Στον αντικειμενικό τρόπο προσδιορισμού της ιδιοχρήσης ανά στρέμμα γης προκειμένου να υπολογισθεί ο σχετικός φόρος φαίνεται ότι καταλήγουν στο υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβανόμενοι το γραφειοκρατικό όγκο αλλά και τις αδικίες που δημιουργεί το σύστημα με τις αντικειμενικές αξίες.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα υιοθετηθεί μια προσωρινή λύση τεκμαρτού προσδιορισμού, πιθανότατα με βάση τα τεκμαρτά ενοίκια γης που ίσχυαν μέχρι το οικονομικό έτος 2013 χωρίς να αποκλείεται και ο υπολογισμός με βάση τη δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης και της στρεμματικής έκτασης στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ για κάθε αγρότη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση κατάργησης της πρόβλεψης για δήλωση τεκμαρτών εισοδημάτων από ιδιοχρησιμοποίηση γης, ωστόσο αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, οι αγρότες υποχρεούνται να δηλώσουν τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοχρησιμοποίηση γεωργικής γης για τα οποία φορολογούνται με συντελεστές 11% (εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ) ή με 33% (αν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ).
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει, να συμπληρώσουν τα αρκετά πολύπλοκα έντυπα «ΑΑ-ΓΗΣ» προκειμένου να προσδιορισθεί η αντικειμενική αξία των εκτάσεών τους και, στη συνέχεια, να υπολογίσουν το εισόδημα αυτό σε ποσοστό 3% επί των αντικειμενικών.
Να σημειωθεί επίσης ότι το ποσό αυτό ο παραγωγός μπορεί να το «περάσει» ως εκπιπτόμενη δαπάνη στα ακαθάριστα έσοδα της περυσινής χρονιάς, μειώνοντας σε ένα βαθμό τη φορολογική επιβάρυνση.
Πηγη: http://www.agronews.gr