύξει 7 διαφορετικούς λόγους, που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ακυρωθεί αυτή η απόφαση», τόνισε ο κ. Λυκουρέζος. Σημείωσε δε πως η ΚΥΑ είναι αντισυνταγματική και αντιβαίνει σε οδηγία της Ε.Ε.

Σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Λυκουρέζου αναφέρονται τα εξής:

«Οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Παναγιώτης Λαζαράτος, Καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατέθεσαν χθες κατ’ εντολή και για λογαριασμό του πελάτη τους Ελευθέριου Σικινιώτη, επιχειρηματία Μυκόνου, Αίτηση Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών που προβλέπει σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου». Στο 12σελιδο δικόγραφο της Αίτησης Ακύρωσης αναπτύσσονται επτά λόγοι για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης :

  • 1ος λόγος ακύρωσης: Παρανομία της προσβαλλομένης ως εκδοθείσης επί τη βάσει νομοθετικής διατάξεως που αντίκειται στο άρθρο 78 παρ. 4 του Συντάγματος.
  • 2ος λόγος ακύρωσης: Παράβαση της αρχής της νομιμότητας – Έλλειψη εξουσιοδοτικής διατάξεως προς έκδοση της προσβαλλομένης.
  • 3ος λόγος ακύρωσης: Παρανομία της προσβαλλομένης ως εκδοθείσης επί τη βάσει νομοθετικής διατάξεως που αντίκειται στα άρθρα 106 παρ. 1 και 101 παρ. 4 του Συντάγματος.
  • 4ος λόγος ακύρωσης: Παρανομία της προσβαλλομένης ως εκδοθείσης επί τη βάσει νομοθετικής διατάξεως που αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 5 και 78 παρ. 1 του Συντάγματος.
  • 5ος λόγος ακύρωσης: Παρανομία της προσβαλλομένης ως στηριζομένης σε νομοθετική διάταξη που αντίκειται στις συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
  • 6ος λόγος ακύρωσης: Παρανομία της προσβαλλομένης λόγω ανυπαρξίας αιτιολογίας ως προς την από 1.10.2015 κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., ειδικώς για αυτά τα έξι (6) νησιά.
  • 7ος λόγος ακύρωσης: Παρανομία της προσβαλλομένης ελλείψει συμφωνίας της παραγράφου 3 της υποπαραγράφου Δ.2 της παραγράφου Δ του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ που αφορά το κοινό σύστημα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμένεται ο προσδιορισμός της δικασίμου είτε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, είτε στο 2ο Τμήμα με 7μελή σύνθεση.

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!