Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Μ. Γλυνός: Από το Καστελόριζο έπρεπε να ζητήσουμε την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Στις  αστοχίες, τα λάθη  και τις παραλείψεις, της Περιφερειακής Αρχής στη διάρκεια του 2020 αναφέρθηκε, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός.

Ο  κ. Μανώλης Γλυνός, στον απολογισμό ωραιοποίησης της  κατάστασης στο Νότιο Αιγαίο  του Περιφερειάρχη, απάντησε με όλα τα θέματα που η παράταξη ανέδειξε  στη διάρκεια του έτους που πέρασε.  Στα θέματα  του τουρισμού, της τοπικής οικονομίας, της υγείας, των υποδομών,  στα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους σε εποχιακές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να χάσουν το στοίχημα  της …επιβίωσης.

 Με την τοποθέτηση του ο κ Γλυνός θέλησε να επισημάνει τον παρεμβατικό και διεκδικητικό ρόλο,  που πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, χαρακτηριστικά, που η σημερινή περιφερειακή αρχή δεν διαθέτει.

Επίσης ο κ. Γλυνός αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα που έθεσαν τα μέλη της παρατάξεως κύριοι Νίκος Γερονικόλας και  Στέργος Παρδαλός.

Η  Γέφυρα  της Κρεμαστής

Αναλυτικότερα ο κ. Γλυνός  ξεκίνησε την  τοποθέτηση του αναφερόμενος σε όσα δεν έγιναν από την περιφερειακή αρχή για τη Γέφυρα της Κρεμαστής. Όπως τόνισε τουλάχιστον το καλοκαίρι θα  έπρεπε να ανοίγει η ιρλανδική διάβαση.

«Θα υπενθυμίσω τις παραλείψεις και τους λάθος χειρισμούς σε θέματα  που ανέκυψαν την προηγούμενη χρονιά.  Θα ξεκινήσω με τη  Γέφυρα στην Κρεμαστή. Το ζήτημα  μετά από έξι χρόνια, είναι δυστυχώς, στο σημείο μηδέν. Δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη για το έργο.  Δεν  κατανοώ τους λόγους για τους οποίους τουλάχιστον το καλοκαίρι δεν ανοίγει η ιρλανδική διάβαση. Έτσι θα πάψει και ο μαρασμός των επιχειρήσεων της περιοχής.  Στην περίπτωση που σημειωθούν βροχοπτώσεις έχουμε προτείνει να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες  στις δύο μεριές της γέφυρας για να διεξάγεται η κυκλοφορία. Με λυπεί το γεγονός, ότι σε τηλεοπτικό σταθμό  της Ρόδου σύμβουλος του περιφερειάρχη , όχι εκλεγμένος, είπε πως για την απουσία έργου φταίει η αντιπολίτευση», τόνισε ο κ. Μανώλης Γλυνός.

Η τουριστική προβολή

Στη συνέχεια ο κ. Γλυνός αναφέρθηκε,   στις αστοχίες και τα λάθη σε ότι αφορά  την  τουριστική  προβολή  για το Νότιο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας πως ο προγραμματισμός, γίνεται με βάση  τα δεδομένα, της προ covid εποχής.

«Με τη μέθοδο του Copy Paste έρχονται για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή,δράσεις παρωχημένες. Η ευθυγράμμιση, με την εθνική πολιτική στον τουρισμό αποκλείει  τις τοπικές κοινότητες.  Η θέση μας είναι σαφής. Ζητάμε ανασχεδιασμό και    επανασύσταση της επιτροπής τουρισμού με τη συμμετοχή μελών από όλες τις παρατάξεις», είπε.

Ακόμη τόνισε, πως οι κάτοικοι και κυρίως  οι επιχειρηματίες  των Κυκλάδων, αισθάνονται πολίτες β κατηγορίας αφού παραγκωνίζονται   από το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Γλυνός αναφέρθηκε επίσης και στην πρόταση για την αντικατάσταση καυστήρων και τη χρήση θερμομονωτικών υλικών για τις προσόψεις των  δημοσίων κτηρίων αλλά και στην επανάχρηση του νερού από τους βιολογικούς .

«Η επάρκεια  νερού από το φράγμα του Γαδουρά, δεν θα πρέπει να μας εφησυχάσει.Η επιτροπή Περιβάλλοντος πρέπει  να συνεδριάζει με  τηλεδιάσκεψη και όχι δια περιφοράς. Οι απαντήσεις,  σε ερωτήματα που θέτουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι έρχονται αφού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση», είπε.

Μίλησε  και για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, θέμα  που πρέπει  να εξετάσει η Περιφέρεια,  διότι υπάρχουν  σοβαρότατα προβλήματα σε αρκετά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως για παράδειγμα στη Ρόδο στη δυτική πλευρά του νησιού και ειδικά   στον κόλπο της Ιξιάς.

Μνεία  έκανε ο  επικεφαλής της παρατάξεως και για τα υδατοδρόμια καθώς οι διαδικασίες  προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς αλλά μόνο  με …δελτία τύπου.

Αναφέρθηκε και στην ανάγκη σύστασης επιτροπής υγειονομικού χαρακτήρα στην οποία θα μετέχουν μέλη του Ιατρικού Συλλόγου  και εκπρόσωποι φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Γλυνός μίλησε και για τη μη συμμετοχή των μελών της παρατάξεως, στην εταιρεία «Ενεργειακή ΑΕ» παρότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τις τοποθετήσεις τους.

Αναφορά έκανε ο κ. Γλυνός και στο θέμα των ανεμογεννητριών και τον τρόπο που χειρίστηκε η περιφερειακή αρχή, το θέμα, μη λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών, που εκφράστηκαν μέσω των δημοτικών συμβουλίων.

Οι αποκαταστάσεις των ζημιών από το σεισμό στην Κω;

Επίσης ο κ. Γλυνός τόνισε πως παρότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη Ρόδο ενώ μετέβη  και στην Κω,  δεν  πιέστηκε να  δώσει  απαντήσεις, σε ότι αφορά τις εργασίες αποκατάστασης σε  αρχαιολογικούς χώρους και σε χώρους λατρείας  που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό του 2017.

«Πόσο διεκδικήσαμε την αποκατάσταση των ζημιών, στους ευαίσθητους αυτούς  χώρους από το υπουργείο Πολιτισμού », αναρωτήθηκε  ο επικεφαλής της παρατάξεως.

Σιωπή της ΠΝΑΙ για τα κλειστά κέντρα υποδοχής μεταναστών σε Κω και Λέρο

Ακόμη ο κ. Γλυνός στάθηκε στο θέμα των κλειστών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε Λέρο και Κω  καθώς η παράταξη ζήτησε να γίνει συζήτηση  για το θέμα, αλλά η δέσμευση της περιφερειακής αρχής για εξέταση του σε συνεδρίαση του σώματος τον Ιανουάριο,  έμεινε στα λόγια.

Στο Καστελλόριζο κτυπάει η  καρδιά του ελληνισμού

Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση, που είχε κάνει το μέλος της παρατάξεως   κ Γερονικόλας το περασμένο καλοκαίρι, για συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Καστελόριζο.

«Ο  κ Γερονικόλας είχε υποβάλλει ένα αίτημα που είναι και σωστό και παραμένει επίκαιρο για συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Καστελόριζο.Η  καρδιά της χώρας και όλου του Ελληνισμού χτυπάει στη Μεγίστη,  το ανατολικότερο κατοικημένο νησί της χώρας. Για να εκπέμψουμε μήνυμα, σε όσους αμφισβητούν τα δικαιώματα της χώρας έπρεπε να συνεδριάσουμε εκεί, σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας. Έπρεπε από το Καστελλόριζο να ζητήσουμε, την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και υλοποίηση αναπτυξιακού  προγράμματος για τα νησιά », είπε.

  Ακόμη ο κ. Γλυνός θύμισε την δριμεία επίθεση που είχε υποστεί  ο  πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Η Τσέρκης, με αφορμή τον ισχυρισμό του περιφερειάρχη ότι οι ιδιώτες γιατροί αποκρύπτουν  τα στοιχεία για τον κορονοϊό.


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!