Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Λιμάνι Τήνου: Ο πρώην δήμαρχος ζητά παρέμβαση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης

limani_tinou_aftodioikisi-696x522

Την παρέμβαση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ζητάει με τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο ο πρώην δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, με αφορμή την υπόθεση του λιμανιού της Τήνου.

Αναλυτικά, η τοποθέτησή του έχει ως εξής:

Κοι συνάδελφοι,

Θέλω να τοποθετηθώ πάνω στο ζήτημα του λιμανιού της Τήνου. Πέρα από το μόνιμο και πάγιο προβληματισμό μου για το θέμα και τις ασταμάτητες προσπάθειές μου επί δημαρχίας μου στο Δήμο Τήνου, αφορμή για την παρούσα τοποθέτηση αποτέλεσε το ότι διαπίστωσα προ ημερών με έκπληξη στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου ότι το λιμάνι της Τήνου απουσιάζει από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Μεταφορών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σε επικοινωνία μου με αρμόδια υπηρεσία έλαβα την αποστομωτική απάντηση ότι το λιμάνι της Τήνου αυτή την στιγμή δεν συνιστά έργο ή δεν θεωρείται καν λιμάνι εν εξελίξει. Μου ειπώθηκε χαρακτηριστικά: Πώς να θεωρήσουμε λιμάνι ένα έργο για το οποίο το αρμόδιο Υπουργείο και οι πλοίαρχοι ζητούν την επαναφορά του στην προτέρα κατάσταση και που δεν το θεωρούν ασφαλές;

Έχω την εντύπωση ότι έχουμε εγκλωβιστεί πλήρως. Ουδείς ασχολείται με το θέμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει πλήρης απαξίωση του προβλήματος. Κανένας φορέας, ούτε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έφερε το λιμάνι σε αυτό το σημείο, δεν προετοιμάζει το παραμικρό και δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από κανέναν. Ούτε με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το αποτέλεσμα αυτό ασχολείται κανείς!

Θα μου πει κανείς ότι η Χώρα έχει τώρα (όπως εδώ και 6 χρόνια) τόσο σοβαρά προβλήματα που δεν μπορεί να ασχοληθεί με το λιμάνι ενός νησιού, της τάξης μεγέθους της Τήνου. Ίσως να είναι και έτσι. Όμως, αν επικεντρωθούμε στην Τήνο, το μείζον θέμα της είναι το λιμάνι και δεν δικαιούμαστε να συνθηκολογούμε με την απραξία και με την στασιμότητα. Στο κάτω κάτω διαχειριστήκαμε και διαχειριζόμαστε τις τύχες αυτού του νησιού και τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα:

Έχουμε αντιληφθεί ότι, όπως διαμορφώνεται η οικονομία της χώρας μας, η μόνη προοπτική μας είναι ο Τουρισμός; Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά είναι η αλήθεια. Υπάρχει τουρισμός σε στέρεες βάσεις χωρίς λιμάνι;

Τί λιμάνι θα παραδώσουμε στους νεώτερους, αν αποδεχθούμε το σημερινό μνημείο προχειρότητας ως τετελεσμένο;

Πώς μπορεί να γίνεται λόγος για ανάπτυξη σε ένα νησί, προικισμένο με τις χάρες της Τήνου, χωρίς λιμάνι;

Πόσο μπορεί να βοηθούν οι προβολές και οι εκθέσεις (που καλώς γίνονται, για να μην παρεξηγηθώ), όταν στο θέμα λιμάνι, που είναι το Α και το Ω ενός νησιού, είμαστε εκεί που ήμασταν αν όχι σε χειρότερη θέση; Μήπως όλες οι προσπάθειες είναι εκ προοιμίου καταδικασμένες ή έστω ημιτελείς όσο δεν υπάρχει προοπτική απόκτησης λιμανιού;

Έχω την εντύπωση ότι σε μια δημοκρατία υπάρχει η αρχή της χρηστής διοίκησης όπως και η αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη στην διοίκηση. Σε μια δημοκρατία έχεις την αξίωση για μια τέτοια αποτυχημένη εξέλιξη, για ένα φιάσκο κυριολεκτικά, κάποιος κάποτε να λογοδοτήσει.

Το έψαξα και θέτω την άποψή μου ευθέως και χωρίς περιστροφές. Ζητώ από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να ληφθεί απόφαση και να διαβιβαστεί αντίγραφο του φακέλου λιμάνι της Τήνου, στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ερευνήσουν σε βάθος τις πράξεις και τις παραλείψεις που μας οδήγησαν στην θέση που είμαστε σήμερα. Το πόρισμα αυτό, εφόσον διαπιστώσει ευθύνες, κοινοποιείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Η πρότασή μου αποβλέπει:

Πρώτον, στην απόδοση πράγματι των ευθυνών εκεί που θα βρεθεί ότι ανήκουν. Και δεύτερον, στην επικαιροποίηση του προβλήματος, στην ευαισθητοποίηση της κρατικής μηχανής και στην εξάντληση της όποιας πιθανότητας υπάρχει να ξεμπλοκάρουμε το λιμάνι.

Στην Τήνο δεν ταιριάζει η συνθηκολόγηση και ο συμβιβασμός με κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται η ίδια. Και μέλλον δεν υπάρχει για το νησί μας χωρίς ολοκλήρωση του λιμανιού της Τήνου. Αν μείνουμε έτσι και σε 10 χρόνια θα είμαστε στην αυτή ή και σε χειρότερη κατάσταση.

Ας συμπράξουμε ομόφωνα, αναλογιζόμενοι τη διάσταση του θέματος και ας βομβαρδίσουμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες, γνωστοποιώντας, μέχρι και στην ΕΕ, την κατάσταση αυτή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ

Σημείωση: Η πλειοψηφία του Δήμου Τήνου στην πρότασή μας επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί, προκειμένου να συμβουλευτεί τους νομικούς της. Εμείς θα ξανακαταθέσουμε την πρότασή μας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!